Skocz do zawartości

Opór przy zwijaniu

michcio

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, pytanko mam.

Mam kręciołek Shimano, bez mechanizmu ślimakowego posuwu szpuli. Występuje problem bardzo ciężkiego zwijania pod oporem większej przynęty. Nie działo się tak przed serwisem, a teraz problem uniemożliwia łowienie.

zdjęcie z neta:
Shimano%20Sedona%20apart.JPG

Moje obserwacje:
1) Ośka wchodzi do piniona lekko nawilżona oliwką - bez smaru

2) Główne koło jak i elementy przekładni są nasmarowane Quantum Hot Sauce wraz z oliwką Quantum.

3) Oporówka złożona na sucho

4) Łożysk nie kąpałem i nie myłem - w stanie sprzed serwisu.

Macie jakieś pomysły, sugestie ?

Hej, pytanko mam.

Mam kręciołek Shimano, bez mechanizmu ślimakowego posuwu szpuli. Występuje problem bardzo ciężkiego zwijania pod oporem większej przynęty. Nie działo się tak przed serwisem, a teraz problem uniemożliwia łowienie.

zdjęcie z neta:

Shimano%20Sedona%20apart.JPG

Moje obserwacje:

1) Ośka wchodzi do piniona lekko nawilżona oliwką - bez smaru

2) Główne koło jak i elementy przekładni są nasmarowane Quantum Hot Sauce wraz z oliwką Quantum.

3) Oporówka złożona na sucho

4) Łożysk nie kąpałem i nie myłem - w stanie sprzed serwisu.

Macie jakieś pomysły, sugestie ?

Zastosowany system w tym kołowrotku to "VARISPEED" i należy zwrócić uwagę na poprawność montażu wg. znaków na kółku mimośrodowym jak i głównym kółku napędowym.Rysunek na pudełku wszystko wyjaśnia.  W sumie banalnie proste.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

• Like 2

Zastosowany system w tym kołowrotku to "VARISPEED" i należy zwrócić uwagę na poprawność montażu wg. znaków na kółku mimośrodowym jak i głównym kółku napędowym.Rysunek na pudełku wszystko wyjaśnia.  W sumie banalnie proste.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Jednym słowem, należy idealnie wcelować ząb w ząb :) .

Jednym słowem, należy idealnie wcelować ząb w ząb :) .

Dokładnie tak,dla ułatwienia można zaznaczyć czarnym markerem mniejsze kółko zębate które jest na osi głównego koła.Dla ułatwienia podpowiem że ten właściwy ząbek jest dokładnie pośrodku kwadratu osi. Również możemy zaznaczyć kółko napędzające posuw zgodnie ze znakami,a jest to kółko...? 

Też miałem chwilowy problem ze złożeniem Nexeve'a 6000Fa,odpowiednie ustawienie ząbków pomogło,koło napędzające posuw szpuli nie jest okrągłe i to jest przyczyną oporów :) .

Jest to,krótko mówiąc "kwadratowe" koło zębate.

Pozdrawiam

Józef Lesniak

Też miałem chwilowy problem ze złożeniem Nexeve'a 6000Fa,odpowiednie ustawienie ząbków pomogło,koło napędzające posuw szpuli nie jest okrągłe i to jest przyczyną oporów :) .

Owalne "trybiki" mam w 2 młynkach Okumy. Co ja się kiedyś nakombinowałem nim do tego doszedłem :)

• Like 1

Ciekawa sprawa, kiedyś (20 lat temu...) Shimano wstawiało owalne tarcze zębate do rowerów (przód), system nazywał się Biopace i miał eliminować domniemany "martwy moment" kiedy korby znajdują się idealnie w pionie i teoretycznie żadna noga nie naciska na żaden pedał. Może tutaj coś podobnego przyświecało... 

Ciekawa sprawa, kiedyś (20 lat temu...) Shimano wstawiało owalne tarcze zębate do rowerów (przód), system nazywał się Biopace i miał eliminować domniemany "martwy moment" kiedy korby znajdują się idealnie w pionie i teoretycznie żadna noga nie naciska na żaden pedał. Może tutaj coś podobnego przyświecało... 

Niestety,ale nie,proszę Pana.

Mechanizm oscylacji VARISPEED ma zapewniać dobre układanie linki na szpuli.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Nieprawda Panie Leśniak ! W tym kołowrotku a jest to stara Sedona,NIE MA systemu VARISPEED ! Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd ! Wstyd,że Pan takich rzeczy nie wie !

Tu jest definicja systemu Varispeed:

"Doskonała jakość ułożenia linki na szpuli jest najważniejszym warunkiem długich, precyzyjnych i celnych rzutów. Rewolucyjny system Shimano Varispeed składa się z dwóch nietypowych, kół zębatych, z wykorzystaniem specjalnego programu komputerowego Shimano. Jedno jest owalne, a drugie ma niezwykły kształt kwadratu! W efekcie linka jest perfekcyjnie układana na szpuli, co zwiększa precyzję łowienia."

Edytowane przez CM Punk

Nieprawda Panie Leśniak ! W tym kołowrotku a jest to stara Sedona,NIE MA systemu VARISPEED ! Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd ! Wstyd,że Pan takich rzeczy nie wie !

Wstyd,że Pan takich rzeczy nie wie".  WIEM,WIEM proszę Pana, ale chce mi Pan trochę dokuczyć i ma Pan prawo.Zgadzam się,zbyt szybkie spojrzenie na zdjęcie i za szybka odpowiedz. Zadziałała rutyna  

Nie mniej jednak te parę uwag o mechanizmie Varispeed przyda się właśnie użytkownikom kołowrotków z tym systemem.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Nieprawda Panie Leśniak ! W tym kołowrotku a jest to stara Sedona,NIE MA systemu VARISPEED ! Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd ! Wstyd,że Pan takich rzeczy nie wie !

Zajebisty wstyd.Józek!!!!Nie znasz się na kołowrotkach!!!!Dla kolegi flacha się należy za wykryte oszustwo!!!!Wstydź się Pan Panie Leśniak :)  :) :) . 

• 4 tygodnie później...

Ja miałem podobnie tylko w innym modelu, czasem młynek wręcz stawał w miejscu i nie dało się nim kręcić - pomogła podkładka pod korbę (niestety grubości nie pamiętam) - info uzyskałem od serwisanta Shimano - jak chcesz mogę Ci podać tel na priv, ale nie wiem czy jest jeszcze aktualny  B)

Dokładnie,koło jest kwadratowe,że tak to ujmę,a ta zębatka zintegrowana z kołem zębatym jest jajowata i wszystko musi na siebie trafiać w odpowiednim momencie :) .

Kwadratura koła :huh: :o :o .

A tak na poważnie to człowiek uczy się całe życie , a to są cenne informacje.

Kwadratura koła :huh: :o :o .

A tak na poważnie to człowiek uczy się całe życie , a to są cenne informacje.

Wnuczek pyta dziadka w lesie

-dziadku dlaczego wszystkie jagody są czarne a te są czerwone ?

Dziadek odpowiada

-bo są jeszcze zielone

:D podobne bardzo :D