Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście że starą, japan , super ship.

A co jest warta Ultegra 2500 ; 5:0:1   4+1  (2007 made in Japan) ? Warto mieć ten kręciołek w swoim szeregu...będąc poławiaczem okoni i sandaczy na lekko-średnio ? Jak oceniacie rozsądną cenę za taki młynek w stanie nieużywanym ?

Pod okonie i sandacze na lekko to Ultegrę japan bym łykał bez zastanowienia.

A ile warta? Kurka, obecnie 10-letnie szimaniaki średniej półki zbliżają się cenowo do nowych odpowiedników - i albo to jakiś mit albo prawo rynku i faktycznie są o wiele lepsze. Ultegra, technium, stradic - im starsze tym mniej tracą na wartości. Nawet exage stary w dobrym stanie potrafi kosztować ponad 200. Fakt, mój ojcec ma ponad 10 letniego Exage 4000 i bez serwisu od nowości nadal działa. Luzy, zgrzyty itd. Ale działa, 10 lat w bagażniku, smarowania nie widział, i traktowany jak islamska kobieta...

Edytowane przez etherni
  • Like 2

Etherni, ową Ultegrę gość chce puścić za ok. 720 zł...jak na kołowrotek który ma 4 łożyska, 275g, przełożenie 5:0:1...normalna szpulka, nie płytka "S"...i pewnie brak zapasowej szpulki to trochę dużo, co ? :/

Tyle, że nie śmigany rocznik 2007 "Made in Japan" :)

Fakt, ciut za dużo, zwłaszcza że ten rocznik to już "full plastik body".

Drożej niż nowy stradic FJ z czesciowo metalową obudową, i wiekszą ilością łożysk.

Za 700 to wolałbym poszukać używki Twinka.

Etherni, a Stradic FJ...mimo tego przełożenia 6:0:1 ma trochę pary czy tak samo jak typowe HGS'y...lepiej ciężkich przynęt nie zadawać ?

A Sustain 2500 FG za niewiele większe pieniążki byłby do ogarnięcia - tylko znowu, czy te przełożenie 6:0:1 nie zajedzie się na sandaczowaniu ? :/

Sustain ma przełożenie 4:8:1...ale rozmiar 4000 FG, a ten ma beznadziejny uchwyt korbki, nie wiem czy da się zmienić :/

Sustain 2500  FG ma 6:0:1...ale pewnie nie ma pary do gum 7-9cm i główek 12g :/

Gość za tą Ultegrę chce trochę drogo, a sustain wyszedłby mnie nie wiele drożej i 2x więcej łożysk, fakt, że nie "made in Japan" ale zapasowa szpulka w komplecie, 8 łożysk no i ten cały "X-Ship" :D

W dobrym kołowrotku wystarczy 4-5 sztuk + oporowe.Byle były tam gdzie trzeba.

... i dobrej jakości.

Czego najlepszym przykładem są "czarnuchy" Shimano, Daiwa whisker ss, Cardinal C3/C4, Penn 712z i kilka innych.

Tyle że w starszych konstrukcjach jak nie było łożyska kulkowego, to był samosmarny ślizg mosiężny. Bo w przekładni nie stosowano aluminium tylko stal i fosforobrąz. A twarde stopy miedzi mają taką fajną właściwość pracując w parze na tarciu jak samosmarność. Dlatego też dawniej nie było kombinowania z kosmicznym smalcem, wystarczał ŁT i grafitowy.

• Like 1

MARKETING zbiera żniwo.

Jerkbait otwiera oczy :D

Tylko jak sie tak naczyta czlowiek za duzo tego jerkbaita i bierze wszystko doslownie to potem do kupna kolowrotka wzywa AT CBA CIA FBI i mosad ... czy aby dobrze spasowany czy luz fabryczny nie jest o tysieczna milimetra wiekszy niz byc powinien, czy szum o pierwszej w nocy nie jest czasem zbyt mocno slyszalny dla ucha srodkowego. Edytowane przez Sandre
  • Like 2

Ja nie jestem zwolennikiem najnowszych konstrukcji, nie lubię super lekkich zwijaków, a Stelli i Vanquish'a na pewno nigdy nie kupię - chociażby na przekór marketingowi :D

Jako, że nie jestem doświadczonym wędkarzem, właśnie pytam o konstrukcje średniej półki cenowej i wiekowej...może i ilość łożysk jako tako mnie "kręci" bo lepiej jak konstrukcja jest podparta w łożyskiem w wielu miejscach, szczególnie kiedy młynek ma w ręku amator, psuj na kołowrotki taki jak ja ;)

Co powiecie o Sustainie 2500 FG ? na lekkim sandaczowaniu przekładnia zje zęby, nie ? :/

• Like 2

@Catrol, ja "zanabyłem" Ultegrę Super ship. Bez akrobacji można zrobić z 3 łożysk 6, i mieć "full x-ship" w japońskim młynku z solidnycvh materiałów.

Do lekkiego sandaczowania ( o ile tak samo rozumiemy "lekkie') , to bym pomyślał o Technium 2500FA - ponoć miały dużo lepszą przekładnie niż późniejsze wersje techniawki, nawój i lekkość pracy FA może zawstydzić niektóre Stradici, jedyna wada że to full grafit, jakkolwiek przy lekkim łowieniu to nie musi być wada.

Technium ogólnie wydaje się być fajnym kręciołkiem...tylko, że najłatwiej dostać wersje "FC" i "FD"

Ciągle myślę nad tą Ultegrą 2500...bo jedynie cena mnie tak zniechęca trochę :/

Do najcięższego łowienia planuję Sustaina 4000 FG (niskie przełożenie, duża szpulka...sporo łożysk i słuszna waga 280g) - może tego młynka nie zajadę na gumach 8-10cm + główki do 20g ;)

Sustain wygrał pojedynek w mojej głowie z Rarenium 4000 FA :)

Ta Ultegra miała być kandydatem pod Inazumę Flash Perch, plećkę 0.10mm, gumy 7-8.5cm i główki do 12g - to mój sandacz na lekko ;)

Pod cięższe łowienie okoni - gumisie 5-7 cm i główki do 8g - Biomaster C 3000 S (2008 JDM którego muszę jeszcze popieścić)

Lżejsze pasiaste zbóje Complex BB 2500 HGS (po nasmarowaniu znowu będzie elegancko kręcił)

Myślałem, żeby kupić sobie drugiego Complex'a BB  2500 S - już nie "HGS" tylko "S" - mniejsze przełożenie, może będzie miał więcej pary ;)

Tylko też nie wiem czy ten model to słuszny wybór...fajne parametry, fajna cena, wygląd dla mnie bomba...tylko czy on nadaje się na europejskie łowienie...

Mam straszne dylematy z wymianą floty kołowrotków...małe doświadczenie mam, mało sprzętu przewaliłem jeszcze. Chciałem mieć jakiegoś japońca w szeregu dlatego rozważałem Sephię BB C 3000 S (nie wiem jaki rocznik ale na stopce Japan)

Jeśli tak to biomaster 4000 ... szpule dwie tańszy od sustka, a jeden z moich forumowych kolegów, i znawca kołowrotków (choć nieaktywny:P) sustka ustawił blisko rarka a Biomastera blizej Twina .

"biomaster to dużo solidniejsza konstrukcja z dużo większymi zębami przekładni, znacznie większymi  :) biomkowi niewiele brak do tp , a rarkom i sustainowi wiele do biomka  ;) , cała seria rarenium / stradic / sustain to maszyny do light spina"

a te 20g to nie light spin ...  masy gumy nie liczę przez grzeczność :)

Edytowane przez Sandre
  • Like 1