Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

dropshot nie chodzi tylko o rozmiar...

Jezleli planujesz używać przynęt powyżej 30g to z całym szacunkiem dla tych kołowrotków ale żaden nie podoła na dluzsza metę...

Moj teść łowi Zuberem i powyżej 25g czuć już stukanie na wormie. Nie przeczę bo to dobry kolowrotek ale tak jak napisałem-do 30g, a jeżeli planujesz łowić ciężej i nie chcesz dużo wydawać to polecam Slammera, z tym ze musisz pogodzić się waga 340g. Lowie Slammerem na co dzień w Szwecji przynetami do 45-50g i wg mnie to na prawdę dobry kołowrotek, który przede wszystkim bez problemu daje radę z takimi obciążeniami.

Ja nie wiem o co wam biega z tym nawojem  :blink:  Przestańcie nawijać na niego pletki do UL to nie będziecie narzekać na nawój

A jak się mu dobrze serwis zrobi (chociaż żeby źle zrobić to się trzeba postarać) to chodzi całkiem znośnie

I bierz 360 bo 260 to jakaś popierdółka jest.

Witam,

Pasjonuję się łowieniem troci morskich już od 3-4 lat i chyba nadszedł czas na zainwestowanie w porządny sprzęt.

Chciałbym kupić sobie kręcioła z górnej półki i zastanawiam się nad STELLĄ SW, ale może ktoś poleci mi coś innego sprawdzonego tak do max 2500 zł. 

Z góry dziękuję za pomoc :)

Ja akurat mam 260ke i mi w zupełności wystarcza-weszło 150m plecionki 20lb PE 1.0 do "początku tych trzech oznaczeń" na szpuli i użytkuje się bezproblemowo

Też używam 260-tki i w zupełności mi wystarcza...zresztą podobno różnią się one tylko szpulą...

Dokładnie-260 i 360 różnią się tylko szpula i kilkoma gramami wagi i tak, jak pisze Artech-nawińcie na te Slammery "męska" plecionkę rzędu 20-25lb na grube ryby, to i problemy z nawojem się skończą. To nie kołowrotek do plecionek 10, czy 15lb...

Edytowane przez PatLove

Oczywiście że tak. Podałem przykład Spinfishera, bo na niego można spokojnie nawijać 15lb i batdziej pod rant.

Kwestia gustu, czy ktoś woli dwa młynki nosić czy szpule zapasowe. Spinfisher ogarnie od bolenia po suma. Slammer, to już temat wąski, szczupły na ciężko i wąsaty.

Nigdy i nigdzie nie twierdziłem, że Slammer jest zły. To specyficzny kołowrotek do konkretnych zastosowań.

A 260 ma większą moc hamulca niż niż 360, z tych drobnych różnic ;)

Oczywiście, koniecznosc wypełniania szpulki do polowy jest bezdyskusyjnie wada Slammera ale dla mnie ma on dużo istotniejsze zalety, przy których ta wada staje się mało istotna, a poza tym nie mam ciśnienia żeby szpula była wypełniona pod rant...

Edytowane przez PatLove
  • Like 1

Dla mnie Slammer i dwa inne modele Penna których używałem to porażka. Co to za młynki które aby nie brodziły to trzeba wypełnić połowę szpulki ???

Czy inżynierowie Penna nie mogli rozwiązać tego problemu?

To coś nie tak musiało być z twoim egzemplarzem. Ja nawinięte mam prawie do pełna i problemów z brodami nie mam.
  • Like 2

PE 1,0 to meska plecionka? Przeciez realnie to ma wytrzymalosc ok.4kg,mysle ,ze od PE 1,5 mozemy mowic o meskosci.

Sorry, pomyłka-PE 1.2 ale wytrzymałość na pewno większa niż 4kg, przetestowana na dwóch metrówkach 9,80 i 12,30kg wyholowanych w sposób mocno siłowy i w szybkim tempie praktycznie bez użycia hamulca w kołowrotku...

Edytowane przez PatLove

Panowie, jakie felerne egzemplarze? Przecież mechanizm posuwu szpuli jest taki sam. Zakładając nawet jakieś odchyłki, to nawet najgorszy chińczyk ma sporą powtarzalność w tym, jak nawija (do dupy, ale w taki sam sposóB).

Jedyne wytłumaczenie, to że była jakaś zmiana w procesie produkcji, lub w samym mechanizmie, może nawet niewielka. Może te stare, jeszcze made in USA , nawijają inaczej niż późniejsze z Chin?

• 2 tygodnie później...