Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli nie łowi się w morzu i nie łowi się sumów to przy spinie wszystkie głębokie szpule to nieporozumienie kopiowane bezmyślnie od wielu lat :(

i co gorsze takie np. shimano karze sobie płacić dużo większe pieniądze za dodatkową szpulkę typu "s" niż za standardową 

Witam, poszukuje dobrego kołowrotka na okonie do wędki DAM-Spinning-Okon-EFFZET-Perch-Special-1-90m 1-8g. Kołowrotek do ceny 200-250 zł.

W tej cenie daiwa ninja o której było już dużo na forum... Zresztą jak i o maszynach innych firm do tej ceny... Użyj wyszukiwarki lub kup daiwe

Pozdrawiam, Tomasz eS

Edytowane przez Tomasz eS
  • Like 1

Chłopy, co wiecie na temat nowości Daiwy na kolejny rok, a konkretnie modelu 

Exceler 2000 LT (Light&Tough)

Katalogowo wygląda to nieźle. Dziwi mnie tylko że w wersji 1000 i 2000 drag ma 8 lb (4 kg) a w wersji 2500 już 20 lb.

Planuję zakup pod okoniówkę na kolejny sezon, dlatego pytam.  

Exceler LT 2000
Przełożenie: 6.2:1  81 cm; Pojemność szpuli: 0.23mm / 150m ; Ilość łożysk: 5 ; Waga: 185g ; Szpula zapasowa: nie

Chciałem zapytać o najlepszy kołowrotek okoniowy do lekkiego kija 5lb. Myślę o rozmiarze 1000. Stella? Jeśli tak to która? Może nowa na 2018r? Coś o niej wiadomo? Będę łowił lekkimi przynętami, nie zamierzam katować kołowrotka :)  Zależy mi na niskiej wadze, do kija 7lb mam kołowrotek 180g. 

• Like 1

Ja bym raczej nie zchodził z rozmiarem kołowrotka do 1000. Przynajmniej dla mnie taki kołowrotek był za mały , a łowie matagi tr60 do 3,5g. Shimano 2500 zdecydowanie mi lepiej pasuje. 1000 jest bardzo malutki, szpulka ma mniejsza srednice(rzuty się troche skracaja). Ale to to chyba kwestia wygody i kazdy musi rozmiar dobrać sobie 'pod ręke'. Jak chcesz maksymalnie ograniczyc wage to pomysl nad rozmiarem 2000 z shimano(body od 1000 a szpulka od 2500). Myśle że do ultralekkiego łowienia ciekawa opcja będa te nowe Daiwy Ballistic LT(cena około 1000) - no ale to nie jest jednak ta najwyższa półka jakiej szukasz.