Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ma ktoś informację że w przyszłym roku Biomastera fb przestaną produkować? Chciałem dziś w Moritzie kupić sobie 4000 i okazało się że w shimano europe nie można już ich zakupić i obecnie wyprzedaja resztki? Dziwne to nieco bo zawsze jak wchodzi nowy model to jest jakieś info.

Cześć taki zestaw  na sandacze z Renu w Niemczech  będzie odpowiedni łowienie z brzegu przy opaskach i w klatkach na  gumy od 7 do 15 cm koguty itp główki max 20-25 wystarcza chodź nie wiem dokładnie jak będą się zachowywać czy nie za lekko na Ren i muszę się liczyć z przyłowem surowym, a myślę ze tam paszcze pływają konkret.

Daiwa Lexa JiggerSpin  270 cm  8-35 g   --     http://allegro.pl/wedka-daiwa-lexa-jiggerspin-2-70-m-8-35-g-i6569532499.html

Penn Slammer 360                                 --      http://allegro.pl/kolowrotek-spinningowy-penn-slammer-360-promocja-i6667369440.html

Zastanawiam się nad plecionką jaka grubość ? Myślałem nad Power Pro 8 splotowa  0,28-20 kg  czy nie będzie za gruba?  

I jeśli ktoś ma taki zestaw jak się on komponuje -wywarza?

Edytowane przez grzesiek84-g1
  • Like 1

Plecionka zdecydowanie ze gruba 0.15,0.19 max

A tak poza plecionka ok? Boje się trochę o kij ale o większej gramaturze jiga nie mogłem znaleźć. Uważacie że da rade?

Edytowane przez grzesiek84-g1
  • Like 1

A tak poza plecionka ok? Boje się trochę o kij ale o większej gramaturze jiga nie mogłem znaleźć. Uważacie że da rade?

Ty się o kij nie martw. Co ty za kołowrotek wybrałeś ? To ma być kręcioł na suma czy innego aligatora? Wędka waży 140g a ten kręcioł 365g chcesz tym łapać ryby, czy w nie rzucać? Po kolei jednak: nie wiem w której części Renu chcesz łapać, jeżeli tam wystarczy główka max 35gr to spokojnie kij świetny. Co do Kołowrotka to poszukaj czegoś w rozmiarze 4000 lub 3000, na wadze możesz uratować nawet 100g, a i cenowo będzie podobnie. Co do plecionki to naprawdę nie warto powyżej 0,18 brać, ja polecam 0,14. Przy plecionce 0,28 to ubota z dna byś podniósł i kamienie poprzestawiał. Przy tym kiju nie wykorzystasz plecionki powyżej 0,18 bo złamiesz na niej kij, i tak ustawiasz hamulec na kołowrotku maksymalnie pod ugięcie kija. W Twojej początkowej propozycji wychodzi: 140g + 365g + 60g(plecionka) plus 40g przyneta co daje razem ok. 0,605kg ! Połamania rąk po kilku godzinach łapania.  w moim wyjdzie: 140+270+35+40= 0,485kg. Czy to duża różnica? Kolosalna!

mnie jakoś łapy nie odpadają, a na Wiśle łowię zestawem Ron Thompson + Shimano Ultegra SuperShip 4000 + pletka tania czyli 570g. Slammera to bym odradzał z innych niż waga powodów....

Majstersztyk, napisac cos nie pisząc nic. To po pierwsze, po drugie to nie o sama wage mi chodzilo ale rowniez o wielkosc kołowrotka. Najlepiej tak jak Ty napisac nie bierz bo ja bym nie brał...

• Like 1

O wędkach firmy Favorite juz coś było , ale z zadną opinią na temat ich kołowrotków się jeszcze nie spotkałem. Używał ktoś?

Który kołowrotek Cię zaciekawił z tej firmy? Jak ten co myślę to ciekawe info będę dla Ciebie miał.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Huriccane, dokładnie ten. Może i dym trochę zrobię, ale polecam na jednej stronie otworzyć tego huriccane od stiepanow fishing, a na drugiej tsurinoya tsp (spirit) a potem znaleźć 5 różnic... i na końcu porównać cene. Mało tego . Tożsamy jest także z stinger powerage. Żeby nie powiedzieć identyczny poza szpulą... i ceną. Nie mam jeszcze, ale tsp 2000 będę kupował.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez RedJin

Typowe szukanie frajerów :) Znajdą się tacy, oj znajdą ... Na wędki z rdzewiejącymi przelotkami już się kilku nabrało :)

Tzn? O wędkach favorite piszesz czy jakich? Masz jakieś konkretne info,argumenty? wpisy na forach? nigdzie nie mogę znaleźć info o rdzewiejących przelotkach. Czy tylko gdzieś bije dzwon ale jeszcze nie wiadomo gdzie???hmm.

Edytowane przez woblery L.E.