Skocz do zawartości
  • 0

Pstrągowe rozpoczęcie sezonu – falstart - nowy artykuł

admin

Pytanie

Witam,

Dzisiaj publikuję nowy artykuł Pstrągowe rozpoczęcie sezonu – falstart. To nasza opowieść o wyprawie, którą mieliśmy okazję zorganizować blisko miesiąc temu. Od tego czasu byliśmy jeszcze kilka razy nad wodą ale ... tą pierwszą w sezonie postanowiliśmy opisać mimo, że ryb jak na lekarstwo. Zapraszam do lektury.

Tym samym zapraszam do publikacji swoich opowieści - konkurs na relację aktualny. Nie trzeba ryb by przenieść klimat na stronę. Zaprszam do współtworzenia tej strony.

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wśród Twoich błyskotek wypatrzyłem rzadką już, ale cenioną obrotówkę Veltic - Rublexa

Hehe, liczylem, ze mi ktos te niektore woblery odcyfruje... :lol:

Jesli chodzi o Rublexy to spoko..w W-wce np. sa i to prawie wszedzie Veltice do rozmiaru 6.. :huh: , lekkie Celty, jeszcze lzejsze Ondexy.. :(

Ceny, zwlaszcza tych wiekszych porownywalne z tanszymi woblerami, co prawda ale...sa.

Te rzemieslnicze obok Veltica, zaskocze Cie, sa prawie tak samo dobre...

Gumo

• 0

@Gumo woblery Konowrockiego czasem jeszcze można dostać np. w jednym ze sklepów internetowych, ale tylko takie jak na zdjęciu. Tych z metalowym sterem już chyba nie ma. Kosztują ok. 10zł, a za tę cene można mieć juz woblera pstrągowego z Czarnego. Pozatym nie wiem czy jedna kotwiczka wystarczy w takim woblerze Konowrockiego, biorąc pod uwagę że ma on chyba 4,5cm.

Pozdrawiam.

• 0

No widzisz Siudak..the World is small... B)

Pamietam, ze kupilem go dawno, byc moze w sklepie na Odolanskiej w W-wie. Niestety Moby Dick, ktory sie tam miescil, wyprowadzil sie.....byla to za bardzo kameralna dzialalnosc, zeby sie utrzymala w takiej bocznej uliczce... :(

No to skoro to Bialy Kruk to raczej do gablotki bardziej pasuje niz do pudelka...

Gumo

• 0

Być może że tak mogło być, jak zaczynałem robić wobki (cholerka to już 10 lat :huh: ) to wymieniałem się z jednym sklepikarzem w Łomży na sprzęt, a on z kolei wymieniał się z Moby Dickem za moje woblerki na wirówki :D pewnie dlatego tam się znalazł.

Ale mi frajdę @Gumo zrobiłeś pokazując tego woblerka :mellow:

siudak

• 0

ad. woblery

Ciekawe i sprawdzone są także GÓRALE, chociaż osobiście rzadko stosuję krótsze niż 5 cm.

ad. blaszki

Preferuję je tylko wiosną. Latem zakładam przy trąconej wodzie.

Wzory? Każdy ma coś swojego. Mój model w załączeniu. Ciekaw jestem jakie będą wyniki testów Remka.

post-137-1348913181,8753_thumb.jpg

• 0
Cześć,

Osobiście używalem blaszek wahadłowych Janusz (w pudełku miałem jeszcze Radunię).

http://www.kogutomania.pl/images/Janusz.jpg

Właśnie, będąc dziś przejazdem w Krakowie zakupiłem dziś w Głowatce, na próbę, identyczne blaszki - sygnowane napisem Janusz.

Czy mógłbym liczyć na parę słów dotyczących Tej przynęty (jak się to zbroi [kotwiczka,na szerszym czy węższym końcu] i jak prowadzi - czy jest wszechstronna, czy służy tylko do obławiania specyficznych miejscówek w specyficzny sposóB).

Temat <pstrąg - wahadłówka> jest dla mnie całkiem nowy.

Pozdrawiam Adrian

• 0

@Adiz,

według mnie tą wahadłówkę zbroi się kotwicą od strony węższej (tej ciemniejszej).

Uważam także, że każda wahadłówka jest wszechstronna i można ją poprowadzić na wiele sposobów, nawet wykorzystując technikę opadu. :D Samemu najlepiej sprawdzić jakie prowadzenie będzie najbardziej skuteczne przy danej blaszce.