etherni Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Kurczę, jak policzę z podlodowymi, antykami które nie łowią i muchowym, to wyjdzie ponad 10 szt...Ale realnie w użyciu są 4 + muchowy.I co mogę powiedzieć? Że stara Ultegra jest super? Mam jedną.Że Ninja fajna? Po niecalym roku to żadna opinia. Jakiś obraz to by dawało, gdyby dany wędkarz łowił na dwa-trzy modele, bardzo dużo i miał po kilka egzemplarzy z modelu. W miarę wiarygodne są opinie o zauberoidach, bo masa ludzi używa i to po kilka sztuk. Podobnie Penn Slammer i Spinfisher. Słabo orientuje się w karpiowym świecie, ale tam też jest kilka masowo uzywanych i dobrze przetestowanych modeli. Jeszcze kwestia zastosowania - taki Shimano Super GT/GTM, przy spławiku, wystarczy na całe życie. Użyty do srednio-ciężkiego spina, wyzionie ducha po 5 sezonach. Bo firma wyraźnie nie do tego go przezanczyła, a mimo to jest tak właśnie powszechnie użytkowany u nas.Pytanie, czy kołowrotek z hamulcem walki, świetnym nawojem i w dobrej cenie, przypadkiem nie jest zupełnie opłacalnym wyborem nawet na "tylko" 5 sezonów. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarcinW Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Najważniejsze to dzielić się doświadczeniem i wydawać opinie - Miałem zły kręcioł to o tym piszę by ktoś inny nie zrobił tego błędu. Zły produkt -> złe opinie -> słaba sprzedaż. Niech Janusze zrozumieją, że Internet nie daruje sami też jesteśmy w stanie wpływać na to jakiej jakości produkty są nam sprzedawane. W każdej branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Marcin, dokładnie dlatego, opinie i zła sprzedaż, po kilku wpadkach i utracie kawałka rynku, Daiwa wypuściła znakomitą Ninje za śmieszne pieniądze, a teraz walczy o segment 500+ ( ) z BG i Prorexem.W dobie internetu trwa nieustanna walka między przewałem marketingowym, szybkością wciskania bubli klientom a opiniami użytkowników. Druga strona medalu to opinie sponsorowane, płatny hejt, trolling na terenie konkurencji.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarcinW Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 TP 4000 PG - po pierwszym łowieniu. Nie będę tu jednak rozpoczynał nowej dyskusji daiwa vs shimano, ani robił jakichkolwiek porównań.Kręcioł współgra z kijkiem St. Croix les86mhf2 i bosko obsługuje gumy 12cm + 8g główka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dropshot Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Witam, jaki polecacie kołowrotek do wędki TEAM DRAGON WOBLER 245 18-42. Bo starszego modelu team dragona 240 18-42 już chyba nigdzie nie dostane Planuje zestaw na jesiennego szczupaka pod przynety do 50gr. Przymierzałem do tej wedki w sklepie Ryobi Zaubera 3000 FD. Ponoc pancerny kołowrotek, ale troche za cięzki moim zdaniem do tej wedki. Strasznie ciążył w ręce. Wiadomo to była przymiarka na sucho do tego dojdzie jeszcze przyneta w wodzie i może się to troche inaczej wydawać. Nie wiem podzielcie się opiniami co sadzicie ta temat doboru kołowrotka do tej wędki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Ja używam do praktycznie analogicznego patyka starej (choć nie najstarszej) serii TD (2,55 10-42) Ultegry 3000 (ok 310gr) lub Stradica FH5000 (ok. 480gr). Jeżeli uważasz że Zauber 3000 jest za ciężki proponuję założyć któryś z kołowrotków wielkości 1000 z Ci4+ A poważniej - jak założysz cięższą przynętę, to docenisz przeciwwagę jaką stawia kołowrotek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dropshot Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Patrze na ten model nowy Ultegry c3000 i waga jego to 240gr czyli nie duza jak do tej weilkosci kołowrotka. DanekM poważnie podpinasz do tej wedki kołowrotek ktory wazy prawie poł kilo (stradic FH500)? A chciałbym sie jeszcze dowiedzieć czy wielkosc kołowrotka 3000 bedzie optymalna wielkoscia do takich przynet jak opisałem wyzej czyli do 50gr ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Ten 3000 waży tylko 240 g, bo ma taki sam korpus jak 2500. Do przynęt 50 g na pewno się nie nadaje. Takiego rozmiaru to ja do pstrągowania i okoniówki używam.Wątpię aby ta ultegra, nawet w rozmiarze 4000, długo wytrzymała pracując pod 50 gramowymi przynętami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Ba, ja mam Ultegrę 4000 SuperShip 98', 345g, naprawdę kawałek solidnego młynka, i też bym nie widział długiego używania pod przynętami powyżej 45g. Sporadycznie, owszem, czemu nie. Przy takiej wadze przynęt spinngowych wkraczamy w obszary albo casta, albo morsko-sumowe, może Penn Spinfisher 4500, może coś z morskich Daiw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) No właśnie, zapomniałem dopisać że ta Ultegra 3000 to rocznik 98 (Super Ship) a nie obecna wydmuszka Czyli to jest wersja jak 4000 tylko szpula mniejsza troszkę.Tak, poważnie, zakładam FH5000 i miotam tym Sliderami F10, fatsiakami F10 a czasem , jak mi się nie chce patyka odkładać, to i wersjami tonącymi tychże też pierdyknę Ale tak wielkościowo i optycznie Ultegra pasuje dobrze i obsługuje także i te przynety.Może troszkę Słąwku wywracam Twoje pojęcie na temat mocy tych kołowrotków. Wychodzę z założenia że sprzęt ma nam służyć. Jerki to przynęty, które stawiają podczas ściągania stosunkowo niewielki opór, więc bebechy wcale nie dostają tak, jak w przypadku ciągania wielkich obrotówek czy woblerów typu "wyrwijrączka" Do tego moja Ultegra jest właściwie Stellą pod względem ilości i jakości zastosowanych łożysk (są to praktycznie bliźniacze konstrukcja z wyjątkiem sposobu umieszczenia korby, która jest wkręcana, i kilku innych drobiazgów) a Stradic też ma dołożone - nie pamiętam teraz ale chyba 3 łożyska, które bardzo dobrze usztywniają konstrukcję. Dla mnie "strefa casta" to 100gr+, ale każdy ma swoje upodobania i preferencje Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez DanekM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Byt określa świadomość, jak stwierdził klasyk Ja właśnie łowię głównie na woblery i obrotówki, i tu przynęta 40-50g mocno obciąża przekładnię. Jestem pewny, że regularne łowienie na obrotówki #3 zajeżdża kolowrotek szybciej, niż miotanie gruntem z ciężarkami 100g. Ten sam kolowrotek rzecz jasna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 (edytowane) Panowie znajomy poprosił o pomoc, a ze ja na z nowymi shimano to tak trochę słabo to może wy podpowiecie: uniwersał do 15g, młynek w rozmiarze 2500 i zastanawia się nad: Nasci, Ultegra lub Stradic CI4? Tylko nie piszcie "niech bierze Stradica", wiadomo ze Stradic najdroższy i przez CI4 najlzejszy ale czy to najlepszy wybór? Jakie się tak na prawdę znaczące różnice konstrukcyjne Nasci vs Ultegra i Ultegra vs Stradic, może jakieś punkty podparcia czegos tam czy coś podobnego? Czy przypadków Ultegra i Stradic to nie są bliźniacze konstrukcje, tylko Stradic na obudowę CI4 i jedno łożysko więcej? Edytowane 11 Sierpnia 2017 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 (edytowane) Panowie znajomy poprosił o pomoc, a ze ja na z nowymi shimano to tak trochę słabo to może wy podpowiecie: uniwersał do 15g, młynek w rozmiarze 2500 i zastanawia się nad: Nasci, Ultegra lub Stradic CI4? Tylko nie piszcie "niech bierze Stradica", wiadomo ze Stradic najdroższy i przez CI4 najlzejszy ale czy to najlepszy wybór? Jakie się tak na prawdę znaczące różnice konstrukcyjne Nasci vs Ultegra i Ultegra vs Stradic, może jakieś punkty podparcia czegos tam czy coś podobnego? Czy przypadków Ultegra i Stradic to nie są bliźniacze konstrukcje, tylko Stradic na obudowę CI4 i jedno łożysko więcej?Co do bebechów się nie wypowiem. Powiem tylko, że mam wszystkie 3 i najlepiej kręci moim zdaniem Nasci Edytowane 11 Sierpnia 2017 przez Robert Crocker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Koniec świata , jeśli spadkobierca konstrukcyjny Sahary i Exage, kręci lepiej niż nowa Ultegra, potomek Biomków i legendarnych Ultegr z lat 90... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Wiadomo, że to może być subiektywne odczucie nie mniej jednak utwierdzam się w tym przekonaniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Panowie rozumiem, ze to trochę wsadzenie kija w mrowisko i może wywiązać się z tego burzliwa dyskusja ale proszę o konkrety bo na razie nie pomagacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Koniec świata , jeśli spadkobierca konstrukcyjny Sahary i Exage, kręci lepiej niż nowa Ultegra, potomek Biomków i legendarnych Ultegr z lat 90...Tyle, że tej nowej ultegrze chyba bliżej do nasci niż do starej ultegry czy biomka... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zapewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Konkret mam na dziś taki: poszedłem do sklepu pomacać Nasci. Kręci fajnie, ale wszystkie jakie oglądałem szumią jakby brakowało smaru. Na sucho,zaznaczam, w sklepie, praca jest na takim poziomie kultury jak Daiwa Revros. Oczywiście w boju może być zupełnie inaczej. Poczucia jakiejś wielkiej mocy nie miałem. Wykonanie bardzo dobre, dokładne i precyzyjne. Prawdopodobnie łyżka smalcu wystarczy żeby było masło w miodzie, skoro nawet z szumem kręci tak płynnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Pytanie teraz czy Ultegra/Stradic(nie biorąc pod uwagę jego wagi) są rzeczywiście warte swojej ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Pomożecie? Jakieś konkretne opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Stradic. Tylko szukać w okolicach 6 stówek. Ktoś na forum sprzedawał z niemieckiej dystrybucji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 (edytowane) Moja pierwsza odpowiedz dla znajomego również była "Bierz Stradica" ale poczytałem trochę i zacząłem się zastanawiać-czym różni się taka Ultegra od Stradica oprócz tego ze ma jedno lozysko mniej i inny materiał obudowy? Są jeszcze jakieś różnice? Poza tym on chce kupić w sklepie stacjonarnym żeby sobie sam wybrał egzemplarz, żeby miał gwarancje itp itd wiec zakup na forum w kwocie ok 600pln odpada(chociaż ja właśnie tak bym zrobił ) Edytowane 11 Sierpnia 2017 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 W Askari mają stradica za 579zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Dzięki za info, biorąc pod uwagę ok 500pln za ultegre rzeczywiście Stradic będzie najlepszym rozwiązaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi