bardziu Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 A mnie ten kijek z filmiku z pstrągami wcale nie wydaje sie rewelacyjny. Już lepiej pewnie zachowuje się zwykły AVID. Na filmiku widać w pewnym miejscu jak kijek ugina się niezbyt płynnie w 3 miejscach. Jest to wina albo blanku albo zbrojenia. Specjalistą nie jestem ale każdy może sobie popatrzeć.Jeżeli szukasz lepszego blanku to masz do wyboru właśnie AVIDY, 3S60ULF, 3S66ULF, lub w 2 kawałkach 3S60ULF2, 3S66ULF2.Jest jeszcze model 3S70ULM2, ten to dopiero ma piękne ugięcie po rękojeść. I wszystkie do około 5 gr, czyli idealne. Fajne mięsiste blanki które nie zrujnują kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) To dorzuce jeszcze troche zamieszaniahttp://www.majorcraft.co.jp/english/catalogue/page01.jsp?mode=id/142maja dobre opinie na zagranicznych forach a i cennowo nie wychodza tak zlehttp://www.majorcraft.co.jp/english/catalogue/page01.jsp?mode=id/194tu mniej informacji ale moze warto zaryzykować albo nie typowo pstragowe a ciut z wieksza moca basowehttp://www.majorcraft.co.jp/english/catalogue/page01.jsp?mode=id/98mam ta serie o mocy 8 lb i bardzo mi sie podoba akcja kija jak i jego czulosc w tak niskiej cenie - cast 14 lb poezja http://www.majorcraft.co.jp/english/catalogue/page01.jsp?mode=id/181nowa seria ktora zastapila zachwalanego corkisha - tak mi sie wydaje http://www.majorcraft.co.jp/english/catalogue/page01.jsp?mode=id/76bardzo elektryczna seria Edytowane 17 Października 2014 przez meme174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Jest jedna rzecz którą trzeba wsiąść pod uwagę jak oglądamy filmiki z kamer "sportwych" z szerokim kątem. Nie da się ocenić ugięcia wędki bo obraz jest zwyczajnie zniekształcony, pisanie o przesztywnieniach czy brzydkim ugięciu na podstawie filmiku z szerokim kątem to nieporozumienie. Polecił bym podobnie jak Tomasz FX701-1-B blank świetny do takich zastosowań, obsłuży nie tylko jigi czy gumki ale też wobki do 4cm, obrotówki 0-1. Gnie się pięknie i głęboko przy czym jest szybki. Mam kijka na tym blanku i jest to niesamowicie uniwersalna wędeczka, pstrąg, okoń, klenie, jazie jakieś 70% sezonu spędzam właśnie z tyk patykiem. Edytowane 17 Października 2014 przez gajosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardziu Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Polecam 4:44.Fx701 nie nadaje się pod pstrąga. To moje zdanie. Szczytówka która nie pracuje szczytem i tylko długością 30-40 cm. Ten blank ma jedna zaletę. Jest tani.Z tą szybkością też bym nie przesadzał. Całe szczęście że pozbyłem się tego na rzecz fx661 który obsługuje mi okonie dużo lepiej niż 701 z racji dużo czulszej szczytówki. Tu też ciekawy test kijków UL pod pstrąga.http://video.yandex.ru/users/ivan-hrewhrew/view/14 Edytowane 17 Października 2014 przez bardziu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Pomału kolega może zapierniczać do apteki po duże opakowanie ibupromu .Jeszcze kilka opinii i ból ma pewny co wybrać . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Pomału kolega może zapierniczać do apteki po duże opakowanie ibupromu .Jeszcze kilka opinii i ból ma pewny co wybrać .Jak zawsze, w takich rozważaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Jak zawsze, w takich rozważaniach A chciał to ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Polecam 4:44.Fx701 nie nadaje się pod pstrąga. To moje zdanie. Szczytówka która nie pracuje szczytem i tylko długością 30-40 cm. Ten blank ma jedna zaletę. Jest tani.Z tą szybkością też bym nie przesadzał. Całe szczęście że pozbyłem się tego na rzecz fx661 który obsługuje mi okonie dużo lepiej niż 701 z racji dużo czulszej szczytówki. Tu też ciekawy test kijków UL pod pstrąga.http://video.yandex.ru/users/ivan-hrewhrew/view/14 A to ciekawe.. Powiedz to pstrągom które łowię bo one tego nie wiedzą, i takie głupiutkie uparcie biją w przynęty podane FX701. Co ja gadam ?? Cicho szaaa.... Nic nie mów bo jak się dowiedzą ani chybi biedę musiał zmienić kija... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardziu Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 A to ciekawe.. Powiedz to pstrągom które łowię bo one tego nie wiedzą, i takie głupiutkie uparcie biją w przynęty podane FX701. Co ja gadam ?? Cicho szaaa.... Nic nie mów bo jak się dowiedzą ani chybi biedę musiał zmienić kija... Na leszczyne też biorą.Chodziło mi o to że wiele innych blanków jest o niebo lepszych do połowu pstrągów na naszych ciurkach niż 701. Ale każdy łowi jak chce i czym chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Tak z czystej ciekawości jakie to blanki? Lubie nowości, może faktycznie coś zmienię w nowym sezonie. Łowię głównie małymi wobkami 3-4cm, gumki i jigi 1-3g, obrotówki 0-1. Używam żyłek 0.16mm-0.18mm. Młynek 2000 Daiwa lub 2500 Shimano. Chciałbym żeby blank nie był krótszy jak 200cm, optimum 210-240, raczej jednoskład. Dragonfly już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardziu Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Ktoś już wspomniał w wątku o tych blankach. Bez problemu dostępne na naszym podwórku to duży wybór blanków T-Russell MATAGI.Jak szukasz 240cm to dużo szybszym niż DragonFly jest Matagi TR80 Super Mebaru L-SGT lub PST i to w 2 kawałkach a nie jak DragonFly w jednym.Krótsze też znajdziesz. Są to blanki projektowane właśnie do łowienia pstrągów na mikroprzynęty. Zwłaszcza wersja BIG POND. W filmiku jest test tego blanku.Kolega @pietrus z tego forum coś już kręcił na tych blankach właśnie pod pstrąga. I wspomniałem wcześniej o dosyć udanych a zapomnianych konstrukcjach St.Croix z serii AVID. I jeszcze rzecz podstawowa: kolega pytał na początku o kije max 190cm Co ciekawe na rynku japońskim jest naprawdę olbrzymi wybór tego typu blanków i wędzisk pstrągowych. Co do 701 nie mówię że to zły blank, ale ta jego przypadłość do pracy za długim przesztywnionym odcinkiem szczytowym nie odpowiada mi do końca. Edytowane 17 Października 2014 przez bardziu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek333 Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Dzieki koledzy za mase odpowiedzi i naświetlenie tematu, po mocnym bólu głowy :)doszedłem w porozumieniu z kolegą do wniosku że chyba skuszę się na blank MATAGI T-Russell TR60 Super Trout-2, 183cm, 2 części, 1,5-3,5g, cenowo ciut boli ale cóż jak to powiedział wcześniej ktoś mądry "szkłem dupy nie utrzesz" jeszcze raz dzięki za pomoc. Edytowane 17 Października 2014 przez tomek333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 ja mam jeszcze jeden typ , szklak batsona ten najdelikatniejszy do 6g ,dostalem dzis od Wojtka swojego i jest idealny pod tego typu lowienie . Gnie sie po rekojesc ale w dolniku jest spory zapas mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Wtrącę w temat bo nie chcę smiecić nowym tematem.Poszukuję kijka pod pstrąga, na niewielką rzeczkę, raczej krutki badyl o długości max 2.2 m. Zamierzam łowić nim głównie woblerkami do 6 cm.Nie chcę badyla sztywnego, raczej coś bardziej o pełnym ugięciu, ale nie koniecznie całkowitej "klusce" . Wydatek max 250 zł. Co polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze-m Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Wtrącę w temat bo nie chcę smiecić nowym tematem.Poszukuję kijka pod pstrąga, na niewielką rzeczkę, raczej krutki badyl o długości max 2.2 m. Zamierzam łowić nim głównie woblerkami do 6 cm.Nie chcę badyla sztywnego, raczej coś bardziej o pełnym ugięciu, ale nie koniecznie całkowitej "klusce" . Wydatek max 250 zł. Co polecacie ? W tej kwocie rozglądałbym się za czymś używanym np. mhx . Z patyków seryjnych ciężko o te parametry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Wtrącę w temat bo nie chcę smiecić nowym tematem.Poszukuję kijka pod pstrąga, na niewielką rzeczkę, raczej krutki badyl o długości max 2.2 m. Zamierzam łowić nim głównie woblerkami do 6 cm.Nie chcę badyla sztywnego, raczej coś bardziej o pełnym ugięciu, ale nie koniecznie całkowitej "klusce" . Wydatek max 250 zł. Co polecacie ?Poczytaj trochę o tym kijku:http://www.fishing-test.pl/wdki/21-polecamy-wdk/488-savage-gear-parabellum-ullub jego delikatniejszym bracie z cw 0-5 g. Może Cię zainteresują, zbierają pochlebne opinie i mieszczą się w Twoim budżecie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Panowie, ma ktoś MajorCraft Fine Tail FTS-662L? Fajnie wygląda, kosztuje całkiem znośne pieniądze. Cały czas myślę nad budową takiej pstrągowej wyczynówki, ale taki MajorCraft byłby dostępny praktycznie od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutomaniak Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Witam.To i ja się wtrącę. Jeśli ktoś bacznie obserwował film, to widzi, że w pewnym momencie zabrakło dosłownie wszystkiego. Straciłem już kilka naprawdę potężnych ryb i podjąłem decyzję o pewnych zmianach. Dzisiaj ma przyjść kijek, który - mam nadzieję - oszczędzi mi przykrych niespodzianek. To wędka z pracowni North -Rods Konrada Wiśniewskiego. Zaraz po rozpakowaniu opiszę co i jak i może to komuś podsunie pomysł na zakup.PozdrawiamWojciech Krzyszczyk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardziu Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Witam.To i ja się wtrącę. Jeśli ktoś bacznie obserwował film, to widzi, że w pewnym momencie zabrakło dosłownie wszystkiego. Straciłem już kilka naprawdę potężnych ryb i podjąłem decyzję o pewnych zmianach. ..Z ciekawości zapytam co to był za blank i wędka? Bo tak mi się właśnie wydawało że brakło amortyzacji. Faktem jest też że przeciwnik był godny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutomaniak Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Z ciekawości zapytam co to był za blank i wędka? Bo tak mi się właśnie wydawało że brakło amortyzacji. Faktem jest też że przeciwnik był godny I to już było powiedziane wyżej bo nawet ja nie wiem :-) To wędka Sebastiana Mazura zrobiona na pstrągi i tyle. Domyślam się, jednak nie chcę podawać nieprawdziwych informacji. Skoro więc nawet producent nie mówi co tak naprawdę sprzedaje, to uważam że mi nawet niewypada dywagować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardziu Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) I to już było powiedziane wyżej bo nawet ja nie wiem :-) To wędka Sebastiana Mazura zrobiona na pstrągi i tyle. Domyślam się, jednak nie chcę podawać nieprawdziwych informacji. Skoro więc nawet producent nie mówi co tak naprawdę sprzedaje, to uważam że mi nawet niewypada dywagować.To ciekawy producent skoro blank to tajemnica Chyba że wstyd mówic co to za blank .Nie spotkałem sie z takim podejściem. Zawsze producenci chwalą się z jakich blanków powstaja ich produkty. No ale widać mało wiem.W tym wypadku chciał bym wiedzieć co to za blank żeby go przypadkiem nie kupić ! Edytowane 20 Października 2014 przez bardziu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) I to już było powiedziane wyżej bo nawet ja nie wiem :-) To wędka Sebastiana Mazura zrobiona na pstrągi i tyle. Domyślam się, jednak nie chcę podawać nieprawdziwych informacji. Skoro więc nawet producent nie mówi co tak naprawdę sprzedaje, to uważam że mi nawet niewypada