Skocz do zawartości

Kijek pod pstrąga-inaczej

tomek333

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej trudno o taki blank by posyłał małe pchły na przyzwoitą odległość i pstrągalowi +60 nie dał się zawiązać.Pamiętam co przeżył feniks FX 862 przy boleniu 80cm :lol: .

Witam,

No jak juz feniks pewnie w tytanach nie da rady to znaczy, ze takiego kija nie ma :) 

Takie lowienie to dla mnie zupelna abstrakcja, nie rozumiem po co i dlaczego. 

Nie zmienia to faktu, ze sa na rynku konstrukcje do polowu sporych ryb na male przynety, posiadajace duzo mocy w dolniku, Inshore Popping na przyklad czy swietnie uginajace sie przy wyrzucie walleye.

Pozdrawiam,

Bujo

• Like 2

Witam,

No jak juz feniks pewnie w tytanach nie da rady to znaczy, ze takiego kija nie ma :)

Takie lowienie to dla mnie zupelna abstrakcja, nie rozumiem po co i dlaczego. 

Nie zmienia to faktu, ze sa na rynku konstrukcje do polowu sporych ryb na male przynety, posiadajace duzo mocy w dolniku, Inshore Popping na przyklad czy swietnie uginajace sie przy wyrzucie walleye.

Pozdrawiam,

Bujo

Michał TY to wszystko musisz uprościć.Jak feniks to tylko w tytanach, bo inaczej nie da rady :) .A może parzona leszczyna, cięta w grudniu będzie git.

Tak na poważnie kij na walleye nie będzie na małe pchełki, z tego co widziałem na filmie to Pan Wojciech poganiał kropy na jaskółkę i to pewnie z główką 1-2g.

Według mnie blank, wiedza o nim, stanowi integralną całość, stanowiącą o wartości wędziska. Inaczej do dzisiaj, (choć zapewne z równym powodzeniem ;) ) łowiłbym chrustem DAM/Cormoran, lub podobnym Mikado.

Wiedza to jedno a uczciwość to drugie :). Pamiętam aferę z Rzeszowa jak pewna pracownia sprzedawała blanki o wartości 100zł za 1000zł markując je logiem znanych firm.

Jak byś się czuł będąc klientem takiej pracowni? Czy w tym wypadku wiedza o blanku też była integralną częścią całości? Całe szczęście że sprawa się rypła i pracownia się zwinęła.

Wiedza to jedno a uczciwość to drugie :). Pamiętam aferę z Rzeszowa jak pewna pracownia sprzedawała blanki o wartości 100zł za 1000zł markując je logiem znanych firm.

Jak byś się czuł będąc klientem takiej pracowni? Czy w tym wypadku wiedza o blanku też była integralną częścią całości? Całe szczęście że sprawa się rypła i pracownia się zwinęła.

A tego nie słyszałem, kto taki zdolny był, robiąc takie dile :D .

Było to kilka dobrych lat temu gdzie wiedza o wędkach ręcznie robionych wręcz tajemna była. I tę niewiedzę kilka osób chciało wykorzystać. Wciskając niczego nieświadomym klientom wspaniałe wędki na topowych blankach z obranego sklepowego chrustu. Ale było, mineło. Kilka osób coś wie na ten temat, a kilka zrobionych w bambuko nadal szuka byłego właściciela pracowni. Tak że palma pierszeństwa nie przysługuje upadłemu XRODS, a skromnej rzeszowskiej pracowni. Ale tyle oftopa, bo nie o tym tu mowa być ma.

Jakbym się czuł?

Jak każdy oszukany.

A wiedza? Czy w tym wypadku wiedza o blanku też była integralną częścią całości?

A co to zmienia?

• Like 1

Dobra. Wędeczka dotarła. Jak na dobrą pracownię w eleganckiej tubie. Jednoczęśćiówka 1,9 metra zrobiona na polskim blanku Blaas XF. Moc blanku to wzmocnione 6 lb a ciężar wyrzutu 1 do 9 gr. Nie pomyliłem się. Tego mi brakowało. Łowię pstrągi delikatnie - jak ktoś zresztą zauważył - do 3 gramów, jednak potrzebna mi moc w razie kontaktu z dużym pstrągiem. Nie mogę podnieść mocy linki bo stracę na czuciu przynęty, więc taka igiełka daje komfort delikatnego łowienia i zapas mocy aż do dolnika. Świenie wyważona, super lekka - już nie mogę się doczekać by wyskoczyć z nią nad wodę.

• Like 1

Dobra. Wędeczka dotarła. Jak na dobrą pracownię w eleganckiej tubie. Jednoczęśćiówka 1,9 metra zrobiona na polskim blanku Blaas XF. Moc blanku to wzmocnione 6 lb a ciężar wyrzutu 1 do 9 gr. Nie pomyliłem się. Tego mi brakowało. Łowię pstrągi delikatnie - jak ktoś zresztą zauważył - do 3 gramów, jednak potrzebna mi moc w razie kontaktu z dużym pstrągiem. Nie mogę podnieść mocy linki bo stracę na czuciu przynęty, więc taka igiełka daje komfort delikatnego łowienia i zapas mocy aż do dolnika. Świenie wyważona, super lekka - już nie mogę się doczekać by wyskoczyć z nią nad wodę.

Dawaj fotki ;) Ja już wstępnie rozmawiałem z p. Krzysztofem na temat takiego patyka, ale widzę, że to będzie produkcja seryjna ;)

Była mowa o Matagi właśnie znajomy mi takowego składa a dokładniej to Matagi TR80 Super Mebaru-L SGT

Ja jak wspominałem wcześniej będę chyba "prekursorem " Matagi TR60 Super Trout. Kurcze niestety nigdzie na naszych forach się tym kijkiem nikt nie chwalił i zostają tylko rosyjskie stronki a z cyrylicą u mnie kiepsko więc kijek brany trochę w ciemno i na słowo honoru ale sam blank będzie na dniach więc dam znać jak to wszystko wygląda.