Kamil Z. Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Co do obecnych 30 - jakoś nie widzę nawet średniego wąsacza na zauberze 3000. Widzę w wyobraźni dymiący hamulec i zgolone zęby napędu.Mimo masy wad mojego DAM-a calyber 30 z lat bodaj 2003-2005 ma moc i dał radę przy sumku 120. Tylko że młynek ewidentnie się męczy przy wiślanym łowieniu. Dzisiejsze młynki 30 to ni pies ni wydra - na cięższego spina za delikatne, na pstrągi za ciężkie. Chyba że mówimy o wysokiej półce daiwa/ shimano, chociaż Vańka 3000 na sumy bym nie wziął.Przecież w "zauberowatych" rozmiary 30 i 40 różnią się tylko głębokością szpulki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Przecież w "zauberowatych" rozmiary 30 i 40 różnią się tylko głębokością szpulki......i rotorem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Po kilku latach z Blue Arciem przesiadłem się na Legalisa i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Sprzedałem Koledze, który łowi po 1-1,5 codziennie, duże gumy, obrotówki 3-5, wahadła, koguty, TD 735. Było to jakieś 5 lat temu. Niedawno przysłał mi fotę szczupakowej mamuśki, a w tle moja dawna wędka i mój dawny kołowrotek. Co zresztą potwierdził w rozmowie. Kołowrotek nie był na żadnym cud serwisie, nie jest w gablotce tylko przy wędce nad wodą i holuje rybki.Gdyby nie waga to seria Team Dragon 9xx byłaby u mnie przy wszystkich kijach, zamiast rarków i innych średniopółkowców. A tak do dłuższych >230cm wędek spokojnie, ale kruciaki to raczej Rarenium 4000FA - które z czystym sumieniem polecam i Rarek 2500FA - do przynęt <10g, w stosunku do którego mam mieszane odczucia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Jak stonowany kolor to team dragon fd935iz, ale wez ta okume rawke do ręki ... na prawde solidny fajny mlyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Widze wyprzedaże na alledrogo ..391 z wysylka to na prawde dobra cena za raw II. Kolego Mdziam ... ja Rarka 2500fb nabylem do mhxa ds820 (tak do 12g)i jeszcze raz powtorze jestem oszolomiony jego praca i ergonomia. Co do td935iZ mam trzy albo cztery ... i im nowszy tym gorsza praca ... a najnowszy ma jedna glupia przypadlosc ktora mozna przypisać wszystkim zauberopodobnym ... guma z knoba rozlatuje sie i luszczy w palcach. Fatalnie to wyglada, reklamacje uznaja wysylaja nowa cala raczke ale tej samej jakosci. Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Sandre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Rawka 40 podobno wazy duzo wiecej niz podaje dystrybutor, a ktos pisal ze bedzie za lekka do jego spina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 ...i rotorem W Spro na pewno też? Szpulki 30 i 40 z tego co wiem, pasują do obu korpusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Słyszałem, że ta FB jest lepiej zrobiona od FA. Ja przy 2500FA do 10g też mam masło, ale wystarczy kilka gramów więcej i przekładania daje znać o sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Słyszałem, że ta FB jest lepiej zrobiona od FA. Ja przy 2500FA do 10g też mam masło, ale wystarczy kilka gramów więcej i przekładania daje znać o sobie.Do 10g to jest masło, a powyżej to się nazywa smalec ze skwarkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) W Spro na pewno też? Szpulki 30 i 40 z tego co wiem, pasują do obu korpusów.Będę miał możliwość jutro sprawdzić.Szpulka 3000 pasuje do 4000 , 4000 do 3000 nie - chyba, że się coś pozmieniało.Jeżeli wprowadzam w błąd poddam się pokornie karze wg. praw szariatu Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VisniowY Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Witam , niedługo zaczyna się sezon trociowy więc chciałem się zapytać kolegów co polecili by na rzeczne trocie do 350 zł . Czy Red Arc od Spro jest bezkonkurencyjny ? Czy Ryobi Zauber i Red Arc to to samo ? Ewentualnie co byście polecili. Przeznaczenie główne to trocie ze słupi + przyłów nie raz sporego szczupaka. Jakieś pomysły ? Jakieś propozycje ? Dziękuję i pozdrawiam V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszKKK Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 z tych dwóch to penn slammer 360 niema może płynności shimaniaka ale to Terminator,zaubery i inne spro to nie na takie ryby.Moze Shimano 4000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian K Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Raczej spinfisher 3500 ssv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszKKK Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 trochę za duże przełozenie jak dla mnie z tąd slammer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Pod warunkiem że łowisz na żyłki - bo z pletką to penny średnio sobie radzą. Zazdroszczę dylematu, bo mam za daleko, na trotkę to biorę stareńkiego Cardinala C4 , dobrą żyłkę 0,25-0,28 i mam wypas. Przy założeniu że jedziemy klasycznie czyli wobek i blacha, jest -3, i Finezja z Subtelnością siedzą przy kominku i grzeją wino na powrót. Najlepiej jakby obie miały biust 3-4, wiek odpowiedni dla delikwenta, i chuć na śmierdzącego , zmarzniętego świra. Plus duży basen gorącej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1ns4n1ty Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 okazyjnie udalo mi sie kupic nowa daiwe certate 2510R-PE, czy sprawdzi sie przy polowie duych szczuplych na lekkie przynety(tj do 28g) ? czy sprzedac i kupic rozmiar 3k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Do Penna plecionka jak najbardziej ale adekwatna do wielkości i mocy kołowrotka. 360tki używam tylko z plecionką (od 15lb w zwyż) i nie mam mu nic do zarzucenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) @Artech, ja tego nie będę sprawdzał - mój serwisant młynków szczerze odradził mi Slammera do plecionki, i tego się trzymam. Ufam mu, bo ma wieksze doswiadczenie i rozeznanie w sprzęcie niż ja.I nie jest to osamotniona opinia o problemach z pennami i pletką. Poza tym nawijanie poł centa do rantu - to dla mnie porażka. Już 20 lat temu wiele młynków pozwalało wypełnić szpulę i oddawać dalekie rzuty. Nie neguję przydatności Slammera do bardzo ciężkich przynęt, ale jakbym miał zapiąć 260 z pletką 10lb i rzucać wobkiem pod nogi, to chyba by mnie coś trafiło. @1ns4n1ty , oczywiście że nie. Absolutnie, musisz szybko oddać młynek w dobre ręce. Dam w zamian DAM-a Calyber 830 i dołożę Okumę 35. Mimo że daiwy nie lubię, to uwolnie Cię od problemu, tak po koleżeńsku. Edytowane 9 Grudnia 2015 przez etherni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1ns4n1ty Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) @etherni kolowrotek kupilem mozna powiedziec fartownie(wygralem aukcje z uwagi na niskie zainteresowanie tego typu sprzetem, rarek i sustain to juz jest wow) i teraz poprostu zastanawiam sie co z nim teraz zrobic jest to moja pierwsza "powazna" daiwa i spodobala mis sie jezeli chodzi o estetyke i prace na sucho Edytowane 9 Grudnia 2015 przez 1ns4n1ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Rarek to chyba półka niźej niż ceratka... Łowić, 2500 z Daiwy to chyba ideał na łososiowate na lekko. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Z pewnoscia ta cerata sobie poradzi, moze tylko nie wywazyc trociowego spina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Stoję przed wyborem młynka w rozmiarze 40 (w starym pojeciu czyli mocny i spory). Pierwszą i najlepšza opcją jest biomaster 4000 XT ale to już bardzo leciwe maszynki i może być ciężko o egzemplarz w dobrym stanie. Wiec rozważam nowe i tu proszę kolegów o sensowne porady: - Daiwa Legalis 3000/3500- Jaxon VX machine 300- Ryobi Arctica 4000 CF- Konger Sentry 1240 FD Tylko proszę rzeczowo i konstruktywnie - bo że Stella lepsza i Emblem, i TP, to ja wiem.Że szwagier wujka miał kongera za 80zł i był bubel też wiem. Że wujek bratanka pociotka zajechał daiwe procaster w miesiąc też wiem.Może nie VX Machine,a ZX Machine,jest metalowy,w środku solidna konstrukcja (rozebrałem),to w zasadzie klon Daiwy,optycznie gorzej wykonany,ale solidny i przyzwoicie kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j-23 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Witam. Kolega szuka kołowrotka pod sandacza , ma zamiar w przyszłym sezonie zaliczyć te rybę więc musi się przygotować jako tako czyli po japońsku najchętniej ze stajni shimano Stradic ,Excense ,Rarenium .... ze średniej półki druga ewentualność to niższy budżet i Ryobi Zauber 3000 - 4000ale tu jest chyba zbyt mały nawój plecionki przy obrocie korbą 75 cm bodajże a potrzeba jest chyba trochę więcej cm .Przynęty 3''- 5 " plus główki do 20 gr ,Przy okazji i ja pokręcę przyszłym młynkiem Edytowane 13 Grudnia 2015 przez j-23 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Ja ostatecznie zamówiłem Daiwę Legalis 3500. Odbieram w poniedziałek, napiszę jakie wrażenia na sucho. Pod sandacza ma dobry nawój - 97cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi