Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

A to porzekadło to przypadkiem nieco inaczej brzmieć nie powinno? :-)

G_rzegorz ---dobrze oboje wiemy jak prawidłowo brzmi wymienione przeze mnie porzekadło ale zmieniłem je nieco dla potrzeb posta i gdybyś ze zrozumieniem go przeczytał to domyśliłbyś się dlaczego właśnie to jedno słowo"przekręciłem" Przyjacielu ;)

G_rzegorz ---dobrze oboje wiemy.....

....Przyjacielu ;)

Oboje? Co wy jesteście?

A żeby w temacie było - jak tego Zaubera zaprosisz na sumy, tez nie wytrzyma.

Stella, która swym rozmiarem wskazuje na przeznaczenie do lekkiego łowienia, podpięta do sumówki tez nie da rady. Nawet jak będzie 10 razy droższa.

Ameryki nie odkrywam.... Używać zgodnie z przeznaczeniem ;-)

Puszczone ze Steeza w zestawie z Xzogą :-)

Cały problem w tym, że obecnie nie ma prostego przełożenia rozmiaru na moc kołowrotka. Slammer 360 i Stradic 3000 Ci4? Oznaczenie wskazuje na ten sam rozmiar. Oczywiscie to bzdura. Ale nie każdy to wie, nawet nie ma obowiązku wiedzieć.

Ta Stella ze zdjęcia jest czysto europejska, więc nie polecam ciorania po szkierach, to nie jdm sw. ;)

• Like 1

attachicon.gifStella-Maxwell--Victorias-Secret-Photoshoot-(February-2015)-56.jpg

To jest Stella. Nie wiem jak wam, ale mnie byłoby żal w sezonie dwie takie zajechać... ;)

Żal, nie żal, ale jaka przyjemność... ;) :P :D

• Like 1

Witam, jeżeli taki temat był, proszę o przeniesienie.

Proszę kolegów bardziej obytych w kołowrotkach o porównanie kołowrotków Spro i jego klonów do stajni Shimano/Daiwa.

Czyli krótko mówiąc, mam na tacy Spro Reda i chciałbym do niego dopasować jakiś model z firm S/D, który będzie porównywalny kulturą pracy, jakością wykonania, wytrzymałością, ceną nie koniecznie. Czy w ogóle da się takie porównanie zrobić?

Czy kupując  Reda, można w tej klasie coś wyrwać z Shimano lub z Daiwy? Oczywiście mowa o nowych kołowrotkach.

witam RED-ART tylko można porównać do RYOBI ZUBERA.Środek pasuje do kołowrotków na przemian .Co do innych firm to już inna cena .Ale cena tych kołowrotków jest dobra co do jakości.Daiwa Shimano to inna pólka kołowrotków i cena nie z kosmosu ale jakość jest podniesiona do średniej pułki.Nie dotyczy już kołowrotków powyżej 1000 zł.

witam RED-ART tylko można porównać do RYOBI ZUBERA.Środek pasuje do kołowrotków na przemian .Co do innych firm to już inna cena .Ale cena tych kołowrotków jest dobra co do jakości.Daiwa Shimano to inna pólka kołowrotków i cena nie z kosmosu ale jakość jest podniesiona do średniej pułki.Nie dotyczy już kołowrotków powyżej 1000 zł.

To wg. Ciebie Shimano i Daiwa nie ma w swojej ofercie kołowrotków z niższej półki porównywalnej do Reda lub Zaubera?

A przedział cenowy chociażby 300-500zł.

To dobre kołowrotki sam mam 2szt red art 10400 ze starego wypustu 2009 rok.Jeden mam wymieniony środek na nowy z Zubera 4000 i pasuje wszystko drugi wymienione łożyska i kręci bardzo dobrze.Polecam te kołowrotki .

Widzę, że nie czytasz ze zrozumieniem. Pytałem o co innego.

Panowie mam pytanie z innej beczki .Dla niektórych to pytanie jest badalne ale ja jestem zielony .Chodzi mi o tego Shimano Stradica w linku poniżej

http://www.okonek.com.pl/shimano-koowrotek-stradic-3000-p-5587.html

Otóż ten kołowrotek ( mi się wydaje :) ) występuje w wielu wersjach tzn. wpisując np. 3000 sfd , 3000 fd czy 3000 sfc to dla mnie ten sam kołowrotek .Mam pytanie czym różnią się te modele ? Rocznik ? Szpula ?

Edytowane przez zander69
  • Like 1

Najpierw sfc i kolejna odsłona/rocznik ze zmienionymi kolorami na szpuli, albo tylko napisem sfd. Raczej wielkich różnic konstrukcyjnych tam nie ma. 3000 fd chyba nie było. Ogólnie europejskie 3000 to to samo wielkościowo co 2500 tylko jeszcze płytszą szpulę ma.

Edytowane przez Artech
  • Like 1

Jak teraz sprawdziłem to różnice cemowe też występują.http://www.okonek.com.pl/shimano-koowrotek-stradic-3000-p-5587.html

http://pl.rybarskepotreby-shop.cz/kołowrotek-shimano-stradic-3000-fj-8261.html

Co prawda te dwa modele różnią się korbką oraz ilością łożysk i to wszytko.

Mam pytanie jaki model najlepiej sprawdzi się na boleniach? Ktory model jest godny polecenia ?

A w jakiej wodzie i jakim kijem chcesz łowić? Bo to kluczowe pytanie. Mikrojigi czy woblery 7cm? Żyłka czy plecionka?

Z wymienionych wyżej, wybierałbym między ninja a jaxonem. Jaxon to mocarz, relatywnie ciężki, ninja zdecydowanie subtelniejsza ale też inna klasa mocy.

Ja na pstrąga używałem ostatnie sezony dwa kołowrotki - technium 1000FA, DAM quick Calyber 830. Oba miały zastosowanie, a rozrzut wielkości, masy i mocy jakby spory (DAM mało u nas znany , to maszynka do lekkiego łowienia w morzu..)