Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze spiningu...

drakodrako1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w temacie....Bałem się założyć aż temat bo czytam i widzę że po wielu osobach zakładających takie tematy jedzie się strasznie....

Mam obecnie 2 wędki :

-pierwsza to dragon milenium hd 5-25g i sprawdza się świetnie przy główkach 7-10 g z humami do 10cm (łaczna waga do 18-20g) ,obrotówkach do 3 włacznie (przy większych zbyt duze ugięcie i nie łowi sie komfortowo),woblery jak salmo pike 9cm czy salmo perch 8 cm fajnie czuć na tej wędce.Natomiast np salmo hornet 5cm już dość mocno wygina szczytówkę ....

-druga wędka to daiwa sweepfire 15-40 g którą własnie sprzedałem bo także było dość duże ugięcie szczyówki przy obrotówkach np 5 lub lusox 3....

Chcę kupić wędkę na która będę mogł łapać na większe gumy (z  główką około40g) czy większe woblery (około16cm) ,a także obrotówki 5 czy meps lusox 3 ....

Mieszkam w UK i jak na moje oko jest tu o wiele mniejszy wybór niż w Polsce...

Chciałbym wydać na kijek do 300 zł (około60F).Łowię z brzegu w niedużych rzeczkach o małym nurcie (szerokość 15-40m)...Jednak za jakiś czas wracam do polski i będę łowił na pewno na większych jeziorach i na Wiśle.(choć mysle że to dego czasu kupie już lepszy sprzęt :) )

Rybki jakie przewaznie łowię to szczupaki od 25-80cm i ostatnio trafiłem okonia około 45cm . Myślę że są też większe szczupaki dlatego chciałem spróbować większych przynęt....

Moje 3 typy na tą chwilę:

-abu garcia Vendetta 902M 15-40g Spin

-abu garcia Venerate 902M 15-45g Spin

-Black Rock 2,75m 10-35g

2 pierwsze wędki sa dostępne w UK na ebayu za około45 F z wysyłką,okuma troche droższa bo będzie wysyłką z Polski ..

Dziękuję z góry za cenne uwagi i oczywiście mogą być inne propozycje....

Black Rock znam wprawdzie tylko z macania w sklepie :huh: . Wędka sprawia pozytywne wrażenie , jak za te pieniądze :) . Mankament kija to  złe wyważenie :( .Wydaje mi się że te 35 g to lekka przesada ;) . Podobno po oskrobaniu z lakieru i wymianie przelotek na lżejsze,  super kijek :ph34r: :o .

Jeszcze jest taka opcja |:

-Okuma BLACK ROCK spinning 2.18 m 14-42g 

Tylko nie wiem czy to nie za krótka wędka do łowienia z brzegu? Nikt nie miał stycznosci z abu... ?

Pisarz z czym 35 g to przesada bo nie rozumiem :)?

Edytowane przez drakodrako1

W kijach budżetowych górny ciężar wyrzutu jest przeważnie zawyżony . W jednych więcej w drugich mniej. W swoim życiu parę kijów o górnym 30 - 35g w ręku miałem . W tym przypadku 35g to jak dla mnie koncert życzeń . Moim zdaniem 25- 30 to max komfortu łowienia.

To ja czytałem że obsłuży więcej niż własnie te 35 g :) Pisały to osoby które kija uzywały ,a nie widziały na zdjęicach;/ Po tym co wyczytałem teraz zastanawiam się nad 7-30 .... 

Powód? Czytałem wiele bardzo dobrych opini o tym kiju.... Szkoda że nic w necie nie ma na temat abu garcia tych ,które podałem bo może sa one na podobnym poziomie co okuma np....

Szczególnie ten mi chodzi po głowie Venerate 802M 10-35g Spin

Długość: 2,43m ; Ciężar wyrzutowy: 10-35g ; Długość transportowa: 1,22m ; Waga: 145g ; Ilość części: 2

Bardzo lekki i mysle że byłby ciekawą alternatywą dla okumy ,ale brak jakichkolwiek opini na necie....

oraz : Vendetta 802M 10-30g Spin

Długość: 2,43m ; Ciężar wyrzutowy: 10-30g ; Długość transportowa: 1,22m ; Waga: 151g ; Ilość części: 2

​Jak już powiedziałem mam wędkę 5-25 g Dragona i jestem z niej bardzo zadowolony i myślę żeby ją sprzedać i kupić o nieco większym ciężarze wyrzutowym bo nie chce 2 kijów nosić nad wodę  ....

To chyba wklejki są  ...?? Nie łapałem nigdy wkejką więc mogę się mylić?

Zresztą patrze i widze że są one tylko do 30g i max długość 240cm .... 270 są z korkiem ,a wolę jednak taką rączkę jak np w okumie BR

Jest 10 stron o tym kijaszku ,także poczytam i na pewno wezme to po uwagę :) Nie wiem jak sprawdzi się z większymi obrotówkami i woblerami ..... Jaki jest dolny zakres CW tej wedeczki Mikado?

To chyba wklejki są  ...?? Nie łapałem nigdy wkejką więc mogę się mylić?

Zresztą patrze i widze że są one tylko do 30g i max długość 240cm .... 270 są z korkiem ,a wolę jednak taką rączkę jak np w okumie BR

Jest 10 stron o tym kijaszku ,także poczytam i na pewno wezme to po uwagę :) Nie wiem jak sprawdzi się z większymi obrotówkami i woblerami ..... Jaki jest dolny zakres CW tej wedeczki Mikado?

Na moje oko około 10 g...

Sprzedałem dziś swoją daiwe,sprzedaje i dragona milenium super fast i kupuje jeden kijek :) Zgłupiałem już trochę ,ale nie bede taszczył 2 patyków nad wodę :)

Nie wiem teraz czy kupić 5-25 taki jak dragon ,który posiadam czy np lepiej kupić 7-30 Okume BR x-fast ..Długośc to 2.75 no jeszcze zostaje Mikado pewnie do 30g... 

Czy coś innego jest warte polecenia w tej kwocie ,a może parę zł więcej dołożę.... ?

Mówią że kobieta zmienna jest ,alle ja jestem gorszy na pewno :) Bardzo podoba mi się ta okuma i chyba wezmę 5-25 g :)

• 2 tygodnie później...

Oglądałem black rocka kilka razy. Raz niosłem ją do kasy. W ostatniej chwili wpadł mi w ręce DAM Shadow DS distance 7-28 gr, 274 długości. Mam go trzeci czy czwarty miesiąc. 6 gramowe spinmady latają pięknie, nie ma też problemów z 18 gramowymi jigami z 9 cm gumą (to maksymalny ciężar jakim miotałem). Kij jest dość sztywny i póki co przy moich rekordach (60 cm szczupaki) zachowywał się bardziej jak karpiówka ale mi taka praca pasuje bo nie lubię kluskowatych kijów. Wędka jest tańsza od "czarnej skały", ciut ustępuje jej designem. Ma grubszy blank i sprawia mniej zabawkowe wrażenie. Jeśli chodzi o czułość, to nie miałem problemów z zauważeniem brań okonków wielkości zapalniczki, więc uważam, że jest nieźle.

Kupiłem Okume Black Rocka 5-25g Kij pręzetuje sie świetnie ...Na dniach przejdzie test nad wodą :) Dragona sprzedaje i kupiłem jeszcze jeden tanszy kijek 12-42 lub 20-60 g(nie wiem jaki mi przysla :) ) Okuma luremania....