Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam kołowrotka do 250 zł, przeznaczenie spining na rzece.

Przynęty w zakresie 2-6g. Waga wędki 100g.

Możecie coś polecić.

Jakie przynęty? Bo obrotówka 6g w rzece to spore obciążenie dla kołowrotka, a guma na główce 6g niemal żadne. Już nie wspominając o woblerach, np. Hornet 5 waży 7g a kopie jak wściekły koń, że dzwonią łożyska, plomby i klucze w kieszeni. I raczej bym nie łowił nim przy pomocy kołowrotka mniejszego niż uczciwe 3000.
  • Like 2

To kij 2-6 czy 2-14? Dość istotna różnica.

Sam używam Ninje 1500 do kija 5-15, na pstrągi, często łowię obrotówką, ale najczęściej z nurtem. No i obrotówki #2 nie ważą 6g...

Zupełnie inne obciążenie dla zestawu daje mała czy średnia rzeczka, a inne ściąganie nawet niewielkiej, ale ostro pracującej przynęty pod prąd Wisły.

Edytowane przez etherni
  • Like 2

@ etherni

O kolego czytać to jeszcze do końca nie potrafisz. Czy ja gdzieś napisałem kij 2-6 ? Skąd Ty to wziołeś ? Czytaj uważnie. Postów natłukłeś, a czytanie na mocne 2.

Napisałem przynęty 2-6g. Jeszcze raz na spokojnie przeczytaj.

Ja mam obrotówki nr 2, co ważą 6g. Mepps long 1+ waży 6g. Aglia Pana Kaczmarka nr 2 waży 5,5-6g (zależy jak mu zeszło na maszynie). Ty masz z "markjetu" to ważą mniej.

Wracając do tematu, rzeka średnia do 12-15m.

• Like 1

" To kij 2-6 czy 2-14? Dość istotna różnica.

Sam używam Ninje 1500 do kija 5-15, na pstrągi, często łowię obrotówką, ale najczęściej z nurtem. No i obrotówki #2 nie ważą 6g...Zupełnie inne obciążenie dla zestawu daje mała czy średnia rzeczka, a inne ściąganie nawet niewielkiej, ale ostro pracującej przynęty pod prąd Wisły. "

Po co się odzywałeś ;) ? To teraz masz nieuku ;) ...

Edytowane przez Robert Crocker
  • Like 2

Cześć

Mam kijek pod kelnio-jazio-okonia Batson RX6:

Model: SALMON/STEELHEAD DSS1141-2
Długość: 2,90m
Ilość części: 2
Ciężar wyrzutu: 2-10g
Linka: 4-8lb
Akcja: Mod
Moc: L

Potrzebuję do tego dobrać młynek.... Myślałem o klasycznej wersji Ryobi Zauber 3000-4000 lub Spro Red Arc 103000-104000, co o tym sądzicie? Zakładam że młynek musi być większy około 3000-4000 aby dobrze wyważał kija.

Na szpule będzie nawinięta żyłka 0,14-0,16mm lub ewentualnie plecionka PowerPro 8lb (0,13mm).

Chyba że możecie polecić coś innego, mój budżet to powiedzmy 300zł.

• 2 tygodnie później...

Panowie, przymierzam się do zakupu czegoś do sandaczowania - tylko w co celować ? :)

Podbijam patykiem gumisie 7-9cm na główkach 15g...może i 20g wejdzie w grę jak kupię mocny zwijak.

...Z Mojego ulubionego Shimano jedyny sensowy wybór to '15 TP 4000 HG/XG

Stradic '15 / 17 i Sustain '17 to praktycznie to samo...ta sama przekładnia, jedna prowadnica supportu.

Myślałem też mocno o bojkocie i kupieniu czegoś innego - Może jakieś ciekawe Ryobi, Spro...a może i jakaś Daiwa ?

Chciałbym żeby to było rozmiarowo odpowiadające Shimano'wskiemu 4000

Waga  290g...no 300-310 też mi ręki nie urwie ;)

Dosyć szybkie przełożenie..."5" i więcej...

No i całkiem ładny nawój w miarę możliwości

Budżet na razie 700 zł...chyba, że zdecyduję się na TP to sięgnę do rezerw ;)

Jak masz na myśli TP sw 4000 PG ,to miałem okazję się mu dłużej przyjęć ,i jeszcze jak ktoś łowi z brzegu dłuższym kijem to jakoś tam obleci ale jak mam tym łowić z łódki krótką wędką to moim zdaniem raczej odpada .Ten kołowrotek napewno nie jest przeznaczony do takich zastosowań ,ale jak ktoś chce tak łowić to nikt mu tego nie zabroni.Zaraz będzie że machanie zestawem z tym Kołowrotkiem jest męskie i takie tam ,jest dopóki nie rozwali nadgarstków ,tak jak było w moim przypadku ,i to nic przyjemnego jak po kilku godz odczuwamy dyskomfort podczas łowienia.Wolę zmienić częściej kołowrotek niż mieć problemy tego typu.

Niewątpliwie SW PG ma moc i pewnie długo by pokręcił tylko ...

Waldek, Delfin to już bardziej S/M , skóry z ćwiekami i czerwone piłeczki na sznurku... I używanie tego ruskiego wynalazku mogło faktycznie skończyć się przepukliną w okolicy jaj.

Idąc tym tropem, co jest "męskie", możemy stwierdzić że każde współczesne auto nie jest. Ma wspomaganie kierownicy i klimę. Męski był Kamaz.

• Like 1

Waldek, ja zawsze lubiłem mieć sporo cięższy kołowrotek od wędki...tak aby automatycznie cięższy kręcioł podnosił patyk ku górze :)

Wędka którą planuję kupić zamknie się wagowo w 200g...także maszynka optymalna wagowo jak dla mnie będzie 270-290g...a nawet te 20g więcej nie będzie strasznym problemem. Jeśli chodzi o sandacze to dla mnie kołowrotek musi mieć dużo pary...żeby mimo dużego obciążenia dało się szybko kasować luz plecionki...albo mieć trochę wyższe przełożenie niż 4:8:1...bo coś mi się wydaje, że przydałoby się trochę szybciej :)

• Like 1

Napisz coś od siebie. Powielanie czegoś jest bez sensu. Internet jest zalany opiniami tego typu.

Dlaczego TP '15 nie?

Bo ktoś wydał taką czy inną opinie?

Ja napisze Ci jeden powód dla którego warto kupić '15....

Bo w każdej chwili możesz w Pl dokupić każdą część do niego .... bez utraty majątku :-)))

A to że stukają niektóre? Żaden młynek nie jest idealny. Tp '11 potrafił nap....ać rotorem że w barku czułeś....Stella '10 och ach.......a małe kółko od posuwu wyje....e w moment....plus trzęsący się rotor....

Edytowane przez przemo_w

Sławek, ja niczego nie kupuję na raty ani na kredyt.

...Ciułam długo kasiorę, sprzedaję sprzęt którego nie używam ale kupuję tylko za gotówkę ;)

TP '15 to jest jedyny sensowny wybór który mam z Shimano...

A do kasowania luzu podbitej gumy wysokie przełożenie to tylko lepiej. "PG" może się okazać lepsze dla tych którzy łowią ślizgiem, podbijają z korby.

15'stki stukają to sobie naprawię - już wiadomo o co z nimi chodzi i ponoć da się to zrobić.

TP' 15 zostawię sobie jako ostateczność. Rozważam "za i przeciw" bojkotu...

• Like 1