Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

a jak wygląda porównanie między   Biomaster 4000 xg  vs  stradic 4000 xg    czy jest jakas zdecydowana przewaga jednego nad drugim???

sporo już było opisów i porównań :) zerknij Kolego w ten dział ;) biomaster jest pomiędzy stradiciem a tp ;) i ma zapasową szpulę...różnica jest zdecydowana, stradic w zasadzie nad biomkiem może być na tak jedynie w kwestii wagi.

• Like 1

Cześć :)

Koledzy, przymierzam się do malutkiego kręćka w grę wchodzą rozmiary : 1000 - 2000S/HGS - C2000S/HGS

Inne wymagania :     -  możliwość ewentualnego wymieniania bebechów czyli raczej coś z posuwem na wormie.

-  waga najlepiej do 205g

-  możliwie neutralna kolorystyka (nie jak zestaw wygląda jak choinka z czasów PRL'u)   ;)

Budżet do 700 zł

Rozważałbym używki o ile byłaby możliwość obczaić przed zakupem :)

Rozważałem Cardiff'a używkę...bo nowa jeszcze o "parę" groszy za droga ;)

Tylko knoba musiałbym zmienić bo ten korek mnie drażni :)

Fajnie by było trafić ładną używkę Rarernium CI4+ (JDM) C2000S...tylko pewnie mało kto ma, a jak ma to nie sprzeda.

Nie wiem czy będzie mnie stać na używkę Biomastera 1000 FB...i ewentualnie w przypływie budżetu kupiłbym sobie szpulkę od JDM'a 2011 C2000S

to byłoby dobre wyjście...tylko musiałbym znaleźć dobrą używkę za dobre pieniądze :)

Serwus,

jaki rozmiar kołowrotka do trollingu za szczupakiem? Przynęty to gumy 18-23cm bez własnego obciążenia jak i z własnym np. Westin Percy the Perch Inline, 3d roach line thru. Ogółem ciężary przynęt do 100-120g. W temacie trolla jestem zielony. Penn SPINFISHER SSV 4500 ogarnie? Budżet do 400 pln. Z góry dzięki ;)

Serwus,

jaki rozmiar kołowrotka do trollingu za szczupakiem? Przynęty to gumy 18-23cm bez własnego obciążenia jak i z własnym np. Westin Percy the Perch Inline, 3d roach line thru. Ogółem ciężary przynęt do 100-120g. W temacie trolla jestem zielony. Penn SPINFISHER SSV 4500 ogarnie? Budżet do 400 pln. Z góry dzięki ;)

slammer, spinfisher, salina 55...ja bym zaczął od konca ale to juz kwestia gustu

• Like 1

Hej, szukam kołowrotka do połowu dość ciężkimi główkami (do 30-35gr) i mocno pracującymi woblerami. Głównym łowiskiem będzie Wisła (Czajka-Tarchomin), lecz również często będę próbował swoich sił na żwirowniach czy jeziorach. Nastawiam się na szczupaki, sandacze na ciężko i ewentualnie nieduże sumy, lecz to szczupły jest priorytetem. Zależy mi na dobrym nawinięciu plecionki (0,16-0,20mm), gdyż jako młodzieniec nie mam pieniedzy na ciągłe zmieniane plecionki przez kokony. Budżet jaki chciał bym przeznaczyć to 250-300zł(ewentualnie do 5 dyszek dorzuce)

Myślałem nad tym:

1.Ryobi Applause 3000

2.Ryobi Arctica 3000

3.Team Dragon S fd725iS

4.Okuma Ceymar XT CXT-40 fd

Kij jakiego będę do tego używał to Cormoran Thunderstick 2,7m cw 10-45g

1

Edytowane przez K4lisz

A co za roznica, skoro applause 3000 i 4000 mają to samo body?

Do takiego sznurka, jak kolega zamierza używać , to bym sugerował poszukać używanego spinfishera ssv 3500.

Na forum dobre opinie do cięższego lowienia ma też Jaxon ZX Machine i nowy Jaxon Serinus.

• Like 1

Witam wszystkich,

chciałbym prosić Was o pomoc (opinie). Jako, że jakieś 3 lata temu baaardzo, ale to baaaardzo lubiłem spinning postanowiłem wrócić.

Posiadam aktualnie wędzisko Konger WRX World Champion Classic 270/35g. Internety w poszukiwaniu kręcioła przeszukuje od 4 dni, ale co znajde jakiś kołowrot to spotykam się zarówno z dobrymi jak i skrajnie złymi opiniami.

Łowił będę na jeziorach oraz na sporadycznie na rzekach (głównie Warta). Żyłka 0,22, niezbyt ciężkie gumy/woblery/blaszki. Tu, na forum może ktoś poleci mi coś co sam używa ;).

Na kołowrotek mam około 220-250zł (czym taniej tym lepiej, lecz jakość też trzeba cenić).

Kilka kołowrotków na które zwróciłem uwagę:

• DAM quick fz 300 fd,
  • Ryobi Verum FD 5000,
  • Ryobi Arctica FD 2000,
  • DAIWA REVROS E 3012HA.

Jeśli ktoś ma inne sugestie będę wdzięczy jeśli się ze mną nimi podzieli :). Dzięki!

Edytowane przez Drewniaky

Witam wszystkich,

chciałbym prosić Was o pomoc (opinie). Jako, że jakieś 3 lata temu baaardzo, ale to baaaardzo lubiłem spinning postanowiłem wrócić.

Posiadam aktualnie wędzisko Konger WRX World Champion Classic 270/35g. Internety w poszukiwaniu kręcioła przeszukuje od 4 dni, ale co znajde jakiś kołowrot to spotykam się zarówno z dobrymi jak i skrajnie złymi opiniami.

Łowił będę na jeziorach oraz na sporadycznie na rzekach (głównie Warta). Żyłka 0,22, niezbyt ciężkie gumy/woblery/blaszki. Tu, na forum może ktoś poleci mi coś co sam używa ;).

Na kołowrotek mam około 220-250zł (czym taniej tym lepiej, lecz jakość też trzeba cenić).

Kilka kołowrotków na które zwróciłem uwagę:

• DAM quick fz 300 fd,
  • Ryobi Verum FD 5000,
  • Ryobi Arctica FD 2000,
  • DAIWA REVROS E 3012HA.
Jeśli ktoś ma inne sugestie będę wdzięczy jeśli się ze mną nimi podzieli :). Dzięki!
Team Dragon FD935iz lub 930iz
  • Like 1

Używany stary shimaniak, czarnuch, super x, ta epoka. Chcesz łowić średnio i raczej uniwersalnie, młynek nie będzie miał lekko.

Jeśli nie masz zamiaru używać plecionki, to patrzylbym w kierunku lepszej okumy. DAM-y w wersjach full metal, np. Toxic czy Calyber, też są warte uwagi. Do żyłki. Bo nawijają brzydko, aczkolwiek bez plątania. Po prostu zasięg rzutu z pletką jest słaby, natomiast z żyłką już nie ma wielkiej różnicy wobec shimano/daiwy.

Jak koniecznie nowy, i z opcją plecionki, to ten Revros jest niezłym wyborem. Nie na dożywocie, ale na tyle długo żebyś ocenił czego konkretnie potrzebujesz. A po dwoch-trzech latach i tak będziesz chciał nowy kołowrotek, nawet jak dziś kupisz TwinPowera.