Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem tak, jak chcesz rzucić troche dalej to 3000-c - troche mniej zwojów przy tym samym odcinku żyłki na szpuli, żyłka trochę mniej zapamiętuje kształt, odrobinę dalej zarzucisz.

2500-xh to jest 2500 z tym, że większe przełożenie.

Jeśli chcesz nawijać na jeden obrót korby więcej to 2500xh - jeśli nie będziesz ciągał tym przykładowo obrotówki pod nurt lub woblerów.

A jak wyważy? Można się tylko domyślać.

Jeden kij 270 wyważy dopiero kręcioł 350g, a drugiego wyważy 250g

Dodam tylko, że ninja jest praktycznie w każdym sklepie wędkarskim.

Jeśli masz możliwość to weź kij i na miejscu zobaczysz jak wyważa...

Edytowane przez summertime

Ja bym brał Legalisa zamiast Ninja. Druga opcja to Shimano Sedona/Sahara 2500. Legalisa regularnie da się dorwać na Ali w dobrej cenie - 180-200 zł, model rocznikowo o jeden wstecz względem tego, co mamy u nas w sklepach. Tyle, że przy regularnym łowieniu przynętami 10g stawiającymi jakiś opór (obrotówka nr 3 i wyżej, głębiej pracujące woblery), to lepiej coś mocniejszego, czyli Sahara. 

• Like 1

Ja bym brał Legalisa zamiast Ninja. Druga opcja to Shimano Sedona/Sahara 2500. Legalisa regularnie da się dorwać na Ali w dobrej cenie - 180-200 zł, model rocznikowo o jeden wstecz względem tego, co mamy u nas w sklepach. Tyle, że przy regularnym łowieniu przynętami 10g stawiającymi jakiś opór (obrotówka nr 3 i wyżej, głębiej pracujące woblery), to lepiej coś mocniejszego, czyli Sahara.

Dziękuje za polecenie zdecydowałem się na daiwe ninja lt 3000c oraz dodatkową szpulę :) body od 2500 a szpula szersza chodziło o dalekie rzuty na jedna szpule wjedzie pletka 0.08 a na drugą żyłka . I musi to fruwać . Co do kosztów daiwa ninja w bardzo fajnej cenie 193 zł ,posiadam już dwa takie młynki 1000 oraz 4000 i złego słowa o nich nie powiem.

Virtusa 2000 oraz robinsona suzuka ale to już nie pracuje tak jak daiwa . Za rozsądne pieniądze fajny sprzęt .

Nie demonizowałbym wielkości szpuli. Zakładając tę samą przynętę i rozumiem wędkę (bo ta ma duży wpływ na odległość rzutu) w pierwszej kolejności zwróciłbym uwagę na grubość i jakość plecionki. Oraz jakość wypełnienia szpuli. Efekt będzie dużo większy.

Planuję zmienić kołowrotek do lekkiej wędki pod klenia zbudowanej w 4-składzie. Jest to kij o długości 2,8m i wyważa go aktualnie Spro Red Arc 3000 (stara wersja) który waży 305g. Biorę pod uwagę również ten sam model (stara wersja) lecz o rozmiarze 2000 i wadze 270g. Chciałbym zapytać o wasze propozycje w podobnej cenie oraz wadze? Zależy mi na płynnej pracy oraz możliwej niezawodoności porownywalnej do wyżej wymienionego Spro. Wiele kolowrotkow z tego co widzę w rozmiarze 2000-2500 waży grubo poniżej 200g, dlatego też nie chciałbym kupić kołowrotka o rozmiarach szczupakowych aby waga się zgadzała.

• Like 1

Planuję zmienić kołowrotek do lekkiej wędki pod klenia zbudowanej w 4-składzie. Jest to kij o długości 2,8m i wyważa go aktualnie Spro Red Arc 3000 (stara wersja) który waży 305g. Biorę pod uwagę również ten sam model (stara wersja) lecz o rozmiarze 2000 i wadze 270g. Chciałbym zapytać o wasze propozycje w podobnej cenie oraz wadze? Zależy mi na płynnej pracy oraz możliwej niezawodoności porownywalnej do wyżej wymienionego Spro. Wiele kolowrotkow z tego co widzę w rozmiarze 2000-2500 waży grubo poniżej 200g, dlatego też nie chciałbym kupić kołowrotka o rozmiarach szczupakowych aby waga się zgadzała.

Slammer 260

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

Slammer 260

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

Chyba żartujesz albo popłynąłeś. Ten Slammer to młynek na linki prędzej sumowe niżli kleniowe. Dlaczego? Bo w życiu sensownie nie nawiniesz plecionki PE 0,4-0,6 pod rant a taki wymóg musi być spełniony aby jakoś rzucić wabiem po ledwie kilka gramów. Ale gdybyś to zrobił to co 2 rzut broda. I tyle z takiej roboty, z plećki też.

Tak, w obecnych czasach raczej  nie znajdzie się tak "ciężkiego" młynka wielkości 2000-2500 pod kleniowego patyka. Więc niestety ale też sugeruję zmienić wędzisko. Bo dokładanie ołowiu w dupkę zmienia bardzo znacząco charakterystykę wędki. 

Chyba żartujesz albo popłynąłeś. Ten Slammer to młynek na linki prędzej sumowe niżli kleniowe. Dlaczego? Bo w życiu sensownie nie nawiniesz plecionki PE 0,4-0,6 pod rant a taki wymóg musi być spełniony aby jakoś rzucić wabiem po ledwie kilka gramów. Ale gdybyś to zrobił to co 2 rzut broda. I tyle z takiej roboty, z plećki też.

Tak, w obecnych czasach raczej  nie znajdzie się tak "ciężkiego" młynka wielkości 2000-2500 pod kleniowego patyka. Więc niestety ale też sugeruję zmienić wędzisko. Bo dokładanie ołowiu w dupkę zmienia bardzo znacząco charakterystykę wędki. 

używałem slammera 260 do kleniowego kija, tak plecionka pe 0.8 lub żyłka 0,18

Jakoś nie miałem problemów...

Z tym, że to był stary slammer a nie chiński

ewentualnie podpiąłbym czarnucha shimano..

Tylko musisz mieć pewne źródło do kupienia...

Kupowałem kilka używanych młynków na tym forum i każdy był zajechany

Edytowane przez summertime

@Daniel131 , w podobnej cenie jak red arc masz do wyboru jeszcze Daiwe BG 2500 - 265g, BG3000 - 300g, Daiwa GS 3000 - 305g.

W małych rozmiarach a ciężkie są niemal wszystkie Penn-y, nie tylko Slammer, choć tu opinie o jakości są podzielone, a i kultura pracy raczej odstaje od Daiwy. Na plus trochę tańsze, na minus gorszy nawòj więc też gorsza współpraca z cienkimi linkami, gorszy zasięg rzutu.

• Like 2

@Daniel131 
Również skłaniałbym się ku Daiwie BG 2500 - to jedne z niewielu młynków, które sporo zniosą. Inne jak np. Shimano Nasci/Ultegra 2500, to jednak już waga niższa - około 240 gramów. Penna Battle 2500 nie polecę z racji tego, że sam trafiłem na sztukę, która stukała nawet przy 6g wirującym ogonku, a szperając po sieci zauważyłem, że nie jestem w tym osamotniony. Gdybyś jednak chciał zaryzykować licząc na dobrą sztukę, to waga również będzie Ci pasować (275 gramów), a spasowanie "w rękach" ma nadzwyczaj dobre. 

• Like 2

BG2500 jest masywna ale z dobrym nawojem linki.

Tak, mam BG2500, nawija ładnie i jestem zadowolony. Czy masywna? Zależy do czego porównamy. Mam też Shimano Technium FD 2500 i waży 5g więcej, a to jeszcze niedawno był przecież młynek okoniowo-kleniowy. Choć na pewno współpraca z bardzo cienkimi plecionkami w Shimano jest nieco lepsza.

• Like 1

Można zrobić „przekładkę” zestawu przekładni np. na wersję PG - które to przełożenie występuje dopiero w tp sw 6000 (są one dostępne w wersjach z przełożeniami pg, hg i xg). I robi się wtedy niesamowicie silna „wyciągarka”. Nawet tutaj na forum, był opis, co potrzeba zamówić do takiej modernizacji tp sw 4000 xg.

Nie wiesz w jakim temacie tego szukać? Pod hasłem "spheros przeróbka" zero wyników :(

Bo to dotyczy modelu twin power sw, nie spheros.

No i wszystko jasne. Trochę mi się zestaw zmienił i tak pomyslałem skoro na dosyć płytkim wybrzeżu wokół Dublina wędki niminum 12 stóp, najlepiej 14 na połowy z brzegu, i te 4000 bardzo slabo będą wyważać wędkę a jako że spheros konstrukcyjnie to starszy stradic, chcialem dołożyć tych pare łożysk zmienic przelozenie i go wykorzystać w lowieniu w rzekach. No ale cóż, zakup bardzo szybki i muszę ponieść konsekwencje

Edytowane przez mestre16

No i wszystko jasne. Trochę mi się zestaw zmienił i tak pomyslałem skoro na dosyć płytkim wybrzeżu wokół Dublina wędki niminum 12 stóp, najlepiej 14 na połowy z brzegu, i te 4000 bardzo slabo będą wyważać wędkę a jako że spheros konstrukcyjnie to starszy stradic, chcialem dołożyć tych pare łożysk zmienic przelozenie i go wykorzystać w lowieniu w rzekach. No ale cóż, zakup bardzo szybki i muszę ponieść konsekwencje

Łożyska, zamiast zamontowanych tulei, dołożysz bez problemu. Co powinno pomóc i w pracy, i w wytrzymałości kołowrotka. Znajdziesz bez problemu nierdzewne, obustronnie kryte. Szybszym przełożeniem bym się nie martwił.

Wędkuję w morzu w Danii (cel to trocie), też tam są miejscmi płytkie, lub bardzo płytkie zatoki, jednak nie spotkałem się nad wodą z aż tak długimi kijami. Z reguły 2,70 - 3,30 m. Fakt, że prawie nie łowimy z brzegu, tylko brodzimy - czasem nawet i 100 lub więcej metrów od brzegu. A przynęty mają masę do ok. 30-35 g maksymalnie. Do tego dochodzi łowienie na klasyczną muchę (nie tylko w zestawie ze sbirulino).

Każde łowisko rządzi się swoimi prawami.

Edytowane przez Kokosz

Łożyska, zamiast zamontowanych tulei, dołożysz bez problemu. Co powinno pomóc i w pracy, i w wytrzymałości kołowrotka. Znajdziesz bez problemu nierdzewne, obustronnie kryte. Szybszym przełożeniem bym się nie martwił.

Wędkuję w morzu w Danii (cel to trocie), też tam są miejscmi płytkie, lub bardzo płytkie zatoki, jednak nie spotkałem się nad wodą z aż tak długimi kijami. Z reguły 2,70 - 3,30 m. Fakt, że prawie nie łowimy z brzegu, tylko brodzimy - czasem nawet i 100 lub więcej metrów od brzegu. A przynęty mają masę do ok. 30-35 g maksymalnie. Do tego dochodzi łowienie na klasyczną muchę (nie tylko w zestawie ze sbirulino).

Każde łowisko rządzi się swoimi prawami.

No ja lowie z falochronu w porcie, obserwuje i rozmawiam z lokalsami, mówią że zatoka Dublinska jest dosyc plytka i potrzeba minimum 12ft wędke i 3oz torpedo (ok 80g) żeby przerzucić płycizne, myślę że wiedzą co robią. Ci którzy łowią wewnątrz portu falochronu mają krótsze i lżejsze zestawy ale nie muszą tak daleko rzucać. Dziś idę na inną miejscówkę, połowic ze skałek, zobaczymy, wczoraj trafiłem 2 makrelki i mintaja, ale mikrusy, troszkę ponad 20cm. Może dziś szczęście dopisze bardziej