Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Odradzam kolwrotki z wyzszym przelozeniem do podbijania ,tym bardziej jak chcesz to robic korba.Robilem proby z czterema i wszystkie sprzedalem np. Twin 98,Mitchell Pro,Morethan. Wolalem to robic tanim Spro lub Zauberem ktore doslownie wciagaly przynete przez przelotki ;) niz meczyc sie tymi topowymi co stawialy opor na korbie. Z waga tez nie przeginaj,bo np.lowiac 20g glowka plus guma lepiej mi wywaza zestaw kreciol w okolicy 300g niz 250g przy kijku ktory wazy 100g.

Polecam np.Biomastera 4000fb.

Edytowane przez Darek64
  • Like 2

Stradic ci4 chyba podobny jest do rarenium, a ten z główkami 20g już ciut się męczy. Co ciekawe nie czuję tego przy dragonie 30iz o slammerze 360 nie wspominają. Jednak kultura pracy nie ta co w Shimano i od ci4 nieco cięższe. Myślę, że biomek będzie lepszym wyborem. A może coś z daiwy?

Poszukuję kołowrotka do wędki na szczupaka, zależy mi na wadze , aby była około 250 gram i wytrzymał więcej niż jeden sezon :). Przynęty jakich używam to gumy do 25gram i woblery do 9cm. Cena do 350zł. Na razie wybrałem kołowrotek Dragon Nano Lite xt60c fd1025i, ale bardzo mało o nim opinie. Korpus wykonany z grafitu, nie wiem jak to się sprawdzi jeżeli chodzi o wytrzymałość.

Na jednej szpuli będzie plecionka, na drugiej żyłka, dlatego potrzebna mi zapasowa. Exage 3000 s FD i Aernos 3000sfb, cena ich dobra, waga też mi pasuje, czy różnią się tylko tym że aernos ma jedno łożysko więcej, obudowy też mają grafitowe? Który z tych dwóch jest wytrzymalszy czy są porównywalne. Uważacie, że byłby to lepszy wybór od tego Dragona xt60c?

Edytowane przez Prewwit

A ja bym bral team drafon fd935iZ.

1. Super cena bo koncowka modelu i wyprzedaze na allegro

2. Dwie szpule.

3. Wytrzymala konstrukcja zauberopodobna

4. Niewielkie gabartyty a moc duza

5. Hamulec bardzo dobry

6. Swietny nawoj plecionki czy tam zylki.

Waga to wada dla Ciebie bo kolo 300g ale poswiecilbym sie dla tego mlynka. Lowie shimaniakami z wyzszej polki a jeden tdragonek zostal i nigdy nikomu go nie oddam. Przy okoniowce 300g mi nie wadzi wiec i Tobie polecam a nie jakies niszowe wynalazki. Shimano zaczyna sie od Rareniuma jesli chodzi o jakakolwiek wytrzymalosc. Takiego aernosa czy innego nascia pascia kilka opasłych 80tek i bedzie rzepolił jak nie wiem co.

Dodam tylko , że najtańsze Shimaniaki odstają sporo w porównaniu do najtańszych Daiw . Mówię to po ostatniej mojej wizycie ''po godzinach pracy'' jednego sklepu . Oglądałem kilka modeli Shimano z niższej półki i porównywalne Daiwy - Ninja , Freams , Legalis , Exceler . W tej cenie sprawiają dużo lepsze wrażenie . Te Sedony , Exage itp. to w porównaniu do nich mocno zabawkowy sprzęt . Nasci nie oglądałem aby nie było .

Zależy mi mocno na wadze, mam kołowrotek o wadze 300gram i po całym dniu wędkowania, czuć o większe zmęczenie ręki niż jak używam kołowrotka 245gram Pflueger supreme, który po 6 latach zaczynać szwankować.

To może w takim razie zaryzykować tego Dragona xt60c, jak te Shimano takie kiepskie. Znalazłem jeszcze lekki kołowrotek Okuma Isnpira c-40x 30, waga 210gram, coś o nim wiecie.

Edytowane przez Prewwit

Zależy mi mocno na wadze, mam kołowrotek o wadze 300gram i po całym dniu wędkowania, czuć o większe zmęczenie ręki niż jak używam kołowrotka 245gram Pflueger supreme, który po 6 latach zaczynać szwankować.

To może w takim razie zaryzykować tego Dragona xt60c, jak te Shimano takie kiepskie. Znalazłem jeszcze lekki kołowrotek Okuma Isnpira c-40x 30, waga 210gram, coś o nim wiecie.

To mówisz, że te 55g różnicy łapę urywa? :)

• Like 2

Oglądałem kilka modeli Shimano z niższej półki i porównywalne Daiwy - Ninja , Freams , Legalis , Exceler . W tej cenie sprawiają dużo lepsze wrażenie . Te Sedony , Exage itp. to w porównaniu do nich mocno zabawkowy sprzęt . 

Jakiś czas temu miałem Legalisa jak i Exage. Doświadczenia tak z jednym jak i z drugim sprawiły, że nie wrócę do producenta na "d" ;) 

:) wychodzę z tego założenia, że jak można lżej to po co ciężej.

Rozumiem. Tylko nie oczekuj, że kołowrotek lekki do 350zł wytrzyma Ci kilka sezonów, chyba, że w gablocie.

Ja jestem przekonany, że kołowrotek masywny, solidny, dosyć ciężki wytrzyma dużo więcej.

• Like 2

Jestem tego samego zdania. Chcesz tanio lekko i solidnie. Wszystkich 3 nie polaczysz. Tanio i lekko to shimaniaki szlamy i inne mitchele ale po sezonie poczujesz roznice w pracy w po dwoch trzech kaput. Chcesz tanio i solidnie to td935iz.Chcesz lekko i solidnie nie zmiescisz sie w cenie :)

Edytowane przez Sandre
  • Like 2

Kup sobie nowe shimano nasci w rozmiarze 3000 wagowo nie odstrasza.Praca bardzo ładna,miękka.Do lekko-średniego spinningu sprawuje się super.Nawija plecionkę bardzo równo.Zastrzegam że nie jest to kołowrotek na długie lata ale myślę że 3 sezony intensywnego łowienia da radę.

Kup sobie nowe shimano nasci w rozmiarze 3000 wagowo nie odstrasza.Praca bardzo ładna,miękka.Do lekko-średniego spinningu sprawuje się super.Nawija plecionkę bardzo równo.Zastrzegam że nie jest to kołowrotek na długie lata ale myślę że 3 sezony intensywnego łowienia da radę.

Proponowałem Nasci, ale podobno za drogi

Proponowałem Nasci, ale podobno za drogi

Wg mnie jedna z najlepszych niskobudżetowych propozycji.Można dostać poniżej 350zł. Szpulki zapasowe mają pojawić się po nowym roku a cena ich ma oscylować w granicach 80zł+/- ja również czekam na szpulkę.Użytkuje go od paru miesięcy do lekko średniego spinningu. Najciężej nim kręciłem 10gr+4" guma, wrażenia: na wodzie bez uciągu bez problemu,natomiast na uciągu i 5m głębokości czuć lekko przekładnie.Mój model c3000sT-knob uchwyt leży perfecto. Warto dołożyć łożyska.Ja zastąpiłem tulejki w knobie 2 łożyskami oraz w rolce.