gawron Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Siema Pytanie do mających tą wędkę... Czy nadaje się na Wisłę pod sandacza na łowienie z opadu gumami od 7 do 12 cm na główkach od 15 do 35g ? Nie jest to tania kosa więc nie chcę wtopić. Łowił będę zarówno z brzegu jak i z łódki( długość na łódkę mi nie przeszkadza) Mety o różnym charakterze od głębokiej prawie że stojącej wodzie do miejsc gdzie uciąg jest mocny. Szukałem czytałem ale nic konkretnego nie ma, w sensie na jakie przynety się nią łowi najlepiej. Może ktoś udzieli szczegółowej pomocy. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 2.90m na łódkę czy to oby nie przesada ? Wiem , wiem Twoja sprawa ale nie wyobrażam sobie takiego łowienia...12cm guma i główka 35 g wątpię żeby nawet Elita temu sprostała, o nadgarstku, przedramienu, łokciu, barku, łopatce to nawet nie wspominam Wiem, że wiele nie pomogłem ale może warto jeszcze raz przemyśleć temat... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piethras Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 @gawron - tak się składa, że używam ten kij na Wisłę. Akurat wczoraj przekonałem się, że główka 35 gram + 4 ale guma nie robią na kiju wrażenia. Gumę podbija się w nurcie komfortowo jak dla mnie. Dolnik pozwala na takie łowienie. Wieczorem przesiadłem się na woblery 8 - 10 cm [ x,rap, oryginal] i też nie było problemu.Trocie w rzekach - bez problemu. Bardzo uniwersalny kij.A zapomniałe bym - kij na bolenie na wiosnę - poezja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 @gawron - tak się składa, że używam ten kij na Wisłę. Akurat wczoraj przekonałem się, że główka 35 gram + 4 ale guma nie robią na kiju wrażenia. Gumę podbija się w nurcie komfortowo jak dla mnie. Dolnik pozwala na takie łowienie. Wieczorem przesiadłem się na woblery 8 - 10 cm [ x,rap, oryginal] i też nie było problemu.Trocie w rzekach - bez problemu. Bardzo uniwersalny kij.A zapomniałe bym - kij na bolenie na wiosnę - poezja.Obawiam się że łowiąc nim w ten sposób (35gr + 4") długo się nim nie nacieszysz - jak dla mnie . I obstawię że: 20gr + 4" to max bez uszczerbku dla tego kijka, ale każdy orze czym może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) @gawron - tak się składa, że używam ten kij na Wisłę. Akurat wczoraj przekonałem się, że główka 35 gram + 4 ale guma nie robią na kiju wrażenia. Gumę podbija się w nurcie komfortowo jak dla mnie. Dolnik pozwala na takie łowienie. Wieczorem przesiadłem się na woblery 8 - 10 cm [ x,rap, oryginal] i też nie było problemu.Trocie w rzekach - bez problemu. Bardzo uniwersalny kij.A zapomniałe bym - kij na bolenie na wiosnę - poezja.No i wszystko jasne w temacie Powiem szczerze, że jestem zaskoczony 35g plus guma 4cale, no ale widać daje radę...W sumie po przemysleniu tematu to miałem kiedyś Elite 213cm, 5-18g i rzucała i podbijała 18g plus 3 cale guma czyli jak to w st croix... ale czy warto tak przeciãżać blank ? Dla mnie sprawa jest prosta -NIE.Pozostaje jeszcze kwestia dużego kąta przy podebraniu ewentualnej zdobyczy na łódce, no ale to kwestia marginalna przecież ST CROIX daje dożywotnią gwarancyję Edytowane 14 Października 2014 przez Baars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Siema Pytanie do mających tą wędkę... Czy nadaje się na Wisłę pod sandacza na łowienie z opadu gumami od 7 do 12 cm na główkach od 15 do 35g ? Nie jest to tania kosa więc nie chcę wtopić. Łowił będę zarówno z brzegu jak i z łódki( długość na łódkę mi nie przeszkadza) Mety o różnym charakterze od głębokiej prawie że stojącej wodzie do miejsc gdzie uciąg jest mocny. Szukałem czytałem ale nic konkretnego nie ma, w sensie na jakie przynety się nią łowi najlepiej. Może ktoś udzieli szczegółowej pomocy. Pozdrawiam.Tu trzeba kijka o mocy prawdziwych 20lb minimum i aby pogodzić łódkę i brzegowe łowy proponowałbym długość 270cm skoro nie przeszkadza ci dłuższy kijek. Edytowane 14 Października 2014 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Baars dzięki za wypowiedzenie swojego zdania ale nie boje się bólu łapy A łowienie długimi kijami z łodki naprawdę mi nie wadzi. piethras możesz napisać coś dokładniej ? Z jaką gramaturą główek wędka pracuję najlepiej ? Tzn jaka jest miniamalna gramatura którą czuć na kiju podczas łowienia z opadu ? Łowiłeś z łódki na ten kijek ? Jak z zacinaniem sandaczy ? Rybki spadają ci z kija ? Ostatnio spadły mi 4 niezłe ryby na TD seatrout 305cm 10-42 g. Chcę coś innego co mi pozwoli doholowac rybę do łódki. Padło na STC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 miramar czyli ta wersja z tym że 275 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Baars dzięki za wypowiedzenie swojego zdania ale nie boje się bólu łapy A łowienie długimi kijami z łodki naprawdę mi nie wadzi. piethras możesz napisać coś dokładniej ? Z jaką gramaturą główek wędka pracuję najlepiej ? Tzn jaka jest miniamalna gramatura którą czuć na kiju podczas łowienia z opadu ? Łowiłeś z łódki na ten kijek ? Jak z zacinaniem sandaczy ? Rybki spadają ci z kija ? Ostatnio spadły mi 4 niezłe ryby na TD seatrout 305cm 10-42 g. Chcę coś innego co mi pozwoli doholowac rybę do łódki. Padło na STC Próbowałeś łowić kiedyś sandacze z łódki krótkim kijem??? Pisałeś coś, że gubisz ryby i nie możesz ich doholowac do łódki, zastanów się co chcemy Ci przekazać. Nie wszystkie informacje od razu dostaje się na tacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Nie łowiłem króciakami ... Spadek ryb bardziej powodowała sztywność kija a nie długość. A może się myle ... Dlatego pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Jeżeli już uparłeś się na tego St.C- MHF2 to postawiłbym na wersję 9" będzie szybszy i mocniejszy, poza tym wygodniejszy na łódce a i z brzegu nic mu nie brakuje. Mogę tylko dodać dla twojej otuchy, że sam lubię łowić dłuższymi kijkami na łódce i nie tylko i mam tego St.C MHF2 9". Edytowane 14 Października 2014 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Czyli pod sandacza ten model jest dobry z tym że radzisz 270cm ? A jaką gramaturą minimalną, optymalną i maksymalną łowić na tym kijku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 A ja poszedłbym jeszcze krócej. 2,60, choć na łódkę i tak za długi jak dla mnie, 2,30 to max na łódź, ale jak ma być i tu i tu czyli "uniwersalnie" to nie dłuższy niż 2,6. Tym kijem będziesz mógł obsłużyć zakres tych przynęt, o których wspomniałeś. Najlepiej zrobisz jak kupisz sobie dwie wędki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Wszystko zależy od sposobu łowienia oraz osobistego podejścia do sprzętu. Jeden używa jej nie przeciążając i zachowując margines błędu drugi jedzie na górnym zakresie mocy i gramatury a więc i wytrzymałości blanku. Ja należę do tej pierwszej grupy ludków i nie przekraczam górnych marginesów.Co do zakresu powiem że od 7gr +3,5"guma do 25gr +4" daje radę na Wiśle połowić. Najlepiej łowi mi się tym kijkiem od10/12gr do 20gr + 3,5"-4" - cały czas mowa o dużej rzece (Wisła ,Odra.....).To są moje odczucia odnośnie tego kijka i nie muszą pasować każdemu oraz się pokrywać z innymi. Edytowane 14 Października 2014 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Decyzja zapadła 270cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 A teraz z innej strony , mianowicie ile siana trzeba wyłożyć na taką Elite 9.6 MH, 1500-1650pln ?Myślę, że można w tej cenie, bądź dokładając niewiele więcej zakupić 2 nowe kije, czasami również trafiają się fajne okazje na giełdzie. Jeden z przeznaczeniem na łódkę 200-230cm,drugi do łowienia z brzegu 260-290cm.Tyle z mojej strony, ostateczną decyzje podejmie Kolega @gawron i oby była to trafna decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Decyzja zapadła 270cm Widzę, że się spóźniłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Drogo, drogo — tutaj faktycznie można rozważać uzbrojenie kija na blanku odpowiedniku u jednego z forumowych wymiataczy lub w pracowni.Sam niedawno byłem zdania, że te wyższe i topowe modele jak Avid,Elite są idealne, ale się myliłem.W Avidzie zupełnie inaczej zbudowałbym fore i uchwyt , a Elite chyba idzie więcej z niej wycisnąć.Ale