dywagować.U Mazura kupuje się wędkę ( zdecydowanie kadrowicze i I liga) bez prawa wiedzy o rodzaj blanku .To pozostaje jego słodką tajemnicą, ale kijki są perfekcyjnie wyważone i narzędzia do połowu idealne. Mam informację od jednego z zawodników, który przełowił wszystkie pracownie w kraju włącznie z japońskimi megabasami itp. wynalazkami. Powiedział krótko, tak wyważonej i dopasowanej wędki do wędkarza jaką zrobił Mazur jeszcze nie miałem, a pojęcie o łowieniu ma i wie co mówi. Edytowane 20 Października 2014 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardziu Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 U Mazura kupuje się wędkę ( zdecydowanie kadrowicze i I liga) bez prawa wiedzy o rodzaj blanku .To pozostaje jego słodką tajemnicą, ale kijki są perfekcyjnie wyważone i narzędzia do połowu idealne. Mam informację od jednego z zawodników, który przełowił wszystkie pracownie w kraju włącznie z japońskimi megabasami itp. wynalazkami. Powiedział krótko, tak wyważonej i dopasowanej wędki do wędkarza jaką zrobił Mazur jeszcze nie miałem, a pojęcie o łowieniu ma i wie co mówi. A nie wydaje ci się że to nie jest tak do końca? Czy kolega Wojciech szukał by wtedy innej wędki? I mnie bardziej chodziło o blank a nie o gotowy produkt.Nie jestem specjalistą ale wydaje mi się że w wędzisku 190cm ciężko jest coś spieprzyć. Podstawa to blank, a wnioskując na podstawie filmu ten nie jest najwyższych lotów. Zaznaczam że ocena moja jest subiektywna i tylko na podstawie filmu. Wędki w rękach nie miałem.Jeżeli kolega Mazur ma klientów na swoje wędki to bardzo dobrze. Oby jak najwięcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutomaniak Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 U Mazura kupuje się wędkę ( zdecydowanie kadrowicze i I liga) bez prawa wiedzy o rodzaj blanku .To pozostaje jego słodką tajemnicą, ale kijki są perfekcyjnie wyważone i narzędzia do połowu idealne. Mam informację od jednego z zawodników, który przełowił wszystkie pracownie w kraju włącznie z japońskimi megabasami itp. wynalazkami. Powiedział krótko, tak wyważonej i dopasowanej wędki do wędkarza jaką zrobił Mazur jeszcze nie miałem, a pojęcie o łowieniu ma i wie co mówi. Powiem tak. Też miałem mnóstwo wędek w ręce i chyba też wiem o czym mówię. Nie ma czegoś takiego jak ideał na wszystko. Sebastiana wędki mam, łowię i sobie chwalę. Jednak to czego mi czasem potrzeba, niekiedy im brakuje. I tutaj pojawia się problem, ponieważ nie mogę na ten temat porozmawiać. Dlatego szukam innych rozwiązań. Jest to świetny zawodnik i z pewnocią wie co robi. Mamy za sobą rozmowę na temat budowy wędek i całkowicie nie zgadzam się z jego ukrywaniem danych. Mam więc wybór. Albo kupić coś w ciemno albo poszukać gdzie indziej. Osobiście nie znalazłem żadnego innego produktu i w żadnej innej dziedzinie życia, gdzie tak oczywista rzecz byłaby owiana mgiełką tajemnicy. Ale to jego sprawa. Szkoda tylko, że przy tego typu czarowaniu, pojawiają się - zresztą całkiem zrozumiale - różne teorie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardziu Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Zgadzam sie z przedmówcą. Są wędki o bardzo szerokim zastosowaniu jak i bardzo specjalistyczne. I też uważam że ideału nie ma. Dlatego ciągle szukam, zmieniam, testuje i moja wiedza też pogłebia się z roku na rok. Zakotwiczyłem przy jednej pracowni bo mi wygodnie. Bo nie lubie zbytniego filozofowania a konkretną robotę i prostą forme. Lubię też mieć szeroki wybór. I lubie wiedzieć za co płacę i nie przepłacam. Niedopowiedzenia zawsze stwarzają problemy, nie tylko w wędkarstwie. A najbardziej lubię wędkować. Więc niniejszym spadam na ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi