MefistoFishing Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Mam pytanie do tych co się może orientują w temacie lornetek...szukam lornetki do obserwacji ryb ( amury ) na powierzchni zbiornika zaporowego w dzień rzecz jasna...więc takiej która jak najlepiej przybliża, itp...zakres świt/szarówka wykluczony...tylko aby miała jak najlepsze parametry w słoneczny dzień...zna się ktoś na tym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 zeiss albo svarowsky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 zeiss albo svarowskyto za dorgie zabawki...coś tańszego ale jakie cyferki i parametry? czego mam szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 ostatnio przerabialem ten temat i jest kilka opcji:1.idziesz w porzadny sprzet i ... bulisz jak za stellke - ale ponoc wszyscy wiedzą do czego sa stelki 2. znajdujesz rozsadny kompromis - tez troche kiepska wersja bo czesto do konca nie jestes przekonany co do trafnosci zakupu a nie ma to jednak jak wlasne przeczucie3. kupujesz cos takiegoi pozniej wesz czego ci tak na prawde potrzeba ja juz wiem ze aby to mialo jakiś sens to szklo min 35mm - chetnie blizej 50mmna pewno nie bedzie m sie usmiechac wydawaniie kupy forsy. kupno taniej czesto owocuje tym ze po jakims czasie wyrabiaja sie mocowania i efekt jest taki ze lepiej patrzec jednym okiem bo na dwoch mozna zeza dostac... ja ide teraz w kierunku MONOKULARAjestem nawet sklonny pojsc w cos typu starego i poczciwego ale z duuzym szklem - zaleta zawsze to tylko polowa masy typowej lornetki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 będę korzystał z tego kilkanascie razy w roku, waga nie ma znaczenia..nie znam się czy lorneta czy monookular...cos z czego będa dobrze widział napsiz mifek jednozacznie kup to czy to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Lornetka Subal Clover 10x50 Japan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Może to troszkę pomoże.http://jerkbait.pl/topic/5708-lornetka/?hl=lornetka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Mam lornetkę Alpen z zoom-em 10-90 X 80 ( 10-90 zakres powiększenia, 80 średnica obiektywu). Wożę ją zawsze w samochodzie.Niejednokrotnie na Odrze obserwowałem dostępność główek (czy nie zajęte przez wędkarzy gruntowych i spławikowych), bądź na jeziorach żerujące okonie. Polecam, przy największym powiększeniu mogę czytać gazetę u sąsiada w bloku na przeciwko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Byłem bliski kupna, cena rozsądna, zastosowanie jak u Ciebie (link).Druga opcja to zamknąć oczy, sięgnąć do skarpety i w cenie +5000,00 masz Pan wypas.Koniecznie 8x50/56 w ostateczności 8x42. http://www.militaria.pl/bushnell/lornetka_bushnell_trophy_8x56_(238056)_p2733.xmlhttp://www.optyczne.pl/78-Test_lornetki-Bushnell_Trophy_8x56.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) zeiss albo svarowskyZeiss za drogi a niewiele, bardzo niewiele lepszy; Svarowski beee, w testach głównie przebija wykonaniem i estetyką(?) a nie własnościami optycznymi. Zostaje NIKON Edytowane 14 Października 2014 przez Ugly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 VORTEX 15X56 dożywotnia gwarancja cena 1999zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) A rzuć Waść tu okiem: http://www.optyczne.pl//index.php?test=lornetki&test_lo=15&roz=2 Ja bym obstawiał 8-10 x 40-42 ... Np. Vixen New Foresta HR 8x42 WP albo 10x42, aczkolwiek to ledwie dwie z wielu Trochę taniej Olympus 8x42, albo 10x42 EXPS I itede, itepe Edytowane 15 Października 2014 przez Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebort Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Czy w takiej lornetce ma sens filtr polaryzacyjny ? Czy w ogóle da się coś zobaczyć pod kątem w wodzie na dużej odległości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajmo Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Światło 50 czy 56 mija się z celem, przeznaczone jest ono raczej do obserwacji nocnych, w Twoim przypadku wystarczy 40. Warto zadać sobie pytanie jakie odległości wchodzą w grę. Jeśli nie więcej niż 200 metrów to zwykła lornetka o krotności 7, 8 lub 10 powinna zdać egzamin. W przypadku większych dystansów zainteresowałbym się tak jak wyżej pisano monokularem lub lunetą obserwacyjną plus stojak, bo przy krotności powyźej 12 ciężko jest utrzymać prawidłową stabilizację obrazu trzymając lornetkę/monokular/lunetę w rękach. Kluczową jednak kwestią w doborze konkretnego modelu jest kwota jaką możesz na ten sprzęt przeznaczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Poszukaj na aledrogo starych rosyjskich lornetek albo krajowych z PZO lub wojskowych z dawnego LWP Mam wojskową 8x40 i jakość jest b.dobra kupiłem nówkę stan magazynowy za 200zł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Ktoś wystawia na allegro : VORTEX Crossfire 8x42...musze w wwekend jakieś decyzje podjąć ale nowa jest w wersji IIhttp://allegro.pl/lornetka-vortex-crossfire-ii-8x42-kurier-gls-i4697382932.html albo diamondback: http://allegro.pl/lornetka-vortex-diamondback-10x42-mysliwska-argon-i4699341736.html Edytowane 17 Października 2014 przez MefistoFishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Poszukaj na aledrogo starych rosyjskich lornetek albo krajowych z PZO lub wojskowych z dawnego LWP Mam wojskową 8x40 i jakość jest b.dobra kupiłem nówkę stan magazynowy za 200złMam ruską 12x40. Zdecydowanie nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Mam ruską 12x40. Zdecydowanie nie polecam12x 40 to już dużo to jedno zależy jeszcze jaką masz bo te z lat 70 i połowy 80 firmy ZOMZ były b.dobre na szkłach Zeissa Edytowane 17 Października 2014 przez seiken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 To nie Zeiss. W robocie mam Nikona 10x50. Kapitalny za tą cenę (ok. 400 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Witam, proponuję 10-50x50, wariant cena jakość na alledrogo:http://allegro.pl/lornetka-galileo-10-50x50-zoom-lornetki-jakosc-i4678330898.htmlSam kiedyś kupiłem na bazarze, rosyjską nawet dobrą 10-50x50 za śmieszne pieniądze, później takiej samej szukałem koledze, niestety była już nie do dostania Edytowane 17 Października 2014 przez mariuszwf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 ruskiego gówna czy to dobre czy nie nie kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Olympus 10x42 EXPS I w tych testach ma dobre opnie i niska cenę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 I bardzo dobra postawa, w obecnej sytuacji też bym nie kupił "rosyjskiego badziewia" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Jak nie droga to lepiej klasyczna porropryzmatyczna stało powiększeniowa ,będzie jaśniejsza.Zobacz Nikon Action EX 8x40 CF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajmo Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Ludzie wzrok macie tylko jeden szanujcie go, marną optyką możecie go tylko popsuć. Jak słyszę, że ktoś kupił na bazarze lornetkę i jest super to tak samo jak powiedział, że pił denaturat przepuszczony przez chleb i nic mu nie jest. Nie mam u siebie specjalistycznych przyrządów do pomiarów, ale wierzcie mi na słowo, że jakość soczewek, osiowość ich ustawienia i kolimacja pozostawiają wiele do życzenia. Jedyne ruskie lornetki jakie były w porządku to wyroby radzieckiego ZOMZu, które wypuszczały produkty na patencie niemieckiego Zeissa (podobno szkła w "olimpijkach" pochodziły także od tego samego producenta). Późniejsze Tento, Sotem, Baigish itp. nie można wcale do Zomzu porównać. Co do samego wyboru lornetki to mogę także polecić budżetowego Nikona, solidna optyka za nieduże pieniądze. Kilku moich znajomych kupiło Deltę Optical model Forrest, widać przez nią także nieźle, ale słyszałem opinie, że po jakimś czasie rozszczelniają się, tracąc azot a co za tym idzie nabywając tendencję do parowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi