Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz moda jest na shimano.No i każdy facet woli masełko...więc shimano na tą chwilę.

Pamiętaj o jednym ;) Twoja daiwa ma już pewnie z 10 sezonów za sobą co po niej widać ;) i jak kręci ? Oporówka trzyma, hamulec działa, luzu zero :) oby te nowe świń pałery 2 sezony tak wytrzymały to będzie sukces ;) chyba że kogoś stać na kupowanie co 2 sezony nowego :) ja stawiam na niezawodność.

Dlatego Łukaszku napisałem narazie.Za parę lat zobaczymy co i jak noje shimano.Certatki od Ciebie również nie mam zamiaru sprzedawać,kręci jak wiatrak i tak jak dobrze opisujesz że chyba lepiej czuć ją w łapie.

p.s.

Gdybym miał nadwyżkę w budżecie to bym wziął od Ciebie morethana.

• 2 tygodnie później...

Panowie jaki kreciolek polecacie do Fenwicka HMG66L-MF-2 do 10g? Kij z przeznaczeniem głownie na szwedzkie okonie, a wiec max główka 7,5g i guma 8cm. Myslalem o Daiwie Revors E 1500 ale nie wiem jak poradzi sobie z plecionkami pokroju 0,06-0,10

Edytowane przez PatLove

• 3 tygodnie później...

Panowie jaki kreciolek polecacie do Fenwicka HMG66L-MF-2 do 10g? Kij z przeznaczeniem głownie na szwedzkie okonie, a wiec max główka 7,5g i guma 8cm. Myslalem o Daiwie Revors E 1500 ale nie wiem jak poradzi sobie z plecionkami pokroju 0,06-0,10

nawet tanie daiwy sobie radzą z plecionkami wyśmienicie, revros = freams = exceler co weźmiesz kwestia gustu w aspekcie wizualnym.

Witam

Szukam jakiegoś kołowrotka szczupakowego ok 300 zł do wędki 240 cm CW.10-30 waga kija 197g.

Zauber ? RED arc ? Chyba więcej nie potrzeba wielkości 30-40 , ewentualnie jakbyś chciał bardziej w old school iść to emblem s/x/z wielkości 2500 będzie idealny i zapewne za używany zapłacisz max Twojego budżetu.

• Like 1

Ha, skoro jaxon mógł robić daiwe kix, to w sumie czemu nie kongeroszimaniak? Choć to nowe aero strasznie plastikowe, i jakoś bałbym się do spina. Niby są wersje "spin" ale cała linia ewidentnie jest przez producenta dedykowana metodom feeder i spławik.

Swoją drogą to "spławiki" mają dobrze - znajomy łowi wyłącznie karpie i liny, do maczówki i bolonki ma stradici 1000/2500 chyba coś z epoki FB, i na bank te młynki to go przeżyją. A smarowanie robi co 5 lat, co przy tym przebiegu wychodzi jak przy spinie co pół sezonu. Albo częściej jak patrzę na ten sezon u siebie.

Ten cały spinning to droga zabawa jest. I im częściej łowisz tym bardziej zużywasz sprzęt. Logiczne. Ale im wiecej masz czasu na łowienie tym mniej zarabiasz. Niestety też logiczne z małymi wyjątkami.

• Like 3

nawet tanie daiwy sobie radzą z plecionkami wyśmienicie, revros = freams = exceler co weźmiesz kwestia gustu w aspekcie wizualnym.

Na razie wziąłem DAMa Quick VSi 200 ale zastanawiam sie czy nie wymienić go własnie na Revorsa 2000A. Niby młynek niezle wykonany, dobrze spasowany, do tego wormshaft i całkiem sensownie kręci ale... No własnie sam nie wiem, jedno i drugie tanie i pewnie podobnej jakości, chyba ze sie mylę?

Edytowane przez PatLove

Witam, jaki młynek dobrze wyważy i ogarnie lekki jig przy kijku mikado sicario 1-7g 238cm? Czekam na jakieś sugestie, być może ma ktoś owy kijek ? Budżetowo byłoby dobrze do 250zł. Pozdrawiam

Ja mam podpięty ryobi zaubera 3000 i jest ok. Kijek wyważony 2 cm powyżej uchwytu.