@slider@ Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Powoli małymi kroczkami biorę się za projektowanie swojego pierwszego wędziska które samemu chce wykonać. Projekt robię w cadzie, niestety tutaj zaczynają się zloty i upadki ponieważ nie mam dostępu do rysunków 3d elementów takich jak jak uchwyt kołowrotka, przelotki itp.Istnieje jakaś biblioteka z elementami do wędzisk w 3D?Czy zostaje mi wyłącznie projektowanie na kartce papieru? PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 pogadaj z hasiorem on kiedys robil jakies wizualizacje swoich projektow moze ci odstapi jakies bloki bo ja to moge ci co najwyzej bloki systemów szalunków do zelbetów wyslac <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 To już chyba szybciej by było robić coś takiego na płasko w widoku ,w jakimś gimpie albo jakimś innym fotoszopie. Jeśli chodzi tylko o dobranie materiałów, bo jeśli chodzi o jakieś fotorealsityczne wizualiacje, dla samych wizualizacji no to trzebaby jednak te modele pozyskać. Gdybyś operował w blenderze albo 3dsmax, to można by to zrobić w miarę szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 3 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 To już chyba szybciej by było robić coś takiego na płasko w widoku ,w jakimś gimpie albo jakimś innym fotoszopie. Jeśli chodzi tylko o dobranie materiałów, bo jeśli chodzi o jakieś fotorealsityczne wizualiacje, dla samych wizualizacji no to trzebaby jednak te modele pozyskać. Gdybyś operował w blenderze albo 3dsmax, to można by to zrobić w miarę szybko. Operuje inventorem 2013 i cinemą 4D. Posiadam wiele projektów które podczas nadchodzącej jesieni/zimy zostaną przelane <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 a ugięcie policzmy metodą elementów skończonych w Patranie albo Nastranie oraz symulację jak się ładuje przy odpowiednim ciężarze wyrzutu bosko yyy sorry za OT poniosło mnie pozdro Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 3 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Maciek nie chodzi mi o jakieś symulacje, liczenie itp... tylko o sam wygląd kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 wiem wiem tylko tak się naukowo zagolopowałem Kurcze tak się zastanawiałem czym by to zrobić i poza wszelkimi kadowskiej maści programami nie ma nic specjalnego. Spytam jutro kumpli w pracy może oni coś wymyślą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Mistrz Leonardo żadnego Cada nie potrzebował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Mnie najlepiej wymyślało się i komponowało kije w czasie mszy niedzielnej . Trochę wstyd, że miast Najwyższemu, ja takim przyziemnym sprawom uwagę poświęcałem, ale człek niedoskonałym jest. Co kto lubi. Jeden potrzebuje kartki, inny ekranu, a jeszcze inny w ślady niejakiego Leonarda (nie tylko tego z Aquariusa) podąża i w mózgownicy wszystko załatwia. Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Mnie bardzo podoba się sposób na inspirację. Otwierasz jedną z kulku dużych stron z galerią kijów i czerpiesz inspirację. Można inspirować się dosłownie, albo na zasadzie 3 projekty w jednym, albo konkretnym szczegółem, którego koledzy z podwórka jeszcze nie widzieli. Metoda na inspirację jest szybka, poznawcza i chroni przed efektem wtórności, no chyba że ktoś zdoła wymyśleć coś, czego ktoś inny wcześniej nie zaprezentował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Temat bardzo ciekawy, sam ostatnio na kartce bazgrałem ale to nie to co wizualizacja chociażby ułomna ale jednak 3D to 3D.Efekty tej bazgraniny będą u mnie za kilka dni więc albo popadnę w samozachwyt albo sie wścieknę co do mistrza Leonarda,- nie wiedziałem że Leonardo Świdlicki jeszcze coś tworzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 A tworzy? Wprawdzie Zbyszek Janiszewski małe parę lat temu mówił mi, że Leon cos tam czasami mu robił, ale to chyba niestety czas przeszły, dokonany. Chyba, że coś się zmieniło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Troche szkoda, bo Leon był ciekawym rodbuilderam z własną koncepcją,- często niezłą, tylko trochę za bardzo forsował te koncepcje pomijając sugestie zamawiających co wpędziło go w wiele kłopotów i nie potrzebnych scysji, pomijając inne problemy... Tak było w połowie lat 90 ubiegłego stulecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 3d max jest moim faworytem.złap zasadę tworzenia w sieci mnóstwo tutoriali(modelowania) jest i bez problemu wymodelujesz kija.ja niestety nie mam już moich gotowców.ale to dobra rzecz kilka kijów tak zrobiłem a i rodbuilder miał jasność czego oczekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batza Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Eee tam 3dmax, dawaj w cinemie i inventorze jak masz obcykane, workflow bym widzial tak, ze modelujesz w inventorze import do cinemy i tam tekstury itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penaro Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Mimio, że zaglądam tu od dłuższego czasu jest to mój pierwszy post więc... Witam wszystkich! Chciałby zapytać kolegów z doświadczeniem czy zdaża się Wam projektoweać rękojeści wędek w programach typu Auto Cad. Jako, że przymierzam się do samodzielnej budowy swojej pierwszej wędki chciałbym zaprojektować rękojeść w ACadzie. Potrzebny jest mi do tego rysunek technczny uchwytu np. DPS 16 Fuji. Czy ktoś dysponuje takim materiałem? Ewentualnie czy macie jakieś rysunki rękojeści w ACad, które moglibyście mi udostępnić jako materiał poglądowy. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Licus Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 jak 2D to śmiało można samemu wykonać wg poniższego linku: http://image1.shopserve.jp/wasao.jp/pic-labo/dps16.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penaro Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Dzięki. Coś takiego znacznie mi pomoże. Czy masz może podobne rysunki dla innych uchwytów Fuji? Oczywiście najlepszy byłby gotowy element w 3D ale może nie powinienem być zbyt zachłanny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Siedzę w Cad-ach dość głęboko.Jeśli chcesz robić rękojeść w 3D to odpuść sobie AutoCAD. Może sięgnij po coś bardziej dedykowanego do trójwymiaru - choćby prosty SolidWorks. Dzięki temu będziesz miał wizualizację (bo o to chyba Ci chodzi?) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penaro Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Niestety nie mam dostępu do Solid Works. Puki co sprubuję w ACadie ale dzięki za podpowiedź. Czy nikt nie projektuje rękojeści komputerowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Licus Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Dzięki. Coś takiego znacznie mi pomoże. Czy masz może podobne rysunki dla innych uchwytów Fuji? Oczywiście najlepszy byłby gotowy element w 3D ale może nie powinienem być zbyt zachłanny wystarczy poszukać w google, ale nie można pomijać wyników wyszukiwania z japońskimi opisami. Może SKSS i inne też uda Ci się znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Hej,Na pewno się projektuje komputerowo w fabrykach.Raczej jednak nikt nie będzie tak modelował rękojeści w produkcji jednostkowej, na zamówienie. Tutaj to już chyba bardziej można nazwać SZTUKĄ niż produkcją.Rękojeść to bardzo indywidualna sprawa - jedni chcą mieć dłuższą inni krótszą, ktoś przegrubienie tu czy tam a ogólnie to średnica nie mniej niż.... itp.Tylko proszę bez skojarzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penaro Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 wystarczy poszukać w google, ale nie można pomijać wyników wyszukiwania z japońskimi opisami. Może SKSS i inne też uda Ci się znaleźćSPrawdzałem stronę Fuji ale niestety nie nie wyświetlają mi się rysunki uchwytów i nie mam pojęcia dla czego. Będę na pewno szukał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penaro Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Hej,Na pewno się projektuje komputerowo w fabrykach.Raczej jednak nikt nie będzie tak modelował rękojeści w produkcji jednostkowej, na zamówienie. Tutaj to już chyba bardziej można nazwać SZTUKĄ niż produkcją.Rękojeść to bardzo indywidualna sprawa - jedni chcą mieć dłuższą inni krótszą, ktoś przegrubienie tu czy tam a ogólnie to średnica nie mniej niż.... itp.Tylko proszę bez skojarzeń Fakt, to rodzaj sztuki. Niemniej lubię sobie wszystko rozrysować przed wykonaniem. Prawdopodobnie zostanę przy 2D żeby dograć wymiary a wizualizację w 3D odpuszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Fakt, to rodzaj sztuki. Niemniej lubię sobie wszystko rozrysować przed wykonaniem. Prawdopodobnie zostanę przy 2D żeby dograć wymiary a wizualizację w 3D odpuszczę. Pozytywnie Zostanie dla potomnych jak będzie udana! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi