Skocz do zawartości
  • 0

honda 15km odpalanie i sruba pytania

gooral

Pytanie

witam.

honda 15km '06 (ta okragla "nowa" obudowa) krotka stopa w kpl z linia paliwowa +-4m (pompka manualna po srodku) i oryginalnym zbiornikiem (12l?) hondy (w zbiorniku nie da sie zakrecic odpowietrzania gwint chyba padl zbiornik jest stale nieszczelny jesli to ma znaczenie).

Silnik chodzi bardzo rowno i bardzo cicho (wiekszosc ludzi w szoku, ze 15 moza tak cicho chodzic) obroty nie skacza rosna plynnie po przekreceniu manetki generalnie 0 problemow. kilka miesiecy temu wymienilem olej (filtra nie) w silniku i spodzinie oraz swiece (wszystto wg zalecen producenta wlacznie z mierzeniem szczeliny w swiecach), wszystko przesmarowane etc wg instrukcji po azdej wizycie na morzu silnik plukany przy uzyciu adaptera wkrecanego w blok silnika przynajmniej 10 minut, czasami poprostu na drugi dzien uzywam go w slodkiej wodzie wtedy plukania zaniechuje). Silnik mial chyba wymienione jakies sprzegielko (okolo rok temu zgasl mi nagle na pelnym gazie i nie dalo sie go juz odpalic) w rejonie startera - byl na gwarancji wiec nie wiem co zostalo wymieniono poza typowa irlandzka dokladnoscia "small plastic yoke" ;P (ps wymiana trwala niemal 2 miesiace... )

nastepujace pytania:

1

mam problemy z odpalaniem. Co ciekawe problemy glownie w czasie uzywania tzn: wyciagam silnik i mocuje na pontonie pompuje paliwo daje 1/2 ssania (a i to nie zawsze) i pali od kopa. plywam x minut, gasze silnik i czasami spedzam kilka minut probujac go odpalic pompowanie paliwa (na poczatku myslalem, ze splywa) wiele nie pomaga. Czesto pomaga podkrecenie manetki gazu 1/2 lub wiecej czasami musze tez pociagnac ssanie - jak juz zaskoczy chodzi jak zegarek. Nie mialem takich jaj z poprzednim 6km suzuki ani z tym na poczatku uzywania (kupilem go rok temu problemy zaczely sie kolo miesiaca - dwoch temu)

Nie widze zwiazku z temperatura silnika ani otoczenia. jakies pomysly? gaznika nie czyscilem (w sumie nawet nie wiem czy jest cos gdzies o jakims wtrysku chyba mi mignelo przed oczami)

2

Chcialem wymienic srube na cos bardziej odpowiedniego (obecnie jest "power trust" czy jak jej tam 4 lopatkowa) do pontonu (honwave 3.8 ie2) bo porownujac ze znajomymi widze, ze moglbym podciagnac predkosc o kilka kmh)

W katalogu jest kilka srub  3 lopatkowych o roznym "skoku/pitch" (od 6 do 12?) nie mam pojecia co wybrac intuicja podpowiada "cos po srodku" czyli 9  chetnie poslucham rad. zwykle na pokladzie mam 2 osoby + graty czyli jakies 220-250kg. jak dobrze siedzimy (ja z tylu pasazer blisko srodka lub nawet w tylnej polowie) ponton wchodzi w slizg w zaleznosci od fali w kilka - kilkanascie sekund i plynie maksymalnie blisko 30kmh - gps pokazuje 17-20mph). Kolega z podobnym zestawem (silnik merkury 15km ponton pro marine 3.8m) przy podobnym obciazeniu plywa wyraznie szybciej.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Odkopie temat.

Panowie, z moim silniczkiem zaczęło się dziwnie dziać, czy na ciepło czy na zimno robi takie akcje (jak ma filmie). Potrafi wejść w taki stan podczas płynięcia na pełnym gazie. Popytalwm paru znajomych, ale chce zebrać jak najwięcej info zanim oddam go do serwisu. Dodatkowo wydech bardzo mocno okopcony, nie wiem czy to normalne.

https://youtu.be/8_JPLnAb_ho66c8451f3a6c6816963a613cce62cbbe.jpg

Taptalkniete z Galaxy s8