sam się musiałem przekonać na własnej skórze o tym.Aha korek...nie wiem jakim cudem w Triumphie mam go wyższej jakości niż w Avidzie, Elitkowe też szału niema także jest kilka za a cenowo podobnie lub niewiele drożej. Edytowane 14 Października 2014 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) mam tą elitkę o którą pytasz , u mnie na Warcie łowie nią od 10gr do 25gr przy 3 calowej gumie i jest oki , często jej używam przy łowieniu w trudno dostępnych miejscach , gdzie łowiąc np na gumę przy dość lekkim uzbrojeniu i grubej plecionce muszę pokonać napór wody i prowadzić kijem wysokoco do tej elitki -fabrycznej , to powiem tak ; przelotki oki, uchwyt tez w miarę wygodny , natomiast wyważenie i spowodowana długośc kijka powoduje że kijek jednak leci na pysk , wolał bym zbroić ją od nowaprzy Twoich zastosowaniach pomyślał bym nad 8,6" i 25oz 5SC86HF2-G , dołem pociągnie pewnie tak jak 17lb ( grubość szczytu tak sama jak w 17lb) ale góra już wyraźnie mocniejsza i mógłby byc kompromis między łodzią a łowieniem z brzegu możesz tez troszkę poczytać u Kolegi w wątku o tej elitce od chyba 26strony http://jerkbait.pl/topic/15634-mnie-te%C5%BC-ta-choroba-dotkn%C4%99%C5%82a/page-25 Edytowane 14 Października 2014 przez robas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrrd Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Obawiam się że łowiąc nim w ten sposób (35gr + 4") długo się nim nie nacieszysz - jak dla mnie . I obstawię że: 20gr + 4" to max bez uszczerbku dla tego kijka, ale każdy orze czym może. Ja miałem podobne wrażenie i dziwią mnie wpisy osób które do 1oz walą prawie 50gr, ja sie bałem........ widocznie cieńki jestem Za to polecam Elitke LES90HF2piękna proca na wielka rzekę, szło wszystko a kończyłem właśnie na 35gr+4" do tego z mega ugięciem, 25 lb do 2 oz, a był bardzo spolegliwy gluty nie spadały a wąsate nie robiły problemu. Kij sprzedałem. Teraz mam dwa kije w jego miejsce, żałuje mojej decyzji 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piethras Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 miramar69 - wszystko zależy od tego kto jak łowi. Takimi ciężarami trzeba rzucać delikatnie. Moje spostrzeżenia są takie, że można łowić taką gramaturą. Tak samo jak MHX 1084 rzuca 50 gram a jest kijem słabszym.Moja Elitka w porównaniu z kijem o mocy 20lb wydawała się taka sama. Komfortowo w podbijaniu to tak 10 - 30 gram z 4" gumą ale 35 też da rade łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 15 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Piszesz o tej LES90MHF2 ? Bo tą wybrałem będzie komfort przy łowieniu 10-30g z 4" gumą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) miramar69 - wszystko zależy od tego kto jak łowi. Takimi ciężarami trzeba rzucać delikatnie. Moje spostrzeżenia są takie, że można łowić taką gramaturą. Tak samo jak MHX 1084 rzuca 50 gram a jest kijem słabszym.Moja Elitka w porównaniu z kijem o mocy 20lb wydawała się taka sama. Komfortowo w podbijaniu to tak 10 - 30 gram z 4" gumą ale 35 też da rade łowić.Wyrzucić przynętę o takich gramaturach można też kijkiem 20gr , ale z komfortowo łowić (tzn rzucić ,poprowadzić, ZACIĄĆ, i wyholować rybkę) nie ma nic wspólnego. Toż to samo co w motoryzacji z pojemności 1,2 l wyciskać moc 150kM - tylko zapytuje po co to robić????? skoro TRWAŁOŚĆ w jednym jak i drugim przypadku szybko weryfikuje takie pomysły . Edytowane 15 Października 2014 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Za to polecam Elitke LES90HF2piękna proca na wielka rzekę, szło wszystko a kończyłem właśnie na 35gr+4" do tego z mega ugięciem, 25 lb do 2 oz, a był bardzo spolegliwy gluty nie spadały a wąsate nie robiły problemu. Jaką najmniejszą gramaturą łowiłeś tą elitką ? Znajomy chce sobie ją sprawić. PS. Ja nadal jestem bez kija... Postanowiłem przemyśleć dalej sprawę i na razie jestem na etapie zejścia z długościa do 260 a może nawet do 230 i wędka będzie robiona w pracowni. Dale mowa o elitce. Edytowane 24 Lutego 2015 przez gawron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi