jani32 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Witam szanownych kolegów mam pytanie odnośnie ustawień silnika na pawęży. Ponton wilde like 2.9 m podłoga Alu silnik mariner 6hp 4 stock kolumna krótka.Pytam gdyż po za matowaniu na pawęży odległość od dna do płyty kawitcyjnei wynosi 55mm a powinno ponoć wynosić od 25-50 mm.Czy waszym zdaniem podnieść jak tak to w jaki sposób silnik na pawęży. I jak ustawić kąt trym silnika względem pontonu.Za podpowiedzi z góry serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 zabraklo ci przecinkow w komputerze? ledwo sie to da przeczytac... piszesz o tym, ze silnik jest za nisko w stosunku do dna pontonu? mz jest ok a tym bardziej, ze jest "nie ok" wg ciebie o cale 5mm no wez sobie zaznacz 2 kreski w odleglosci 5mm i zobacz czy woda jak plywasz trzyma sie pomiedzy nimi czy nie.. trym ustaw w zaleznosci od obciazenia tak by silnik pchal ponoton poziomo na wprost (jak dasz zle w 1 strone to bedzie strasznie mieszal wode a predkosc niemal sie nie zmieni w stos do obrotow, jak dasz zle w 2 strone to bedzie ci dziub wpychalo pod wode).MZ tak jak powyzsze 5mm nie ma sie co strasznie spuszczac bo i tak w zaleznosci od warunkow (jestes sam/z kims na dziobie) nalezalo by zmieniac wszystko co wyplyniecie. zapakuj ponton jak masz zamiar plywac najczesciej i ustaw silnik by byl z grubsza w pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 25 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Tutaj jest 19 stron porad dot. analogicznego tematu http://jerkbait.pl/topic/80064-jak-wej%C5%9B%C4%87-pontonem-w-pe%C5%82ny-%C5%9Blizg/page-19 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Artech Opublikowano 25 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Dzięki @Mario.Temat przeczytany od początku do końca (mam nadzieję, że banita nie wróci ????). Niestety odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem.W teorii kil powinien pomóc w wejściu w ślizg, a w praktyce mi to utrudnia.Mógłbyś przenieść moje pytanie do tamtego, bardziej rozwiniętego tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 25 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Przeniesione. Niemniej, złota łopata się należy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
jani32
Witam szanownych kolegów mam pytanie odnośnie ustawień silnika na pawęży.
Ponton wilde like 2.9 m podłoga Alu silnik mariner 6hp 4 stock kolumna krótka.
Pytam gdyż po za matowaniu na pawęży odległość od dna do płyty kawitcyjnei wynosi 55mm a powinno ponoć wynosić od 25-50 mm.
Czy waszym zdaniem podnieść jak tak to w jaki sposób silnik na pawęży.
I jak ustawić kąt trym silnika względem pontonu.
Za podpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi