michcio Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Hej, pytanko mam.Mam kręciołek Shimano, bez mechanizmu ślimakowego posuwu szpuli. Występuje problem bardzo ciężkiego zwijania pod oporem większej przynęty. Nie działo się tak przed serwisem, a teraz problem uniemożliwia łowienie. zdjęcie z neta:Moje obserwacje:1) Ośka wchodzi do piniona lekko nawilżona oliwką - bez smaru2) Główne koło jak i elementy przekładni są nasmarowane Quantum Hot Sauce wraz z oliwką Quantum.3) Oporówka złożona na sucho4) Łożysk nie kąpałem i nie myłem - w stanie sprzed serwisu. Macie jakieś pomysły, sugestie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Sprawdź czy to kółko oscylacji kręci się bez oporów i czy z rolka lekko chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Miałem tak ostatnio po nawaleniu smaru do łożyska rolki,na sucho chodził lekko a przy zwijaniu przynęty jakoś tak ciężko.Po wyczyszczeniu wróciło do normy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Hej, pytanko mam.Mam kręciołek Shimano, bez mechanizmu ślimakowego posuwu szpuli. Występuje problem bardzo ciężkiego zwijania pod oporem większej przynęty. Nie działo się tak przed serwisem, a teraz problem uniemożliwia łowienie. zdjęcie z neta:Moje obserwacje:1) Ośka wchodzi do piniona lekko nawilżona oliwką - bez smaru2) Główne koło jak i elementy przekładni są nasmarowane Quantum Hot Sauce wraz z oliwką Quantum.3) Oporówka złożona na sucho4) Łożysk nie kąpałem i nie myłem - w stanie sprzed serwisu. Macie jakieś pomysły, sugestie ?Zastosowany system w tym kołowrotku to "VARISPEED" i należy zwrócić uwagę na poprawność montażu wg. znaków na kółku mimośrodowym jak i głównym kółku napędowym.Rysunek na pudełku wszystko wyjaśnia. W sumie banalnie proste. PozdrawiamJózef Leśniak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Zastosowany system w tym kołowrotku to "VARISPEED" i należy zwrócić uwagę na poprawność montażu wg. znaków na kółku mimośrodowym jak i głównym kółku napędowym.Rysunek na pudełku wszystko wyjaśnia. W sumie banalnie proste. PozdrawiamJózef LeśniakJednym słowem, należy idealnie wcelować ząb w ząb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Też miałem chwilowy problem ze złożeniem Nexeve'a 6000Fa,odpowiednie ustawienie ząbków pomogło,koło napędzające posuw szpuli nie jest okrągłe i to jest przyczyną oporów . Edytowane 20 Października 2014 przez CM Punk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Jednym słowem, należy idealnie wcelować ząb w ząb .Dokładnie tak,dla ułatwienia można zaznaczyć czarnym markerem mniejsze kółko zębate które jest na osi głównego koła.Dla ułatwienia podpowiem że ten właściwy ząbek jest dokładnie pośrodku kwadratu osi. Również możemy zaznaczyć kółko napędzające posuw zgodnie ze znakami,a jest to kółko...? Też miałem chwilowy problem ze złożeniem Nexeve'a 6000Fa,odpowiednie ustawienie ząbków pomogło,koło napędzające posuw szpuli nie jest okrągłe i to jest przyczyną oporów .Jest to,krótko mówiąc "kwadratowe" koło zębate. PozdrawiamJózef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Dokładnie,koło jest kwadratowe,że tak to ujmę,a ta zębatka zintegrowana z kołem zębatym jest jajowata i wszystko musi na siebie trafiać w odpowiednim momencie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Też miałem chwilowy problem ze złożeniem Nexeve'a 6000Fa,odpowiednie ustawienie ząbków pomogło,koło napędzające posuw szpuli nie jest okrągłe i to jest przyczyną oporów .Owalne "trybiki" mam w 2 młynkach Okumy. Co ja się kiedyś nakombinowałem nim do tego doszedłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Ciekawa sprawa, kiedyś (20 lat temu...) Shimano wstawiało owalne tarcze zębate do rowerów (przód), system nazywał się Biopace i miał eliminować domniemany "martwy moment" kiedy korby znajdują się idealnie w pionie i teoretycznie żadna noga nie naciska na żaden pedał. Może tutaj coś podobnego przyświecało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Ciekawa sprawa, kiedyś (20 lat temu...) Shimano wstawiało owalne tarcze zębate do rowerów (przód), system nazywał się Biopace i miał eliminować domniemany "martwy moment" kiedy korby znajdują się idealnie w pionie i teoretycznie żadna noga nie naciska na żaden pedał. Może tutaj coś podobnego przyświecało... Niestety,ale nie,proszę Pana.Mechanizm oscylacji VARISPEED ma zapewniać dobre układanie linki na szpuli. PozdrawiamJózef Leśniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Niestety,ale nie,proszę Pana.Mechanizm oscylacji VARISPEED ma zapewniać dobre układanie linki na szpuli. PozdrawiamJózef LeśniakI moim zdaniem całkiem dobrze spełnia to zadanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomek10 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Zastosowany system w tym kołowrotku to "VARISPEED" i należy zwrócić uwagę na poprawność montażu wg. znaków na kółku mimośrodowym jak i głównym kółku napędowym.Rysunek na pudełku wszystko wyjaśnia. W sumie banalnie proste. PozdrawiamJózef Leśniak Nieprawda Panie Leśniak ! W tym kołowrotku a jest to stara Sedona,NIE MA systemu VARISPEED ! Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd ! Wstyd,że Pan takich rzeczy nie wie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Tu jest definicja systemu Varispeed:"Doskonała jakość ułożenia linki na szpuli jest najważniejszym warunkiem długich, precyzyjnych i celnych rzutów. Rewolucyjny system Shimano Varispeed składa się z dwóch nietypowych, kół zębatych, z wykorzystaniem specjalnego programu komputerowego Shimano. Jedno jest owalne, a drugie ma niezwykły kształt kwadratu! W efekcie linka jest perfekcyjnie układana na szpuli, co zwiększa precyzję łowienia." Edytowane 22 Października 2014 przez CM Punk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Nieprawda Panie Leśniak ! W tym kołowrotku a jest to stara Sedona,NIE MA systemu VARISPEED ! Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd ! Wstyd,że Pan takich rzeczy nie wie !" Wstyd,że Pan takich rzeczy nie wie". WIEM,WIEM proszę Pana, ale chce mi Pan trochę dokuczyć i ma Pan prawo.Zgadzam się,zbyt szybkie spojrzenie na zdjęcie i za szybka odpowiedz. Zadziałała rutyna Nie mniej jednak te parę uwag o mechanizmie Varispeed przyda się właśnie użytkownikom kołowrotków z tym systemem. PozdrawiamJózef Leśniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Nieprawda Panie Leśniak ! W tym kołowrotku a jest to stara Sedona,NIE MA systemu VARISPEED ! Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd ! Wstyd,że Pan takich rzeczy nie wie !Zajebisty wstyd.Józek!!!!Nie znasz się na kołowrotkach!!!!Dla kolegi flacha się należy za wykryte oszustwo!!!!Wstydź się Pan Panie Leśniak :) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 No fakt,nie znam się.To teraz niech da namiary gdzie ta flachę trzeba wysłać lub najlepiej spożytkować przy wspólnym stole omawiając pewne mechanizmy kołowrotków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Micha naprawie ci go prościzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek55 Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Ja miałem podobnie tylko w innym modelu, czasem młynek wręcz stawał w miejscu i nie dało się nim kręcić - pomogła podkładka pod korbę (niestety grubości nie pamiętam) - info uzyskałem od serwisanta Shimano - jak chcesz mogę Ci podać tel na priv, ale nie wiem czy jest jeszcze aktualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Dokładnie,koło jest kwadratowe,że tak to ujmę,a ta zębatka zintegrowana z kołem zębatym jest jajowata i wszystko musi na siebie trafiać w odpowiednim momencie .Kwadratura koła :o .A tak na poważnie to człowiek uczy się całe życie , a to są cenne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Kwadratura koła :o .A tak na poważnie to człowiek uczy się całe życie , a to są cenne informacje. Wnuczek pyta dziadka w lesie-dziadku dlaczego wszystkie jagody są czarne a te są czerwone ?Dziadek odpowiada-bo są jeszcze zielone podobne bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi