Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Jak 3000 za duzy,to Daiwa Prorex 2500 w ktorej szpula jest od 2500,a body od 3000-bedzie wiecej mocy przy takim zestawieniu.

Ciekawa opcja, problemem tylko w daiwa sa szpulę zapasowe z tego co zauwazylem, a nawet jak już sa dostępne to w cenie 30% ceny kolowrotka, daiwa bg 2500 na ebayu za niecałe 100 eu można wyrwać a szpula 35-40 eu , przez polski sklep 185 pln..przy takich cenach lepiej 2 kołowrotek kupić:o

Rozważam tez Team Dragon Z FD1025iZ ma go ktoś?

Witam Kolegów!

Zamówiłem niedawno wędkę na blanku  Kraag SKF 707-2N i zastanawiam się nad kołowrotkiem. Mam już shimano sephia bb c3000s, ale nie wiem czy nie będzie za ciężki i czy nie kupić stradica c14+ w rozmiarze c3000?Z góry dziękuję za pomocne opinie.

Wiktor

Witam Kolegów!

Zamówiłem niedawno wędkę na blanku  Kraag SKF 707-2N i zastanawiam się nad kołowrotkiem. Mam już shimano sephia bb c3000s, ale nie wiem czy nie będzie za ciężki i czy nie kupić stradica c14+ w rozmiarze c3000?Z góry dziękuję za pomocne opinie.

Wiktor

C3000 lub 2500 w zależności jaki lubisz knob,bo pojemność szpuli, do tego kijka ,będzie w obu wersjach nawet za duża.

Ciekawa opcja, problemem tylko w daiwa sa szpulę zapasowe z tego co zauwazylem, a nawet jak już sa dostępne to w cenie 30% ceny kolowrotka, daiwa bg 2500 na ebayu za niecałe 100 eu można wyrwać a szpula 35-40 eu , przez polski sklep 185 pln..przy takich cenach lepiej 2 kołowrotek kupić :o

Rozważam tez Team Dragon Z FD1025iZ ma go ktoś?

Test TD http://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/116379-kolowrotek-team-dragon-fd-1025iz-test

Czesc. Przyrezerwowalem na giełdzie wiec szybkie pytanie. Przymierzam sie do zakupu mlynka pod lżejszy zestaw (pstrąg kleń i boleń na lekko). Pojawił sie biomaster c3000s. Sprawdzi sie w takich łowach? Co oznacza to C bo s to chyba plytka szpula. Z góry dzieki za opinie.

C oznacza compact body. Czyli korpus jest wielkosci 2500. S to shallow czyli płytki - czytsj plytka szpula. Wchdzi chyba ok. 100 m 0,18. Na pstrągi starczy nawet jesli bedziesz używał żyłek. Z plecionkami bedziw wprost idealnie bo wejdzie 150 m plecionki 10 lbs i nie trzeba nawijac podkładu. C3000 ma tez zwykle uchwyt kotbki typu T jak w wielkościach 4000. Jest townie wygodny a w razie czego wymiana na zwykly I np. od Vanquisha tp koszt ok. 50 zł i żaden ķłopot. Przy okazi będzie z lepszego materialu. Ogolnie do takiego łowienia mlynek bardzo dobrze dobrany.

Dzieki. A jak z dostępnością szpulek? Czy Ew. Jakas glebsza szpulka podejdzie do tego modelu... Jesli c oznacza korpus od 2500 to po co pisac ze to 3000? Chodzi o wielkość szpuli?

I jeszcze jedno. Ten hamulec 4kg nie za słaby?

Edytowane przez hanz

... Jesli c oznacza korpus od 2500 to po co pisac ze to 3000? Chodzi o wielkość szpuli?

Bo poza body masz jeszcze rotor, który będzie nieco większy niż w 2500. Bynajmniej na przykładzie moich shimaniaków takie odniosłem wrażenie.

Czyli ten C3000 to nie taki głupi twór. W małym kolowrotku wieksza szpula wiec rzuty dalsze ... Jesli sie uda dokupić szpule głębszą to i hamulec mocniejszy by był ...

Glowa mala do tych mlynkow. Chyba trzeba katalogi z ostatnich lat poprzeglądać to może się cos pojaśni bo te fb,c,hg,xd ... Hgw:) i jakis deszyfratot by się przydał :)

Rotor też taki sam. Można se dowolnie przekładać szpule 2500 i 3000. 3000 jest takiej samej średnicy tylko głębsza. Czasem może mieć tez większą moc hamulca.

Zgadzam się: 3000 wprowadza w błąd, szczególnie posiadaczy Daiwy, gdzie 3000 to już byczek na większe rybki, a 2500 to średni rozmiar

• Like 1

C3000 i 2500 to różnica w głębokości szpuli.

...

To jeszcze ogarne ale c3000s ma plytsza szpule od c3000 ... I pytanie czy taką samą jak 2500 (wtedy powinien sie nazywać 2500:)) czy jednak troche głębszą niż 2500 ale tym samym plytsza niż c3000 ... Sam sie pogubilem.:)

Moze byc uzywka ale w bardzo dobrym stanie a pod kija do 13g na klenia jazia pstraga mam juz Zaubera CF i myslalem nad jakims shimano badz daiwe

Daiwa Ninja?

Na mnie zrobiła mega fajne wrażenie. W tej kasie, do takiego wędziska posłuży, oj posłuży ;)

@edit: tylko tutaj, to raczej brałbym do takiego kijka 2000 :D

Edytowane przez Matiz992