Skocz do zawartości

Wędka

krzysiek16

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Postanowiłem spróbować swoich sił w spinngu z powodu powstania ładnego zalewu(zalewany wodą z Wisły w raz z rybkami :mellow: jeszcze nie czynny) i kanału wylotowego(gdzie już można łowić) z okoniami niedużymi szczupakami itp. pare metrów od mojego domu :D. I stąd nasuwa się moję pytanie czy da radę używać wędki takiej jak ta http://sklep.insel.pl/product_info.php/products_id/2338?topS sid=a1aab63dfb491fa05329cbf9b041119e&topSsid=a1aab63dfb4 91fa05329cbf9b041119e tylko 2.70m i cw. 5-25g do spinningu na ryby tak do 3kg :D ?? No i jak tak to na co polecacie łowić ( jakieś 1.8m w najgłebszym miejscu i z 5-10m szerokości) :unsure:

jak będziesz chciał odróżnić branie od zaczepu tą wędką, i faktycznie Ci się to uda, będe pod wielkim wrażeniem, poza tym moim zdaniem niewykonalny jest precyzyjny rzut takim kijem :mellow:

Łowiłem teleskopami, jednak nigdy nie spinningowałem, uwierz mi na słowo :D spróbować zawsze możesz, ale na prawdę zamęczysz się na śmierć :mellow:

ja kiedyś też zaczynałem na takich teleskopach.. takich z bazarku :D i da się na nie łowić, bo nawet na kij z leszczyny wyciągnąłem parę ładnych leszczy i okoni tylko jeśli chodzi o spinning teleskopem to różnice odczujesz napewno. Wszystko o czym mówili koledzy nade mną to prawda, do tego dodałbym jeszcze że z takich teleskopów spadało mi podczas holu większość szczupaków itd.. kilka ruchów głową i szczupak się wypina z powodu braku dobrej amortyzacji. Możesz oczywiście połowić.. jak spadnie Ci jakaś fajna sztuka to wtedy sam pomyślisz nad czymś lepszym:) Nawet podczas majówki łapałem swoim kijkiej spinningowym i nie zerwał mi się zaden szczupak.. do momentu gdy przez przypadek dostałem do ręki właśnie taki teleskop (łapał na niego początkujący szwagier) Piękna ryba spadła po krótkim holu a ja zakończyłem ostatnie branie majówki bez fotki z rybą :D

może zobacz coś takiego:)

http://allegro.pl/item630147106_konger_carbomaxx_spinning_2_ 40m_25g_gratis.html

Witaj, do 150zł ja mogłbym polecić Ci coś z Jaxona, sam zaczynałem od Profixa, teraz jest jakaś seria bodaj Enternum, warto było by nią sprawdzić :D Profix na początek był w sam raz. Z tego co piszesz, sugerowałbym Ci także mniejszą wedkę niż wspomniane 270cm, 240 mogło by być lepsze, ja sam na małych rzeczkach, kilka metrów szerokości, używam Kongera model Elvis 215cm do 4g cw. Super wędka na którą spokojnie wycholujesz większego szczupaka :D wędka kosztuje około 220pln i jest model 225cm, także bardzo fajny. Pomyśl także o mniejszym wyrzucie :D pozdrawiem i udanych połowów :D