Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

No to faktycznie zawsze lepiej ustalać terminologię :).

Dla mnie guma z główką o wadze 25-30 gram to już ciężki spinning. A cięższy trolling to już np.woblery o długości 15-20 cm. Wydaje mi się ,ze kołowrotek o wielkości 3000 jest trochę za mały do takiego wędkowania.

Wg mnie kołowrotkiem do trollingu 15-20 cm woblerami ogarniesz i spinning 25-30 g. Ale już kołowrotek, którym ogarniesz te 25-30 g raczej nie podoła ciężkiemu trollingowi... chociaż z drugiej strony przy trollingu kołowrotek to raczej magazyn linki i pracuje raczej dopiero przy holu ryby.

Sory po ostatnim razie kiedy przy zarzucie nadleciała mewa i zaebała w plećke i wyrwała węde z ręki i ta poleciała do wody  jak z procy szkoda mi kasy :)

Następnym razem jak będziesz nad wodą, to się przywiąż do jakiegoś drzewa, bo jeszcze Cię kiedyś jastrząb porwie.

• Like 6

Następnym razem jak będziesz nad wodą, to się przywiąż do jakiegoś drzewa, bo jeszcze Cię kiedyś jastrząb porwie.

Jakiś czas temu byłem na rybach z psem, a że mój pies jest raczej niewielkich rozmiarów i tak spacerowaliśmy wzdłuż rzeki. Nagle nie wiem skąd jakiś jastrzębiowaty (ornitologiem nie jestem i to była chwila)  zawinął od mojej psiny jakieś 6-8 m. No nie byłoby mi do śmiechu, gdyby to ptaszysko poszło na całość :wacko: :(

Jak byłem w uk siedziałem z piwkiem nad strumykiem z wodą do łydki  podziwiając dwa szczuplale jeden mamuśka z 1m miała i wystawała nad wode drugi mniejszy i sie opalały . Na przeciwko po drugiej stronie łączki  pani z  jakimś małym yorkiem czy co to było . No i jakieś ptaszydło przyleciało i zabrało :P     Gdyby nie to że pani krzyczała to bym pomyślał że piwko mocne :P        A takie abu revo s spin 30   232 g  albo orra 2 s  30ka  244g  ktos cos  może wie o nim . juz dołoże :P   dużo może nie łapie ale wkurza mnie jak kołowrotek jeczy bo mu zaciężko :)

A możesz sprecyzować co masz na myśli, pisząc cięższy trolling i ciężki spinning ?

Bo ja osobiście do takich założeń używam slammera 360. Żadnego exage czy dragona nawet bym nie brał pod uwagę.

Team dragona 930 iz zakupiłem do sandaczowania do którego używam gum ok. 3" na główkach o wadze 17-25 g. I do takich zastosowań jest ok. Nie wiem co prawda na jak długo ale na razie spisuje się nieźle. Dla mnie jednak jest to średni spinning... 

Slammer 360 wystarczy do sandaczowania 30, no nawet 35g na Wiśle, czy 460 to lepszy pomysł?

Ale ja moge i 2000 byle mi wytrzymał przy jigowaniu do 30g i tego kijka wyważał bo leci mi w dół strasznie .  no idam 450 pln :P

Ale ptaszydło zabrało yorka, czy.....tą panią?

Yorka . Bo przy pani jak to w uk by się nie oderwał od ziemi i zamachał na śmierć :P

Znajomej jakieś drapieżne ptaszysko zabrało szczeniaka maltańczyka za 1200 PLN, także przekąska dosyć droga ;)

Morał z tego taki, że jak chcesz psa to kupuj psa a nie podróbę .... :P

Daj namiar, jak ładna to moge Ją pocieszyć po tej stracie :-) Edytowane przez przemow