JDM fan Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia Dziękuję za podpowiedzi Głównie przynęty jakie będę używał max 6-7 gramów kij jaki będę używał to Dragon HM 62x do 10 gr 2.13mNo I niestety strzeliłeś w moją szarą strefę: Jak by kij miał około 2.3m plus to poleciłbym Stellę a poniżej 2m Vanquisha ze względu na lepsze wyważenie ( to jeśli chodzi o moje wędki ale nie jest to taka sztywną regułą). Jeśli wyważenie Ci nie przeszkadza - Stella to Stella - zdecydowanie lepsza praca. Nie czujesz tego plastiku jak w Vanquishu, choć prawdę mówiąc chyba więcej razy go przypinam do wędek do 5g. I jeszcze jedno: rozmiary 1000 w obu przypadkach maja niskie przełożenie. Zastanów się czy 4.4 Ci wystarczy. Kosztem 5g więcej w obu modelach możesz mieć 5.1 albo 6 w HG. Body będzie takie same tylko szpula troszkę większa i długość korbek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) Nie wiem ile dragon waży. Ale u mnie na evergreenie 2,20 do 12g vanquish 2500 był za lekki i zmieniłem na TP. Każdy ma swoje upodobania. Ja tylko zwracam uwagę, ze czasem max lekki/mały nie znaczy dobrze. Edytowane 28 Sierpnia przez Qh_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JDM fan Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia Też się zgadzam, że to kwestia upodobań. I biorąc pod uwagę moje kije z zakresu 0.1-10g rozmiar 2500 jest dla mnie po prostu do nich za duży. I nie chodzi tu tylko o wagę ale jak w całym zestawie to współgra.I tak wracając jeszcze raz do rozmiarów kołowrotków, jeśli np. Japończycy polecają do Soare Limited rozmiar Stelli 1000 (C2000) to chyba coś w tym jest i ten zestaw jest super.Nie bójmy się więc tych mniejszych rozmiarów bo są one przydatne/nieodzowne w wielu lekkich/ultra lekkich zastosowaniach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia (edytowane) Nigdy nie mialem rozmiaru 1000. To fakt. W tej chwili najmniejszy mam VQ 2500 na sky dream’e 2,21? 1-9g i tam jest git. Ale wcześniej mialem tam SG 2500 i tez było dobrze (na ile mogło być) a SG są sporo mniejsze vs shimano. W ogóle trzeba po prostu probować. Zależy też kto czym rzuca i co na to łowi. Jak już pisałem w evergreenie 1-12g VQ mi nie pasował, a dobrze gada z TP 2500, ale ostatnio zdziwiło mnie, że mocniejszy evergreen 2-25g (realnie 21g) nie pasował mi z existem 2500 a z VQ 3000 gada świetnie. Ale pierwsza jest sss a mocniejsza sssp - więc lżejsza Ale też ważne co kto tym łowi. Ja dłubać paprochami poniżej 3g nie umiem, dla mnie to wędki na pełnowymiarowe szczupaki i sandacze ale małymi przynętami 2-4”. P.S. wszystkie wędki mam w okolicach 2,21-2,24 bo na łódce takie najbardziej lubię. Wiec trochę przeciwwagi potrzebują. Edytowane 29 Sierpnia przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia (edytowane) W ogóle na łódce lubię mieć wędki nie lecące na pysk. Wędka ma być w równowadze. Nawet jak otworze rękę ma leżeć. Tu STC M do 17,5g (realnie 30g) tez 2,24 około. Wyważa ją TP 4000 (i współpracuje z pe1,2). To moja najcięższa wędka. Leży tak co prawda w układzie 3+1. https://zapodaj.net/plik-5yAyKsNcvXpozostale na łódce leżą już 2+2. W krzaki na brzeg już tak być nie musi. Mam SC custom stada do 45g z TP 4000 pe 1,2, SG custom shada 3-14g z existem 2500 i 0,8, oraz SG2 1-7 z Saharą 2500 i 0,6. Tak mi pasuje. Wszystkie w okolicach 2,60 wiec wiadomo, ze trochę lecą na pysk.I teraz tak myślę, że tak mi pasuje, bo SG mają długie dolniki, a poza tym z brzegu rzuca się inaczej, człowiek łazi, są przerwy ale i tak non stop się wychyla itp. A na łódce siadam i rzucam non stop 4-5godz … Parę lat mi zeszło poustawiać ten układ ale teraz jest git. Dla mnie . Kazdy pewnie lubi inaczej. Edytowane 29 Sierpnia przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JDM fan Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia Ale też ważne co kto tym łowi. Ja dłubać paprochami poniżej 3g nie umiem, dla mnie to wędki na pełnowymiarowe szczupaki i sandacze ale małymi przynętami 2-4”. To teraz rozumiem Twoje podejście .Tak jak wspominałem do takich paprochów jak poniżej 2500 za duże. I dla porównania rozmiary 500, 1000 i 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof85 Opublikowano 12 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września Szpula TP FD 4000 PG a TP FE 4000 PG JDM czy to będzie pasowało? Wysłane z mojego SM-A356B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 13 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września Tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 18 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września Witam kolegów, szybkie pytanie, potrzebuję kołowrotek na cięższe łowienie na żwirowni, główki 10g wzwyż, przeważnie na gumy od 12cm w górę, blachy i obrotówki 20gr wzwyż.Po przeczytaniu komentarzy właściwie byłem zdecydowany na Daiwe BG 3500. Teraz pytanie, czy do tego zastosowania warto dopłacić co prawda niewiele aleJednak kilkadziesiąt złotych do Shimano Ultegra 4000FD?Myślałem jeszcze o Pennie Spinfisher 4500 VII, który jest w tej cenie jak Daiwa BG, ale na drugimKiju mam Penna Battle 4000 i chyba chciałbym spróbować coś innego dlaPorównania. Z góry dziękuję za opinie i poświęcony czas.Pozdrawiam i połamania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuza Opublikowano 18 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września (edytowane) Witam kolegów, szybkie pytanie, potrzebuję kołowrotek na cięższe łowienie na żwirowni, główki 10g wzwyż, przeważnie na gumy od 12cm w górę, blachy i obrotówki 20gr wzwyż.Po przeczytaniu komentarzy właściwie byłem zdecydowany na Daiwe BG 3500. Teraz pytanie, czy do tego zastosowania warto dopłacić co prawda niewiele aleJednak kilkadziesiąt złotych do Shimano Ultegra 4000FD?Myślałem jeszcze o Pennie Spinfisher 4500 VII, który jest w tej cenie jak Daiwa BG, ale na drugimKiju mam Penna Battle 4000 i chyba chciałbym spróbować coś innego dlaPorównania. Z góry dziękuję za opinie i poświęcony czas.Pozdrawiam i połamania.Slammer 260, ale ten produkcji USACaldia 3000xDaiwa TournamentTwin Power PGStary zauber 4000 lub red arcStara ArcticaBG też raczej da rade Edytowane 18 Września przez yakuza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 18 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września Witam kolegów, szybkie pytanie, potrzebuję kołowrotek na cięższe łowienie na żwirowni, główki 10g wzwyż, przeważnie na gumy od 12cm w górę, blachy i obrotówki 20gr wzwyż.Po przeczytaniu komentarzy właściwie byłem zdecydowany na Daiwe BG 3500.Teraz pytanie, czy do tego zastosowania warto dopłacić co prawda niewiele aleJednak kilkadziesiąt złotych do Shimano Ultegra 4000FD?Myślałem jeszcze o Pennie Spinfisher 4500 VII, który jest w tej cenie jak Daiwa BG, ale na drugimKiju mam Penna Battle 4000 i chyba chciałbym spróbować coś innego dlaPorównania.Z góry dziękuję za opinie i poświęcony czas.Pozdrawiam i połamania.Kolego zależy co oznacza dla Ciebie wzwyż? 40g a może 120g? Pytasz o spore kołowrotki podając dół zakresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof85 Opublikowano 18 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września Bierz TP 4000 PG I będzie zadowolony i robota będzie zrobiona heh Wysłane z mojego SM-A356B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 18 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września Kolego zależy co oznacza dla Ciebie wzwyż? 40g a może 120g? Pytasz o spore kołowrotki podając dół zakresu Słusznie, myślę że górna granica to max 60gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 18 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września No to jeśli przekrojowo 20-60g. To myślę że 4000 byłby idealnie. Ja lubię shimano. Ultegrą nie łowiłem, ale kolega ma i nie narzeka. Sporadycznie łowię saharą i daje radę. Także utegra powinna tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuza Opublikowano 18 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września (edytowane) . Edytowane 18 Września przez summertime Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 19 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września No to jeśli przekrojowo 20-60g. To myślę że 4000 byłby idealnie. Ja lubię shimano. Ultegrą nie łowiłem, ale kolega ma i nie narzeka. Sporadycznie łowię saharą i daje radę. Także utegra powinna tym bardziej.Kolega ma , myślę , lubię i nie lubię... A ja jestem pewien , że taka Ultegra 4000 szybko odmówi posłuszeństwa . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuza Opublikowano 19 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 60g i ultegra???Ten plastik się rozpadnie po tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 19 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września W takim wypadku, po zasięgnięciu nieco wiedzy i opinii wędkarzy, skuszę się na Daiwe BG. Zastanawiam się tylko nad rozmiarem, pomiędzy 3000 a 4000 jest 100gr różnicy na wadze, ale z kolei czytałem, że 3000 nie wiedzieć czemu gorzej chodzi lub ma jakieś dziwne „problemy” i dotyczy to tylko tego rozmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 19 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września Do katowania zawsze możesz wziąść Slammera 360 - tutaj na korzyść w stosunku do BG4000 waga i niskie przełożenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T0PICZEK Opublikowano 21 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września Panowie i Panie witam ,temat rzeka szukam kołowrotka okoniowego wędka savage gear 2 2-10 g 274 cm , druga mikado sasori ul 2-15 g 270 cm wykorzystywane z brzegu. 1. Jaka pojemność młynka 2000 czy 2500 ?2. Chodzi o kołowrotek do jak najdalszych rzutów żyłką. 3. Dotychczas łowiłem na żyłke 0.16 czy zmiana na 0.14 wydłuży rzuty ? Dodam że w łowisku dużo trawy i muszę przerzucić trawy żeby dostać się do czystej wody gdzie są pasiaki:) 4.Widziałem daiwa crosfire 2500 lub daiwe ninja 2000 Lt .A może całkiem inny młynek do dalekich rzutów ? Cena nie chciał bym szaleć ale do max 300 zł coś podpowiecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 21 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września (edytowane) 206 zł na mega promocji i masz TEAM DRAGON SL.2 FD825i. Mocny i trwały ze szpulą o dużej średnicy. Edytowane 21 Września przez PiterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuza Opublikowano 21 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września Wziąłbym Daiwę C3000 (body 2500, szpula 3000) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T0PICZEK Opublikowano 21 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września Chodzi o jak najdalsze rzuty a ta daiwa , która masz na myśli to daiwa ninja lt 3000 C ? Jeżeli chodzi o kołowrotek dragona 825 za 206 zł to z tej firmy fishing mart raczej nie zamówie opinie 2.6 i 2.3 więc słabo ... a tak to 249 zł . Jeszcze coś ciekawego do porównania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 21 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września Przyjrzyj się temu kołowrotkowi. Tylko lekko większy budżet, ma pozytywne opinie Robinson Harami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy88 Opublikowano 21 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września Witam, niedługo przyjedzie do mnie wędka Okuma Helios SX spin 240cm 15-40g. Podpowiedzcie jakies propozycje kołowrotków za około 500zł. Przynęty będą mysle używane do 20g.Miałem kijek. Miło wspominam. Siedziała na nim Daiwa Ninja 4000 i było spoko. Jak szukasz do 500 zł możesz pomyśleć o Fuego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi