Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Bez urazy, ale nie wiem czy mnie zszokowałeś :o  czy rozśmieszyłeś :lol:  Serio.

Widziałem wiele, ale żeby ktoś nad wode z czymś takim szedł, to jeszcze nie :blink:

Pomijam to,że wygląda to dziwnie, ale co ja się znam. No chyba, że pod kolor pletki- to ok :P

Edytowane przez kleniu25

Eeee rysek to on już trochę na dupce niestety złapał. Ale nie martw się, nie zamierzam się go pozbywać. Super młynek. Z tego szoku trochę za daleko się posunąłeś insynuując moją niedoszłą nieuczciwość. Dla spokoju Twojego ducha wiedz, że to tylko i wyłącznie moja zachcianka. Nie musi się nikomu podobać ;)

Edytowane przez coma

Jedyne co jeszcze mogę dorzucić na obecną chwilę to nawój. Wymieniłem pojedynczą czerwoną podkładkę na dwie spośród trzech regulacyjnych dołączonych w zestawie bo wydaje mi się, że wspomniana czerwona podkładka zamontowana fabrycznie była ciut za gruba.

post-56372-0-69663000-1495636933_thumb.jpg

Witam,

poprosiłbym o pomoc w doborze kołowrotka do kwoty 250 zł max (oczywiście im taniej tym lepiej).

Obecnie interesują mnie 3 modele:

Ryobi Ecusima (być może wystarczy do do moich zastosowań?)
Ryobi Zauber  zwykła wersja od Dragona;
Abu Garcia Cardinal STX30

rozmiar 3000-4000

Czy jest jeszcze jakaś sensowna propozycja którą powinienem rozważyć?

Nad wodą bywam przynajmniej raz w tygodniu.

Do tej pory (drugi sezon) używałem taniego kołowrotka za 40 zł - Okuma Challenge FD30.

Przynęty jakimi operuje mają wagę od 1g do 30/35g (mam dwa wędziska, Shimano Catana 270 1-11g oraz Daiwa Procaster 210 10-30g) i raczej poszukuję kołowrotka do tego drugiego, wtedy stara Okuma pójdzie tylko i wyłącznie pod Catanę).

Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam

Witam Panowie :-) Potrzebuje pomocy bardziej doświadczonych kolegów w ulokowaniu 1200-1300 zł w dobry kreciołek. Będzie pracował w parze z nową Elitką MHF 2.59 10-28g. Przynęty to woblery do 10-12 cm i gumy do 4-5" na główkach od 8 do 20g. Najchętniej coś z Shimano. Nie mam jakoś przekonania do Daiwy...

Z góry dziękuje za pomoc

Edytowane przez Stopa

Nie szkoda mi kasy na TP. Tylko pytanie czy najnowsza wersja udaną konstrukcją. Chciałbym żeby młynek pokręcił kilka sezonów a na rybach jestem kilka razy w tygodniu. Oczywiście jeżeli są konstrukcje za mniejsze pieniądze, które podołają takiemu wyzwaniu to super dlatego pytam :-) Zależy mi na młynku nowym.

Tu kolega ma rację...bierz  Biomistrza...i będziesz Pan zadowolony... :)

I jeszcze parę złotych na linkę czy przynęty zostanie :-) Dobrze Koledzy prawią. ..nie dość, że konstrukcja udana to jeszcze szpulka bodajże w zapasie.

Prorex po pierwszym około 8 godzinnym wypadzie. Pod obciążeniem chodzi maślanie, żadnych stuków itp., hamulec płynny i dokładny ale najbardziej zadziwiło mnie, że praktycznie nie czuć oporu ściąganej przynęty. SDR'y w wiślanym nurcie prowadzi się lekko jakby to były smużaki. Prorex przetestowany został na dwóch bolkach i kilku innych rybach, które nie miały ochoty się pokazać.

http://jerkbait.pl/topic/85720-bolenie-2017/page-13#entry2167705

Zobaczymy jak będzie się trzymał z czasem. Na razie jestem bardzo zadowolony z wyboru.

• Like 2

Panowie, mam prośbę o sparowanie jakiegoś fajnego kręcioła z Sakaną hypnosis jig 260 8-34g. Niedrogiego (ok200zł) i dobrze nawijajacwgo plecionke

Dobrze nawijający plecionkę to jakiś Zauber lub jego klony. Te 200zł to trochę za mało, chyba, że jakaś używka.

Weź exelera niedrogi brat zaubera . Dwa lata intensywnego użytkowania tylko trzeba go było po kilku miechach przesmarować gdyż przez dwa bite miechy parkował pod chmurką i mocne ulewy wypłukały z niego smar :D. Nawój idealny ,hamulec też . Nie wiem jak z kabłąkiem ale po prexerach mam nawyk zamykania kręcioła ręką :)))

Weź exelera niedrogi brat zaubera . Dwa lata intensywnego użytkowania tylko trzeba go było po kilku miechach przesmarować gdyż przez dwa bite miechy parkował pod chmurką i mocne ulewy wypłukały z niego smar :D. Nawój idealny ,hamulec też . Nie wiem jak z kabłąkiem ale po prexerach mam nawyk zamykania kręcioła ręką :)))

Mówisz rozumiem o daiwie exceler?

Edytowane przez mateusz_motylewski

Jak exceller może być krewnym zaubera?

Te konstrukcje są zupelnie inne, mają inny system nawoju, inne proporcje przekładni, a do tego excellerów jest kilka serii, rozniacych się dość znacznie jakością, ilością łożysk i nawet opinią o konkretnyvh rocznikach.

Poza tym - tani brat? Najtańsza wersja excellera kosztuje więcej niż zauber. W tym segmencie zadnego z nich bym nie chciał. Co innego exceller Z , ale to już inna półka cenowa, i kosztuje dwa zaubery.

• Like 1