Skocz do zawartości

MHX P904-2 vs P844-2

spitek

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki panowie ,a tak w kwestii doradztwa właścicieli pracowni ,to w tym momencie zaczynam zastanawiać się ,czy aby jest ono zawsze rzetelne , bo jak odczytać to że dwie osoby mówią zupełnie co innego na ten sam temat ,a wiadomo jaka jest zależność między kupującym ,a sprzedającym  .Oczywiście nie wszyscy muszą być tacy więc pochopnych wniosków nie wyciagam ,ale to na pewno uczula.

Edytowane przez spitek

• 2 tygodnie później...

Ja mam MHX p844 i mb844.  Nad Wisłę bardziej mi pasuje mb843 i mb844 modele te są mniej spolegliwe, można pokicać 35gram + 3' kopytko. Dużo czytałem że mhxy są łamliwe, ale po tym jak moja druga połowa niezuważyła dolnika (mb844) na łodzi i położyła się na nim plecami mam do nich zaufanie. Czułość wędek jest spoko ;) z moim refleksem zacinam w tempo. W sumie bardzo dobry stosunek ceny do jakości ;). Jestem zadowolony.

Edytowane przez DP Fishing

I ja dodam swoje 2 grosze...Mimo , że p844-2 mhx jest blankiem dosyć tanim , to nie dam zlego słowa na niego powiedzieć. Co do urazowości itp.? To na nim uczyłem sie omotkowac, lakierować zmieniać rękojeści itp. Po moich wyczynach nawet nie jęknał mało tego po dzień dzisiejszy żyję i ma sie bardzo dobrze  i łowię nim do dziś. Moim skromnym zdaniem stosunek jakości do ceny ? Rewelacja. Tak z czystej ciekawości myśle o p904  :) 

PZdr P.

A ten mb 843 jaką gramaturę ogarnia bo pan Matuszewski zapewnił że do 10 - 30 plus gumiak wystarczy ten mod

el niżej czyli 842 ,nie przepadam za przesadnym zapasem .

MB843-2 opad wyraźnie znaczy od 15g+gumiś za to pełen komfort rzutowy 10-30g+4" wabik. O stopień niżej 842-2 opad: 12g a rzutowo jakieś od 7-8g do 25g z 10cm gumeczką. Choć z MB843-2 rzucałem też i 35g z czwóreczką tylko że było to już niezbyt wygodne.

• 1 rok później...

Dzięki za informację, ale muszę przyznać, że nie rozwiewa to do końca moich wątpliwości. Łowię w rewirach, gdzie pomimo nastawienia się na sandacza, przez kilka dni z rzędu w łowisku może być tylko okoń, który wciąga również 3-4 calowe gumy na główkach 15-25 g. Zastanawiam się, czy w takich warunkach łowienie aż tak specjalistycznym kijem na sandacza jak P904-2-MHX, to nie będzie trochę robota głupiego.

Innymi słowy potrzebuję niezbyt długiego kija do łowienia gumami, który w powyższym przedziale wagowym przynęt ma tyle mocy w dolniku, żebym mógł dać po zębach sandaczowi, ale z którego nie będą spadać okonie... Powiedzmy, że na 10 brań pasiaków 8-9 wyjedzie na powierzchnię.

Czy P904-2-MHX spełnia ten warunek?

Dzięki za informację, ale muszę przyznać, że nie rozwiewa to do końca moich wątpliwości. Łowię w rewirach, gdzie pomimo nastawienia się na sandacza, przez kilka dni z rzędu w łowisku może być tylko okoń, który wciąga również 3-4 calowe gumy na główkach 15-25 g. Zastanawiam się, czy w takich warunkach łowienie aż tak specjalistycznym kijem na sandacza jak P904-2-MHX, to nie będzie trochę robota głupiego.

Innymi słowy potrzebuję niezbyt długiego kija do łowienia gumami, który w powyższym przedziale wagowym przynęt ma tyle mocy w dolniku, żebym mógł dać po zębach sandaczowi, ale z którego nie będą spadać okonie... Powiedzmy, że na 10 brań pasiaków 8-9 wyjedzie na powierzchnię.

Czy P904-2-MHX spełnia ten warunek?

Poszukaj na forum, kiedys ktos tam pisal ze mial duzo spadow okoni z tego popinga. 

• Like 1

Kolego @Flexx - zależy jak kto łowi (np.jakiej siły używa podczas zacięcia), mnie na plecionce na 10 zaciętych okoni na P904 minimum 9 dostaje buziaka i odpływa w dobrej kondycji.

Jeśli używasz takich przynęt o jakich piszesz, to 904 jest bdb. wyborem - okonia spokojnie wyciągniesz (z nierozerwanym pyszczkiem), a jak siądzie sandacz, będziesz miał czym zaciąć.

• Like 1

Dzięki za Wasze dotychczasowe opinie. Wprawdzie z kijkiem mi się nie spieszy, bo będzie mi on potrzebny od przełomu maja/czerwca przyszłego roku, ale będę miał materiał do przemyśleń.

Zastanawiam się też nad właściwościami SJ 842-2. Czy da się z niego ukręcić patyk z solidnym dolnikiem, ale z nieco bardziej ustępliwą częścią szczytową.

Jedyne konkrety jakie znalazłem na forum, to że realny c.w. dla niego to 10-12g dół i 25-27g góra oraz że nie obsłuży zbyt dobrze okoni w dolnym c.w., ale ich nie gubi. Z sandaczem daje radę, ale z niezbyt ciężkimi przynętami.

Są to dwie pojedyncze opinie, poza tym brak jest opisu, w jaki sposób pracuje, jaka jest charakterystyka jego ugięcia itp.

Prywatnie P904-2 nie miałem tylko tego krótszego brata P844-2, celem praktycznie zawsze były sandacze ale i roślejsze okonie się co roku zdarzały, po parę sztuk takich ok 35cm. Jakoś nie przypominam sobie aby mi spadały. Zresztą poppinga brałem czasem celowo na szczupaki i zębacze również skutecznie wyjeżdżały z wody. Tylko to ich gięcie...jednak wolę pełną progresję, bez betonowych dolników.

• Like 1

• 3 lata później...