Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Czy marketing Shimnano robi zamieszanie celowo?
Toż to zwariować idzie! Nie dość że

1. Kilkanaście modeli, to

2. Każdy w kilku wariantach konstrukcyjnych np zwykły stradic, stradic cI4+ (czy jak tam), z różnymi jakoby przekładnaimi i ilością łożysk...

3. Każdy w kilku rocznikach

4. Każdy z modeli w różnych zestawach: szpulka, rączka itd

5. Każdy model w kilku wielkościach.

Tak patrząc to samego stradica będzie pewnie kilkadziesiąt różnych kołowrotków na przestrzeni ostatnich 10 lat.

O ile pkt 1 i 5 są oczywiste i naturalne, o tyle pozostałe to jakieś udziwnienia. Ja się w tym nie łapię i trochę mnie to zniechęca do marki.

• Like 2

Mam wrażenie że Shimano, ale nie tylko, dopuszcza się samosabotażu technicznego by sztucznie pompować ofertę. Obniża się celowo jakość produktu, żeby sprzedać go taniej. Niby bez sensu, ale tylko pozornie. Po co zastępować łożyska tulejami, czy metalowe klikacze plastikowymi albo druciany zbijak kabłaka plastikowym? Te elementy w masowej produkcji kosztują grosze. Nie ma żadnego uzasadnienia cenowego stosowanie w kołowrotkach ze niższej średniej półki Shimano np. sahara, nexave teflonowych tulejek w rolce zamiast łożyska. Przykłady można by mnożyć. Miliardy wersji z różnymi szpulami każdego modelu, a jakoś nie można zrobić potrzebnych 4 realnych podstawowych wielkości korpusu: 1000, 2000, 3000, 4000 i byłoby git. W mocnych, morskich maszynach dodatkowo 5000, 6000, 8000, 10000. Szpule wersje płytka i głęboka w wielkościach 1000-3000.

Sorry za offtop, ale wiadomym jest że np. telewizory z tej samej serii za 2000 i 10 000 maja tę samą elektronikę i możliwości, ale te tańsze mają programowo wprowadzone ograniczenia możliwości i funkcji. Planowe starzenie produktu jest również faktem a nie teorią spiskową.

Wracając do młynków: z każdym kroczkiem cena wzrasta o kilkanaście-kilkadziesiąt zł. Tu dodane łożysko, tam złocenie rolki, metalowa połówka korpusu, CI4 itd. Przeskoki małe, żeby klient łatwiej podejmował decyzję o dopłacie do droższego modelu. W konsekwencji Stradic kosztuje tyle co pralka.

• Like 2

przy towarach związanych z hobby na produkty najlepsze na świecie zawsze znajdą się nabywcy bez względu na cenę

tak na poważnie: oferta nie może ograniczać się do stelli, bo do wakacyjnego łowienia przez dzieciaki na spławik taki młynek to nieporozumienie, ale 4-5 poziomów jakościowych starczyłoby śmiało. Ale nie zawracajmy kijem Wisły bo ktoś powie że wystarczyłoby po 10 wzorów gum, wirówek czy woblerów. Rynek nie znosi próżni i niektórzy muszą sobie powybierać...

Rzecz w tym, że konstrukcja oferty Shimano wydaje się chaotyczna i nieprzemyślana. Ktoś powie, że taki moloch na pewno doskonale przemyślał strategie marketingową skoro dobrze sobie radzi. Ale zauważcie co się dzieje w katalogach S albo na ich stronce. Amatorka: bełkot jakiś pseudotechniczny, pomyłki, ogólna kpina ze zdrowego rozsądku klienta. CZy Shimano Polska nie stać, żeby dać 5 tys. za dobre tłumaczenie z angielskiego czy japońskiego? Mam wrażenie, że tłumaczy to ktoś dla kogo pojęcia rotor, plecionka, przełożenie, korpus, kabłąk itd to czarna mmagia. A objaśnianie pojęć? Co to tak naprawdę CI4+ czy Hagane albo inne Solid Core nie udało się dotąd ustalić na forach najtwardszym sprzętowcom. Nie wszystkich interesują zawiłości techniczne, ale jak już wchodzimy w taki język to powinno się to robić precyzyjnie i zrozumiale, a gdzieś na stronie www w materiałach dla zaawansowanych powinny być dokładne specyfikacje: z czego korpus, z czego rotor, jaka przekładnia, jaka waga szpuli i korby itp. Pomarzyć...

• Like 1

Kupując drogi kołowrotek od Shimano wymagam nieco więcej niż od np. Cupido czy Jaxona. Tam gdzie haj moldulus grafit IM12+ w kiju za 80 zł nie dziwi, nie oczekuję podania rzetelnych parametrów plastiku z którego sklecono obudowę. Zresztą te marki tylko zamawiają sort w jednym z kilku chińskich kombinatów i same nie wiedzą co tam ma w środku konkretny rzęch z oferty. Jak mam wierzyć firmie, że wie co robi w sferze konstrukcyjnej, jak nie potrafi jasno opisać tego co i z czego robi, a nawet rzetelnego katalogu sklecić nie potrafi

Edytowane przez smokwelski

Kupując drogi kołowrotek od Shimano wymagam nieco więcej niż od np. Cupido czy Jaxona. Tam gdzie haj moldulus grafit IM12+ w kiju za 80 zł nie dziwi, nie oczekuję podania rzetelnych parametrów plastiku z którego sklecono obudowę. Zresztą te marki tylko zamawiają sort w jednym z kilku chińskich kombinatów i same nie wiedzą co tam ma w środku konkretny rzęch z oferty. Jak mam wierzyć firmie, że wie co robi w sferze konstrukcyjnej, jak nie potrafi jasno opisać tego co i z czego robi, a nawet rzetelnego katalogu sklecić nie potrafi

niestety ale stelle za 3 klocki można równie dobrze zajechać jak jaxona za 100 zł jeżeli ktoś nie umiejętnie będzie się nim obsługiwał;p

Czy ktoś może podpowiedzieć jakiej wielkości kołowrotek używać można bezpiecznie do targania główek do 12 gram? Chodzi mi o Vanquish C3000 a 4000 '12.Czy mniejszym można bez obaw tak połowić czy lepiej brać 4000.Druga sprawa żr kijek jest dość delikatny do 15 gram

Mam Saharę 3000, mam Fuego lt 4000. Miałem ninje 2500, lagune 2500. Sahara poleciała na serwis na smarowanie. Powiem krótko jak dla mnie ninja kręci płynniej niż Fuego. Lecz Fuego wydaje się mocniejsze. Natomiast Sahara to coś pośrodku względem mocy, ale jeżeli chodzi o pracę to nie ma co porównywać. Sahara dużo płynniej pracuje od daiwy. Nadmienie że nie jestem fanboyem Shimano czy daiwy.

Edytowane przez Bolo8888
  • Like 1