Skocz do zawartości

Plecionka - tematów dużo ale...

gryzon

Rekomendowane odpowiedzi

na poczatku napsiałes ze "Przełowiłem nią z 50 godzin,wytargałem trochę grążeli,nie widać w ogóle śladów zużycia,nie strzępi się" odnosilo sie do pletki z auchan pozniej piszesz ze "używam też Power Pro z USA i optycznie szybciej traci swoje parametry" - to sie odnosi chyba do pp z usa bo na taniej nie widac przeciez nic. Jezeli na Pp z usa widac a na auchan nie to dla mnie jakosc wieksza ma pletka z auchan.

Optycznie,czyli gorzej wygląda,ale nie mówię nic o traceniu mocy,pod tym względem PP jest świetna,po prostu pokryta jest dużą ilością barwnika,który jednocześnie ją usztywnia,co za tym idzie,szybciej się go pozbędzie.

Black Spider też trochę straciła barwę,ale była miękka od początku,jest też ciaśniej spleciona od PP,więc szumi na przelotkach,co dla wielu też będzie wadą.

O trwałości na dłuższy dystans nie powiem,PP wytrzymuje przy moim łowieniu ponad jeden sezon,potem przewijka na drugą stronę i jazda,nie urywam prawie przynęt i nie tracę wielu metrów,bo głównie łowię z łodzi,z brzegu pewnie byłoby inaczej.

• Like 1

Używam od kilku ładnych sezonów PP, i mimo intensywnego użytkowania na dwa sezony wystarcza, oczywiście w drugim roku przewinięta. Pewna PP od kolegi z forum, ale na allegro kilku oszustów zauważyłem. Inne opakowania trzeba uważać.Może kolega właśnie taką zakupił i ma problemy, ja takich problemów nie zauważyłem dobrze się sprawuje i wszystko jest Ok.

• 3 miesiące temu...

To podróbki. Tyle w temacie:

http://www.powerpro.com/publish/content/global_fish/en/us/power_pro_v2/info/counterfeit_warning.html

Na Allegro ostatnio był wysyp podróbek tego typu, więc radzę uważać.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

Ja tam też poczytałem opinie na forum o różnych plecionkach i od natłoku opinii zgłupiałem. Co wędkarz to inna opinia. Ja stoję przed wyborem z trzech wytypowanych na podstawie opinii, są to: stara PP yellow, Stren yellow i PP slick yellow. Zamierzam jej używać do łowienia ciężkimi woblerami i wahadłami, dość często i długo łowiąc. Nawinięta będzie na Ryobi zaubera 3000 a kijek Mikado nsc heavy spin 260 20-60 g. Przeznaczenie - rzeka w często dużym uciągu. Zakładam rozmiar 0,19 do 0,23 tylko którą?

Amerykańskie 15 do 20lb powinno być dobrym wyborem, można nawet pójść w 30lb test - w PP to odpowiednik 0,28mm. Wadą wszystkich plecionek ośmiostopniowych jest to, że końcówka dosyć szybko puchnie i siepie się, na szczęście nie traci wytrzymałości. Natomiast rzuty 15lb test S8Slick są tak samo dalekie jak 10lb zwykłą. Jeżeli zależy ci na dłuższych rzutach, to bierz S8, jeżeli nie jest to priorytet, pozostań przy zwykłej, czterosplotowej. Zarówno 15 jaki i 20lb wejdzie ci cała szpula 135m, nie wejdzie szpula 275m. Jakościowo obie plecionki są porządne.

Wszyscy tak jadą z góry po tych plecionkach, bo chińskie. Z praktyki wiem, że skubańce wśród 20-30 słabych modeli danego sprzętu mają nagle jakąś perełkę. Sprawdziło mi się to zarówno w kwestii ogniw li-ion, latarek, diod Cree czy noży. Problem w tym, że każdy każdemu te plecionki odradza i wraz z odrzuceniem chłamu odrzucamy zapewne fajne modele.

Wszyscy tak jadą z góry po tych plecionkach, bo chińskie. Z praktyki wiem, że skubańce wśród 20-30 słabych modeli danego sprzętu mają nagle jakąś perełkę. Sprawdziło mi się to zarówno w kwestii ogniw li-ion, latarek, diod Cree czy noży. Problem w tym, że każdy każdemu te plecionki odradza i wraz z odrzuceniem chłamu odrzucamy zapewne fajne modele.

Ok, to kup 30 plecionek a nawet 50, znajdz perełkę i podziel się nią. Marnowanie kasy. :)

Ok, to kup 30 plecionek a nawet 50, znajdz perełkę i podziel się nią. Marnowanie kasy. :)

Idąc taką logiką dzisiaj nie wiedzielibyśmy o istnieniu takich latarek jak Tank czy noży Sanrenmu. Realnie patrząc, to 3/4 obecnych w chińskich sklepach latarek, to kioskowy szrot. Jednak maja określone marki, które w diabły wyprzedzają to, co oferuje większość firmy. W przypadku Sanrenmu z kolei mamy sytuację, gdzie porównywalne jakościowo nożyki są na rynku 4-6 razy droższe. Niedawno pamiętam też akcję z multitoolami Jobi Profi. Wyglądały jak reklamówki marketowe i kosztowały bodajże 30 zł. Po testach okazało się, że mają jakość tańszych Leathermanów. Cały zapas dostępny w kraju zniknął w ciągu tygodnia.

Mam uwierzyć, że wszystkie plecionki z Chin, to szrot ? Jaxon odwala manianę, ale ma pojedyncze sprzęty świetnej jakości (Lukris mini, niektóre wobki Holo select, kręciołki z serii ZX Machine itd.). Nawet marketowy Caperlan wypuścił fajne błystki i spodniobuty. Kiedyś przypadkiem kupiłem żyłkę York Mamba (nic innego nie mieli). Koszt 5 zł za 100 metrów. Najmocniejsza żyłka jaką widziałem. Niestety wycofana po 2 latach z rynku. Ogólnie żyłki York'a to lipa, ale ta jedna konkretna była rewelacją.

Chińczycy wysyłają towar zwykle za free (na ali nie, ale np. dx, focalprice itp.), więc wychodzi jedynie koszt plecionki. Zaryzykowanie równowartości jednego dobrego woblera to nie jest marnowanie kasy, jeśli mamy jakieś szanse późniejszych sporych oszczędności. Prawdę mówiąc ten wątek zachęcił mnie właśnie do sprawdzenia co tam u żółtych kolegów obecnie można kupić. Jak już kupię i potestuję, to dam znać.