blackabyss Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 3. Do czego Waszym zdaniem nadają się Shimaniaki rozmiaru 2000-2500 w wersji HGS ? Jakie najcięższe zadania można im powierzać ? Mam na myśli takie modele jak Complex BB, Soare BB, Stradic, Biomaster, Twin Power. Bo podobno nie nadają się do zwijania ciężkich rzeczy :/ Przyjacielu na te Twoje 3 pytanie nie da sięnormalnie i logicznie odpowiedzieć, bo ono jest z dupy.TP jest cała masa wielkości pomnożona o generację i (pewnie będzie Ci trudno) że każda generacja jest inna. Poza tym dochodzą często różnice między wersjami jdm. a innymi.Pozostałych modeli biomków, stradicków itd. też trochę mamy ( a ile choćby jest generacji np: sephi to poniżej zalinkuję)Blackabyss, Znalazłem na Ebay'u Sephie, a dokładniej nazywa się ten egzemplarz - Sephia BB C3000 S (na stopce jest "Made in Japan") a ramię korbki jest czerwone - co to wypust i co to jest warte ? Ten Rarenium 4000 FA to faktycznie taka słaba zwijaczka ? To co kupić jak nie Rar'a ? Biomistrza...4000 ? Myślałem, że HGS'y tych wyższych modeli będą do czegoś się nadawać...wychodzi na to, że nie :/ To po jaką cholerę je produkują ? Skoro Twin Power czy nawet Biomaster sam w sobie jest dobrą konstrukcją...zrobili wersję z inną przekładnią (szybszą)...ale w dalszym ciągu podpartą taką samą ilością łożysk...X-Ship na pokładzie (w ogóle coś daje ten system?) i mimo tego, że młynki nie nadają się do zwijania niczego więcej niż gumić 2" + 7g ? Skoro "znalazłeś" to pewnie musiałeś szukać.. to super. Jeszcze widać sporo musisz szukać, by mieć własne wyrobione zdanie.Tutaj wrzucam obiecany link poszczególnych generacji sephi.http://www.spin-review.ru/reels/shimano/sephia.htm Ile jest warta budzetowa wersja sephi BB ? pewnie sporo mniej od tej topowej tj. `06 i `09O różnicach tu nie będę pisał, bo zwyczajnie mi się nie chce W japoni bardzo popularne są wyższe przełożenia. Ponieważ by komfortowo wędkować na tamtejszych wodach wyższe przełożenie u ogromnej rzeszy wędkarzy znajduje uznanie. Na nasz europejski czy amerykański rynek zazwyczaj niższe przełożenia wystarczają, ale oczywiście było by to monotonne i z choćby z czystego punktu firmy mało dochodowe.Dlatego coraz bardziej popularne są przełożenia XG.Ale tak na dobrą sprawę jakie przełożenie wybierzesz Ty czy ja to w większości determinuje tyko nasze upodobanie, a mniej wymagające techniki.Dziś człowiek stał się taki egocentryczny, że często sprzęt dopasowuje się do jego "widzimi się" wcześniej zazwyczaj to człowiek dopasowywał się do tego czym łowi.Znam ludzi którzy namiętnie bolenie łowią przy niższych przełożeniach. Sam lubię łowić te rybki ciężko i wersje PG są dla mnie optimum.Natomiast przy jigowaniu za sandaczem lubię wyższe przełożenie np: HG bo wydaje mi się, że mam lepszy kontakt z przynętą...a po pewnym czasie i zmianie łowiska ( czasem wędziska) dochodzę do wniosku, że jednak wersje PG..Tak że wiesz.. tylko krowa nie zmienia zdania.Wszystko jest dla ludzi i przede wszystkich od nich samych zależy co wybierają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy013 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Czy macie jakieś opinie o dragonach metal guide II FD? Muszę kupić jakiś młynek w rozmiarze 2000 do lekkiego spina. W sumie biorę pod uwagę zaubera Cf i red arca ale ten dragon też mi się podoba i ma body z jakiegoś stopu metalu. Nie znalazłem o nim zbyt wielu opinii dlatego pytam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Blackabyss, "Przyjacielu na te Twoje 3 pytanie nie da sięnormalnie i logicznie odpowiedzieć, bo ono jest z dupy." Fakt, że może nie umiem sformułować tego pytania najlepiej, bo bardzo często jak "nowy" pytał o coś na forum to starzy wyjadacze zaraz z tego robili jakiś off-top, głos młodego zagłuszono, a na własnych doświadczeniach nie wiele jeszcze udało mi się nauczyć także czasem może być ciężko mnie zrozumieć Nie wiele młynków Shimano zdążyłem sam zbadać, przetestować bo mnie zwyczajnie na to nie stać A to, że kupiłem kiedyś Complex'a BB 2500 HGS i średnio sobie radził z główkami 8g...pobudziło moją ciekawość - Czy wyższe modele Shimano w wersjach HGS też nie dają rady cięższym główkom niż typowy okoniowy kaliber ? Ogólnie to trochę ciężko mi się pogodzić, że te podstawowe (że tak to nazwę) wersje kołowrotków mają przełożenie 5:0:1...mogłyby mieć trochę większe jak dla mnie Co do Sephii to chodzi dokładnie o ten egzemplarz : http://www.ebay.co.uk/itm/shimano-sephia-bb-c3000s-haut-de-gamme-/131223389665?hash=item1e8d8605e1:g:YrgAAOSw8lBTp8ih Dzięki za link ale już go widziałem wcześniej...obstawiałbym że to "2010 BB C300S" :/ Czyli ta wersja nie jest godna uwagi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Czy macie jakieś opinie o dragonach metal guide II FD? Muszę kupić jakiś młynek w rozmiarze 2000 do lekkiego spina. W sumie biorę pod uwagę zaubera Cf i red arca ale ten dragon też mi się podoba i ma body z jakiegoś stopu metalu. Nie znalazłem o nim zbyt wielu opinii dlatego pytam.Na giełdzie wisi chyba jeszcze Ultegra 2500, używana (jest i nówka).Przeżyje i reda, i zaubera i dragona razem wziete przy lekkim łowieniu. O nawoju i komforcie to nawet nie mówie.Ale Twój wybór czy wolisz starego merca czy nową kię. Gdyby nie logiczna potrzeba młynka 40 to sam bym kupił , ostatnio przez forum przewinęła się masa fajnych shimano w rozmiarze 2000-2500, w dobrych cenach , ultegry, biomki, techniawki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy013 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Na giełdzie wisi chyba jeszcze Ultegra 2500, używana (jest i nówka).Przeżyje i reda, i zaubera i dragona razem wziete przy lekkim łowieniu. O nawoju i komforcie to nawet nie mówie.Ale Twój wybór czy wolisz starego merca czy nową kię. Gdyby nie logiczna potrzeba młynka 40 to sam bym kupił , ostatnio przez forum przewinęła się masa fajnych shimano w rozmiarze 2000-2500, w dobrych cenach , ultegry, biomki, techniawki...Do cholery, że też wcześniej nie wiedziałem o tej sprzedaży. Nie chodzi tu o tą ultegre ale o tego super x 2500 gtm co był w tej samej ofercie. Mam super x 3000 gt z 2001 r od nowości i jadę na nim 12-sty sezon. Niestety ma już dość - w 9-tym sezonie zaszumiało łożysko rolki i teraz wymieniam co roku, oprócz tego w tej chwili ma już bardzo duży luz na korbie( na korbie oryginalnie ma plastikowe tuleje, które się podjechały wraz z wałkiem na którym znajduje się tarcza zębata - tuleje chciałem wymienić na łożyska, ale nie ma takich rozmiarów) no i uchwyty w rączce są tak wyjechane, że mimo smarowania nie pracują dobrze. Reasumując żal mi dupe ściska, że ominąłem tą ofertę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Mnie ściska że brakuje ciut kasy do Ultegry 4000Ale zimowe porządki w toku, może ktoś coś jeszcze wrzuci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Catrol ale te podstawowe mlynki z przelozeniem 5;1 maja wiecej mocy do prowadzenia przynety niz ich odpowiedniki z wiekszym przelozeniem. Przekonalem sie o tym np. uzywajac TP 98r z przelozeniem 6;1 porazka to nie ma sily zwijac 15g glowki z 4 guma. Pisze o rozmiarze 4000 Edytowane 28 Grudnia 2015 przez bomber 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy013 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Mnie ściska że brakuje ciut kasy do Ultegry 4000Ale zimowe porządki w toku, może ktoś coś jeszcze wrzuci.Ja też muszę kupić jakiegoś 4000 zamiast tego super x 3000 gt, ale o tym będę myślał gdzieś w marcu-kwietniu, bo w tej chwili nie mam kasiory i też muszę nazbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Bomber, a ja się przekonałem o tym jak zajechałem Saharę 2000 HGS Complex'a 2500 HGS nie zamęczyłem ale minimalnie zmęczyłem główkami 8g :/ No niestety coś za coś "pałer" albo szybkość...chociaż te Shimaniaki od Biomistrza w górę mogły by chociaż częściowo ten problem pokonywać ale jednak mimo ich nie najniższych cen jak widać nie dają sobie z tym rady :/ Wracając do Rarenium'a 4000 FA którego jedni z Was polecają inni odradzają - czym ewentualnie go zastąpić ? Biomasterem 4000 ? A może Sustain 4000 FG ? :/ Etherni, zbierasz kasiutkę na Ultegrę 4000 - tą starą , "Mejd in Dżapan" czy tą nową tą czarno - srebrną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zastanawiam się nad kupnem nowego stradica 2500 FKHG ale też chodzi mi po głowie Biomaster 2500FB (tym kręciłem ma go kumpel już chyba 3 rok i dalej chodzi idealnie).Różnica w cenie to jakieś 100 zeta więcej za biomastera.Jakieś sugestie ?. Kręciołek będzie używany do łowienia z opadu w 80% główki max 18g + 3-4 " guma). A i takie jeszcze pytanko czy ten Stradic ma szpule zapasową (Biomaster wiem ,że ma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Oczywiście że starą, japan , super ship. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Raczej spinfisher 3500 ssv Mój przy Alga 3 dawał sygnały klekotania starego diesla, sprzedałem póki nowy był.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian K Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 3500 nie miałem problemów za to 4500 ten sam problem co u ciebie 2 razy reklamacja ,az oddali kase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taurone Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Zastanawiam sie nad kołowrotkiem Dragon Flash FD600 bądź FD1000. Do tego również nad rozmiarem 30 czy 40 ?Wędka mikado 2.4m do 40g, plecionka 0.18mm, 150m Łowię szczupaki na starorzeczach oraz czasami na rzece. planuje równiez wyjazd na szwecje.Ma ktoś taki? Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Taurone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Wracając do Rarenium'a 4000 FA którego jedni z Was polecają inni odradzają - czym ewentualnie go zastąpić ? Biomasterem 4000 ? A może Sustain 4000 FG ? :/ Biomaster 4000 FB albo Sustain 4000FG, obydwa warte uwagi.Daja poczucie mocy w korbie w przeciwieństwie do tego Rareniuma FA i pod obciązeniem kręcą dużo płynniej i lżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN W Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Witam,Czy warto zaopatrzyć się w młynek Ryobi Tresor FD4000? Obecnie używam intensywnie od dwóch sezonów Jaxon ZX Machine400 który powoli zaczyna się ,,rozkładać". Nie łowię ciężko, wobki max 10g, gumy obciążone rzadko 20 gramami ołowiu. Nie chcę inwestować w naprawy starego młynka a potrzebuję po prostu go zastąpić. Przy okazji zejść z gramatury, Jaxon waży ponad 400 g, a Ryobi wykonany jest w całości z tworzywa. Chyba, że może ktoś polecić coś lepszego do max 160 pln w tym samym rozmiarze, który sprawdzi się przez najbliższe dwa sezony?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Do 160zł to może być Spro Passion 740FD Edytowane 31 Grudnia 2015 przez Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN W Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Ok za chwilę zrobię rozpoznanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Ok za chwilę zrobię rozpoznanie.W tej cenie chyba nic lepszego nie znajdziesz, nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN W Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 A ten Ryobi taki zły? Sugerowałem się pięcioletnią gwarancją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN W Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Mam jeszcze na uwadze firmę Mistrall. W tej cenie jest chyba pięć modeli: amundson, scot, red titan itp. Co do spro fajny młynek ale może być problem z dostępnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Nie znam tego Ryobi, ale pisałeś, że cały jest z tworzywa, to raczej szału nie będzie. Spro w części jest z alu plus jakiś grafit, waga 305g. Dobre opinie są o nim, jako o kołowrotku niskobudżetowym. Wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Mam jeszcze na uwadze firmę Mistrall. W tej cenie jest chyba pięć modeli: amundson, scot, red titan itp. Co do spro fajny młynek ale może być problem z dostępnością Dlaczego jest problem z dostępnością? Na priv mogę Ci podać sprawdzonego sprzedawcę, jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Jaxona ZX wychwalano na forum pod niebiosa, i to w ciężkiej orce w morzu, a tu taka wtopa... Wg. katalogu waży 367g, a mówisz że realnie ponad 400? W cenie zbliżonej do 160zł chyba da radę znaleźć ryobi applause albo arctica. Generalnie mają dobre opinie, chociaż oczywiście zdażają się felerne egzemplarze. Spro passion nie mam ale macałem kilka w sklepie i robiły dość dobre wrażenie. W tej cenie to zadziwiająco fajna jest okuma inspira, jakkolwiek dość delikatna - mam rozmiar 30 i to młynek do lekkiego łowienia, nie uniwersał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orczyk Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Przeglądnąłem filmiki zamieszczone przez kolegę Orczyka traktujące o połowie kołowrotkiem Nelma.Cóż, kołowrotek jak kołowrotek, centerpin. Ruski, ale z dawnymi wyrobami przemysłu radzieckiego niewiele mający wspólnego, chyba. Wygląda na wykonany dość precyzyjnie, choć odbiega zapewne jakością od czołowych światowych producentów.Ale co innego mnie zafascynowało: umiejętności rosyjskich wędkarzy w posługiwaniu się takim sprzętem. Mistrzostwo!!!O czymś takim bym chętnie poczytał. I dowiedział się, dlaczego żyłka wyprowadzana jest od strony wędziska."O czymś takim bym chętnie poczytał. I dowiedział się, dlaczego żyłka wyprowadzana jest od strony wędziska."Witam. Cieszę się, że ktoś skorzystał z tych linków. Odpowiem na pytanie. Decyduje o tym konstrukcja terkotki. W tym kołowrotku włączenie jej praktycznie nie wpływa na zwiększenie oporów obracania się szpuli przy zwijaniu żyłki. Natomiast oddawanie linki ( czyli obroty szpuli w przeciwną stronę) jest możliwe przy użyciu pewnej siły - około 2,5 kilograma. Jest to bardzo pomocne przy niespodziewanych braniach - siła terkotki jest wystarczająca do zacięcia i jednocześnie oddaje żyłkę tak jak hamulec przy kołowrotkach ze stałą szpulą. Produkowane są dwa modele - dla prawo i leworęcznych. Żyłka zawsze zwijana jest od strony kija. Przy zwijaniu żyłki bez włączonej terkotki lepiej asekurować podawanie żyłki i samą szpulę palcami ręki trzymającej kij. Cieszę się, że na tym portalu są też wędkarze posługujący się kołowrotkami typu centre pin. Od pewnego czasu jestem nimi bardzo zainteresowany i już " trochę o nich wiem ". I tych wyprodukowanych w Chinach ale też i angielskich - też mam trudexa i BOBa JAMESa. Informację o Nelmie umieściłem tylko dlatego, że wielu wypowiadających się porusza temat zużywania się kołowrotków ( ich przekładni i łożysk ) podczas spinningowania - szczególnie ciężkiego i w rzekach. Kołowrotkami typu centre pin też można tak łowić i nie ma problemu z rolką kabłąka i zębatkami. Rozłożyłem i nasmarowałem już sporo kołowrotków - szczególnie z przekładniami ślimakowymi - mechanizmy obecnie produkowanych - nawet PENNów zatrważają. Gdyby miał Pan jakieś pytania to chętnie odpowiem. Na pewno nie będę pisał tylko dla tego żeby zabrać głos. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi