Skocz do zawartości

UEDA Pro4 UFM Boron

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie to wędeczka Kuzyna. Miałem możliwość zapoznania się z nią bliżej podczas weekendu boleniowego. Przy okazji udało mi się chwycić jednego bolka na inny kijek boronowy (spinning) - bajka! Jestem pod ogromnym wrażeniem tego typu konstrukcji - boronowych z UFM. Czucie jest obłędne, hol ryby niesamowity, wędka przekięknie amortyzuje/pracuje podczas walki, rzuty - miałem wrażenie, że im mniej siły używam tym lepiej leci. Piękny sprzęt!

A UEDA Pro4 EX to już inna wędka. Lekka, ma się wrażenie jakby się nic nie trzymało w dłoniach. Uzbrojenie jak dla mnie śmieszne (w sensie stałego przyzwyczajenia) ale mimo tych niewielkich przeloteczek zostało to wyśmienicie przemyślane.

Pozdrawiam

Remek

Ta Dziwnie ustawiona przelotka to druga przelotka przejściowa . Można powiedzieć ,że Japończycy szybko się uczą –w stosunku do innych firm . Podginanie przelotki przejściowej(czasami również wyjściowej) i ustawienie pod odpowiednim kątem, czy też stosowanie przelotki typu LDB –to podstawowy warsztat przy zbrojeniu spiralnym na małych przelotach . Sam też tak robię a wielu amerykańskich zbrojmistrzów stosuje to od lat . Głosów negatywnych na temat sił tarcia , skracania odległości itp. Pierdol chyba nie będzie . Bo o ile pamiętam największymi przeciwnikami zbrojenia spiralnego byli @Remek i @Friko :lol: .

Ps . Kijek ciekawy

Pozdrawiam

Łukasz

E tam, Łukaszu - informacje masz zdezaktualizowane o kilka lat :lol: Remek ma kije zbrojone spiralnie na ten przykład już od dawna (chociaż nie przez Ciebie).

Ja... nie mam kijów zbrojonych spiralnie w castingu trzymam się mainstreamu że tak powiem więc spirala nie jest mi potrzebna. Jeżeli chodzi o pozostałe zastosowania, nie wyrzekłem się zaś nigdy, jak co poniektórzy, udoskonalonej wersji zbrojenia spiralnego - czyli spinningu :lol:

Może nie boron ;) ;) , ale jakby ktoś chciał empirycznie sprawdzić takie rozwiązanie - to zapraszam do działu obok.

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=8976&amp ;amp ;start=0&

A tu zdjęcia takiego rozwiązania w tej wędce, leci z tego - oj leci :huh: :huh:.

.

post-57-1348914326,4991_thumb.jpg

post-57-1348914326,5448_thumb.jpg

Ta Dziwnie ustawiona przelotka to druga przelotka przejściowa . Można powiedzieć ,że Japończycy szybko się uczą –w stosunku do innych firm . Podginanie przelotki przejściowej(czasami również wyjściowej) i ustawienie pod odpowiednim kątem, czy też stosowanie przelotki typu LDB –to podstawowy warsztat przy zbrojeniu spiralnym na małych przelotach . Sam też tak robię a wielu amerykańskich zbrojmistrzów stosuje to od lat . Głosów negatywnych na temat sił tarcia , skracania odległości itp. Pierdol chyba nie będzie . Bo o ile pamiętam największymi przeciwnikami zbrojenia spiralnego byli @Remek i @Friko :lol: .

Ps . Kijek ciekawy

Pozdrawiam

Łukasz

Łukasz,

Ano ludzie bazują często na starych informacjach i tak się kreuje tzw. fama tu i tam :D Nie byłem przeciwnikiem a nie rozumiałem sensu, wartości dodanej takiego zbrojenia. To, że mam takie wędki nie znaczy, że zminiłem zdanie, czy teraz wszystko będę zbroi spiralnie - dla mnie ważne jest narzędzie jako całość.

Poproszę o wyjaśnienie pojęcia: Podginanie przelotki przejściowej(czasami również wyjściowej) i ustawienie pod odpowiednim kątem, czy też stosowanie przelotki typu LDB.

Co kokretnie masz na myśli mówiąc - przelotki przejściowej, wyjściowej.

Pozdrawiam

Remek

zapraszam do działu obok

Tomek,

skoro już zeszło na na temat o sprzedaży Twojego kija to - całkiem serio - proponuję żebyś zamieścił fotkę tych przelotek w swoim ogłoszeniu o sprzedaży, z krótkim komentarzem że to jest celowe. Inaczej może być tak, że nabywca kija będzie go próbował reklamować z powodu krzywego osadzenia przelotek :unsure:

ps. nie trzeba było siadać do wrapa po spożyciu to by wyszli prosto a tak to, panie, jak to wygląda... <_<

W wędce prezentowanej przez remka moją uwagę zwraca duża odległość pierwszej przelotki od mocowania kołowrotka.

Wydaje się, że rozsądne zwiększanie tego odcinka to dobry pomysł. Ogranicza to plątanie linki w trakcie wyrzutu przynęty. Na tym długim odcinku następuje wyrównanie się prędkości przynęty i obracającej się szpulki.

Co do zbrojenia spiralnego to tutaj nie ruszę z miejsca. Jestem przekonany, że proste blanki do tego nie pasują. :lol: