michumzt Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Technium to raczej delikatny kołowrotek, co nie odbiera mu zalet, i starsze wersje FA i FB bez wachania bym użył. Ale czy do 12-20g trzeba aż biomka 4000? Na pewno daje to zapas mocy.To biomaster 3000 będzię ogarniał takie przynęty czy lepiej wziąć 4000 , ale maksimum jakie będę używał ciężary 20 gram nie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Przy tej gramaturze to i 2500 wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michumzt Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 2500 i 3000 dwa te same kołowrotki tylko różni się pojemnością szpuli jop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Ninja jeszcze nie była w boju. 1500 i 2000 (240g oba) ma takie samo body, 2500 jest już większa i cięższa (270g). Jakoś mam przekonanie że 1500 spokojnie da radę z wobkami 7cm, przy niezbyt rwącej wodzie. Na typowo górskie rzeki (Dunajec, Raba, San) bym jej nie brał pod woblery, bo to jest wyzwanie nawet dla dużego kołowrotka. Taki sobie hornet 4cm na Rabie napier... po kiju i przekładni tak, że plomby wylatują. Ale 1500 daiwy to wcale nie jest taka miniatura jak shimano w rozmiarze 1000. Ostatni sezon używałem głównie technium 1000 FA, i dawał radę, na małych/ średnich rzeczkach. Na Rabę już używałem zestawu kij 10-25g i DAM Quick Calyber 830FD (300g), więc sprzetu raczej mocarnego. Nurt wymusza mocny zestaw, przy uciągu jaki ma Raba to i woblery 3cm nieźle kopią. Michu, jak roznica wagi między 3000 a 4000 nie robi Ci różnicy to bierz 4000. Zapas mocy nikomu jeszcze nie zaszkodził. Chyba że chcesz maksymalnie lekki zestaw. Przynęta 20g to jeszcze zupelnie zwykły spin, i młynek 2500/3000 nie powinien mieć problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Ninja jeszcze nie była w boju. 1500 i 2000 (240g oba) ma takie samo body, 2500 jest już większa i cięższa (270g). Jakoś mam przekonanie że 1500 spokojnie da radę z wobkami 7cm, przy niezbyt rwącej wodzie. Na typowo górskie rzeki (Dunajec, Raba, San) bym jej nie brał pod woblery, bo to jest wyzwanie nawet dla dużego kołowrotka. Taki sobie hornet 4cm na Rabie napier... po kiju i przekładni tak, że plomby wylatują. Ale 1500 daiwy to wcale nie jest taka miniatura jak shimano w rozmiarze 1000. Ostatni sezon używałem głównie technium 1000 FA, i dawał radę, na małych/ średnich rzeczkach. Na Rabę już używałem zestawu kij 10-25g i DAM Quick Calyber 830FD (300g), więc sprzetu raczej mocarnego. Nurt wymusza mocny zestaw, przy uciągu jaki ma Raba to i woblery 3cm nieźle kopią. Michu, jak roznica wagi między 3000 a 4000 nie robi Ci różnicy to bierz 4000. Zapas mocy nikomu jeszcze nie zaszkodził. Chyba że chcesz maksymalnie lekki zestaw.Przynęta 20g to jeszcze zupelnie zwykły spin, i młynek 2500/3000 nie powinien mieć problemu.Wybór padł na Daiwa REVROS E 2500 ze względu na lżejsza korbkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Wieksza moc przy nizszej masie niż ninja, a konstrukcja wewnątrz ta sama, niezły pomysł. Tylko brak szpuli zapasowej i ciut wyzsza cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Cena podobna dostałem za nieco 200zł. A szpulka wystarczy mi jedna. Pstrągi łowie tylko na żyłkę. Z tego co się dowiedziałem Revros ma nieco mocniejsze bebeszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Ja akurat ninje trafiłem za 140... skąd info że Revros ma inne bebechy? Ciekaw jestem, jak ninja sie sprawdzi to może i revrosa dokupię. Pstrągi na żyłkę - wiem że tak lepiej. Tylko po plecionce jest inne czucie przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Informacje dostałem od człowieka z Daiwy. Co do plecionki używałem raz trochę pstragów złapałem. Jakoś mam wrażenie że na żyłkę mam więcej brań, gdy jest czysta woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Możesz dowiązać przypon z fc o długości ok. 1-1,5 m i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Cena podobna dostałem za nieco 200zł. A szpulka wystarczy mi jedna. Pstrągi łowie tylko na żyłkę. Z tego co się dowiedziałem Revros ma nieco mocniejsze bebeszki.Przekładnie są te same. Nie wierz handlowcowi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Jak już mowa o przekładni i daiwie - ktoś macał nową BG? Na filmach promocyjnych prezentują mocarne bebechy. Sądzę że jakość nawoju jest przynajmniej taka jak w revros/ninja, a waga najmniejszych modeli BG predestynuje je do lekkiego spina, co w połączeniu z taką przekładnią powinno w teorii dać długowieczne maszynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Jest w tym dziale temat o Daiwie BG. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Informacje dostałem od człowieka z Daiwy. Co do plecionki używałem raz trochę pstragów złapałem. Jakoś mam wrażenie że na żyłkę mam więcej brań, gdy jest czysta woda.Czym się różnić będzie Revros E od Revros A? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Możesz dowiązać przypon z fc o długości ok. 1-1,5 m i po problemie W przypadku pstrąga słabo mi się widzi, gdy mam wobka przy samej przelotce szczytowej. Węzeł bije po przelotkach... Edytowane 8 Stycznia 2017 przez Zandermasterr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 W moim zestawie węzeł tez bije po przelotkach i mi to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Wezel bije po przelotkach...zmien wezel! Masz na jerku jak na tacy, czym laczyc plecke z fluoro, mozesz dobry wezel i na szpule nawinac, nie przeszkadza. Do tego jest mocny i nie puszcza. Przyklady? Alberto jest banalnie prosty i skuteczny ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Chodzi o ten węzeł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Ja tam osobiście bardzo nie lubię komplikowania zestawu. I może to herezja, ale z moich doświadczeń to FC bardzo psuje pracę woblera. W każdym razie, wolę "bez" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Tak, ten wezel. Ja oplatam ok. 10 razy, bardziej wierze w te liczbe ???? Koncowke plecionki mozna przypalic. No i tutaj chyba gosciu zle ostatni odcinek puscil, powinien byc po tej samej stronie oczka, co linka glowna. Fluoro zaburza prace woblera? Moze za gruby, a moze kiepskiej jakosci? Tu nie ma co oszczedzac, dobry Varivas kosztuje mniej niz 40 zl za chyba 80 metrow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Jeżeli Berkley 0,27 psuje pracę woblera 8cm, to mnie wystarczy. Do tego stopnia, że po odcięciu przyponu i zawiazaniu agrafki bezpośrednio na plecionce, wcale nie cienkiej i klasowej, woda nagle ożyła. A był to kolejny, czerwcowy wypad w to samo miejsce, z tymi samymi przynętami.Psuje pracę woblerów mocniej, niż surfstrand. To też przetestowane. A cały czas mowa o woblerach 8-10cm, i nieco mniej wybrednych rybach wiślanych, a nie woblerkach 4-5cm i pstrągach. Przecież tu pracę zmienia nawet 0,2g wagi kotwiczki, a co dopiero metr ciężkiego sztywnego przyponu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Panowie jak byście zdefiniowali realny 'niegroźny' zakres wagowy przynęt dla takiego vanquish'a c2000s.Łowienie 90% na gumki w różnych technikach w wodzie stojącej.Ten model jest dużo 'słabszy' od takiego 2500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Wg. mnie cięzko to okreslic... Zakres eksploatacji zależy od czestotliwosci użytkowania,serwisowania,obciążenia etc. dla mnie shimano w takim rozmiarze to UL-L czyli od grama głowka do ok 10gr głowka i piszę tu z myślą o wodzie stojącej.Kolejny warunek czy robisz np.podbicie gumy młynkiem czy wędziskiem... optymalnie bedzie 7-8gr plus 3"guma.Ogolnie musisz sam wyczuc przy czym młynek się męczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michumzt Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 To tak samo jak ja mam dylemat nad biomasterem 3000 a 4000 pod gumy 7-11 cm 5-12 graM OŁOWIU i nie wiem czy 3000 nie będze ,, za słaby " a 4000 za duża jak do mojej wędki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 To tak samo jak ja mam dylemat nad biomasterem 3000 a 4000 pod gumy 7-11 cm 5-12 graM OŁOWIU i nie wiem czy 3000 nie będze ,, za słaby " a 4000 za duża jak do mojej wędki Bierz 4000 i się nie zastanawiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi