Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Kurczę, jak policzę z podlodowymi, antykami które nie łowią i muchowym, to wyjdzie ponad 10 szt...

Ale realnie w użyciu są 4 + muchowy.

I co mogę powiedzieć? Że stara Ultegra jest super? Mam jedną.

Że Ninja fajna? Po niecalym roku to żadna opinia.

Jakiś obraz to by dawało, gdyby dany wędkarz łowił na dwa-trzy modele, bardzo dużo i miał po kilka egzemplarzy z modelu.

W miarę wiarygodne są opinie o zauberoidach, bo masa ludzi używa i to po kilka sztuk.

Podobnie Penn Slammer i Spinfisher.

Słabo orientuje się w karpiowym świecie, ale tam też jest kilka masowo uzywanych i dobrze przetestowanych modeli.

Jeszcze kwestia zastosowania - taki Shimano Super GT/GTM, przy spławiku, wystarczy na całe życie. Użyty do srednio-ciężkiego spina, wyzionie ducha po 5 sezonach. Bo firma wyraźnie nie do tego go przezanczyła, a mimo to jest tak właśnie powszechnie użytkowany u nas.

Pytanie, czy kołowrotek z hamulcem walki, świetnym nawojem i w dobrej cenie, przypadkiem nie jest zupełnie opłacalnym wyborem nawet na "tylko" 5 sezonów.

• Like 3

Najważniejsze to dzielić się doświadczeniem i wydawać opinie - Miałem zły kręcioł to o tym piszę by ktoś inny nie zrobił tego błędu. Zły produkt -> złe opinie -> słaba sprzedaż. Niech Janusze zrozumieją, że Internet nie daruje :) sami też jesteśmy w stanie wpływać na to jakiej jakości produkty są nam sprzedawane. W każdej branży.

Marcin, dokładnie dlatego, opinie i zła sprzedaż, po kilku wpadkach i utracie kawałka rynku, Daiwa wypuściła znakomitą Ninje za śmieszne pieniądze, a teraz walczy o segment 500+ ( ;) ) z BG i Prorexem.

W dobie internetu trwa nieustanna walka między przewałem marketingowym, szybkością wciskania bubli klientom a opiniami użytkowników. Druga strona medalu to opinie sponsorowane, płatny hejt, trolling na terenie konkurencji..

• Like 2

TP 4000 PG - po pierwszym łowieniu. Nie będę tu jednak rozpoczynał nowej dyskusji daiwa vs shimano, ani robił jakichkolwiek porównań.

Kręcioł współgra z kijkiem St. Croix les86mhf2 i bosko obsługuje gumy 12cm + 8g główka. 

Witam, jaki polecacie kołowrotek do wędki TEAM DRAGON WOBLER 245 18-42. Bo starszego modelu team dragona 240 18-42 już chyba nigdzie nie dostane :(  Planuje zestaw na jesiennego szczupaka pod przynety do 50gr. Przymierzałem do tej wedki w sklepie Ryobi Zaubera 3000 FD. Ponoc pancerny kołowrotek, ale troche za cięzki moim zdaniem do tej wedki. Strasznie ciążył w ręce. Wiadomo to była przymiarka na sucho do tego dojdzie jeszcze przyneta w wodzie i może się to troche inaczej wydawać. Nie wiem podzielcie się opiniami co sadzicie ta temat doboru kołowrotka do tej wędki :)  

Ja używam do praktycznie analogicznego patyka starej (choć nie najstarszej) serii TD (2,55 10-42) Ultegry 3000 (ok 310gr) lub Stradica FH5000 (ok. 480gr). Jeżeli uważasz że Zauber 3000 jest za ciężki proponuję założyć któryś z kołowrotków wielkości 1000 z Ci4+ :)

A poważniej - jak założysz cięższą przynętę, to docenisz przeciwwagę jaką stawia kołowrotek.

• Like 1

Patrze na ten model nowy Ultegry c3000 i waga jego to 240gr czyli nie duza jak do tej weilkosci kołowrotka. DanekM poważnie podpinasz do tej wedki kołowrotek ktory wazy prawie poł kilo (stradic FH500)? A chciałbym sie jeszcze dowiedzieć czy wielkosc kołowrotka 3000 bedzie optymalna wielkoscia do takich przynet jak opisałem wyzej czyli do 50gr ?

Ten 3000 waży tylko 240 g, bo ma taki sam korpus jak 2500. Do przynęt 50 g na pewno się nie nadaje. Takiego rozmiaru to ja do pstrągowania i okoniówki używam.

Wątpię aby ta ultegra, nawet w rozmiarze 4000, długo wytrzymała pracując pod 50 gramowymi przynętami.

Ba, ja mam Ultegrę 4000 SuperShip 98', 345g, naprawdę kawałek solidnego młynka, i też bym nie widział długiego używania pod przynętami powyżej 45g. Sporadycznie, owszem, czemu nie.

Przy takiej wadze przynęt spinngowych wkraczamy w obszary albo casta, albo morsko-sumowe, może Penn Spinfisher 4500, może coś z morskich Daiw.

No właśnie, zapomniałem dopisać że ta Ultegra 3000 to rocznik 98 (Super Ship) a nie obecna wydmuszka :) Czyli to jest wersja jak 4000 tylko szpula mniejsza troszkę.

Tak, poważnie, zakładam FH5000 i miotam tym Sliderami F10, fatsiakami F10 a czasem , jak mi się nie chce patyka odkładać, to i wersjami tonącymi tychże też pierdyknę ;)

Ale tak wielkościowo i optycznie Ultegra pasuje dobrze :) i obsługuje także i te przynety.

Może troszkę Słąwku wywracam Twoje pojęcie na temat mocy tych kołowrotków. Wychodzę z założenia że sprzęt ma nam służyć. Jerki to przynęty, które stawiają podczas ściągania stosunkowo niewielki opór, więc bebechy wcale nie dostają tak, jak w przypadku ciągania wielkich obrotówek czy woblerów typu "wyrwijrączka" ;)

Do tego moja Ultegra jest właściwie Stellą pod względem ilości i jakości zastosowanych łożysk (są to praktycznie bliźniacze konstrukcja z wyjątkiem sposobu umieszczenia korby, która jest wkręcana, i kilku innych drobiazgów) a Stradic też ma dołożone - nie pamiętam teraz ale chyba 3 łożyska, które bardzo dobrze usztywniają konstrukcję.

Dla mnie "strefa casta" to 100gr+, ale każdy ma swoje upodobania i preferencje ;)

Edytowane przez DanekM

Byt określa świadomość, jak stwierdził klasyk ;)

Ja właśnie łowię głównie na woblery i obrotówki, i tu przynęta 40-50g mocno obciąża przekładnię. Jestem pewny, że regularne łowienie na obrotówki #3 zajeżdża kolowrotek szybciej, niż miotanie gruntem z ciężarkami 100g. Ten sam kolowrotek rzecz jasna.

• Like 1

Panowie znajomy poprosił o pomoc, a ze ja na z nowymi shimano to tak trochę słabo to może wy podpowiecie: uniwersał do 15g, młynek w rozmiarze 2500 i zastanawia się nad: Nasci, Ultegra lub Stradic CI4?

Tylko nie piszcie "niech bierze Stradica", wiadomo ze Stradic najdroższy i przez CI4 najlzejszy ale czy to najlepszy wybór? Jakie się tak na prawdę znaczące różnice konstrukcyjne Nasci vs Ultegra i Ultegra vs Stradic, może jakieś punkty podparcia czegos tam czy coś podobnego? Czy przypadków Ultegra i Stradic to nie są bliźniacze konstrukcje, tylko Stradic na obudowę CI4 i jedno łożysko więcej?

Edytowane przez PatLove

Panowie znajomy poprosił o pomoc, a ze ja na z nowymi shimano to tak trochę słabo to może wy podpowiecie: uniwersał do 15g, młynek w rozmiarze 2500 i zastanawia się nad: Nasci, Ultegra lub Stradic CI4?

Tylko nie piszcie "niech bierze Stradica", wiadomo ze Stradic najdroższy i przez CI4 najlzejszy ale czy to najlepszy wybór? Jakie się tak na prawdę znaczące różnice konstrukcyjne Nasci vs Ultegra i Ultegra vs Stradic, może jakieś punkty podparcia czegos tam czy coś podobnego? Czy przypadków Ultegra i Stradic to nie są bliźniacze konstrukcje, tylko Stradic na obudowę CI4 i jedno łożysko więcej?

Co do bebechów się nie wypowiem. Powiem tylko, że mam wszystkie 3 i najlepiej kręci moim zdaniem Nasci :)

Edytowane przez Robert Crocker

Konkret mam na dziś taki: poszedłem do sklepu pomacać Nasci. Kręci fajnie, ale wszystkie jakie oglądałem szumią jakby brakowało smaru. Na sucho,zaznaczam, w sklepie, praca jest na takim poziomie kultury jak Daiwa Revros. Oczywiście w boju może być zupełnie inaczej. Poczucia jakiejś wielkiej mocy nie miałem. Wykonanie bardzo dobre, dokładne i precyzyjne. Prawdopodobnie łyżka smalcu wystarczy żeby było masło w miodzie, skoro nawet z szumem kręci tak płynnie.

Moja pierwsza odpowiedz dla znajomego również była "Bierz Stradica" ale poczytałem trochę i zacząłem się zastanawiać-czym różni się taka Ultegra od Stradica oprócz tego ze ma jedno lozysko mniej i inny materiał obudowy? Są jeszcze jakieś różnice?

Poza tym on chce kupić w sklepie stacjonarnym żeby sobie sam wybrał egzemplarz, żeby miał gwarancje itp itd wiec zakup na forum w kwocie ok 600pln odpada(chociaż ja właśnie tak bym zrobił ;) )

Edytowane przez PatLove