M4TYY Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 (edytowane) Witam. Otóż ostatnio zauważyłem w tym młynku dość spory luz ( chyba na przekładni, nie znam sie ) , gdybyście mogli doradzić jak go zniwelować domowymi sposobami , nie chce zbytnio go wysyłać na gwarę.. Pewno będzie potrzebna w którym miejscu odpowiedniej grubości podkładka, tak sądze.. .. Dodam, że ostatnio młynek ma ze mną bardzo lekko tzn. główki nie przekraczają 10 g, a rozmiar przynęt to najczęściej 3-4 cale rzadziej 5. Poza tym luzem młynek pracuje wzorowo. Niżej podaje filmik. https://www.youtube.com/watch?v=08BAgdoLZvM Edytowane 19 Października 2014 przez M4TYY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerwc Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 To luz na przekładni, potrzebna podkładeczka na koło główne pod łożysko . Domowymi sposobami to możesz ją wyciąć z puszki po piwie albo zamówić u Mefiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 19 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Tak też myślałem, dzięki za odpowiedź. Może coś tam znajde gotowego bo w piwnicy mam od groma podkładek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerwc Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Tylko nie przesadź z grubością, pewnie wystarczyła by podkładka 0,1 mm (wymiary to bodaj 7x10 mm lub 7x11 mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Dla pewności dokręć "na amen", ale z czuciem, nakrętkę z drugiej strony korby tak, żeby wykluczyć luz na wielokącie. Jeśli nic się nie zmieni to trzeba dać podkładkę jak radzą Koledzy. Pamiętaj też, że minimalny (wyczuwalny) luz powinien zostać zachowany bo w przeciwnym wypadku dostaniesz szybciej niż się spodziewasz "ząbkowanie" w gratisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Panowie moim zdaniem mycie się. To luz 6 kąta na korbie oraz luz na łożysku przekładni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 tez tak mysle ze to luz na korbie smarowalem 2 takie kolegom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 19 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 No zobaczymy najpierw spróbuję z ta podkładką pod łożysko przekładni a jak się nic nie poprawi, to będzie trzeba kombinować z tym luzem szóstego kąta.. właśnie co na to zaradzić zapytam od razu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Od dupy strony zaczynasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Luz na przekładni to luz poprzeczny, występuje jak korbka odchodzi na bok w stosunku do płaszczyzny obudowy kołowrotka - po prostu zęby zaczynają się nie zazębiać na pinionie dokładnie bo mają za duży luz. Na filmiku jest ewidentny luz na korbce i od tego bym zaczął. Abo dołożysz na korbkę cienki paseczek blaszki np z puszki po piwie, albo nanieś na jedną, dwie z powierzchni 6 kątnego trzpienia korbki niewielką warstwę kleju epoksydowego a jak zaschnie delikatnie zeszlifuj drobnym papierem ściernym. Możesz też wymienić całą korbkę - to koszt ok 35 zł ale tylko poprzez sklepy bo serwis Dragona nie sprzedaje Kowalskiemu, ewentualnie poszukać korby od wszelkich zauberopodobnych - będą pasować. Jeśli luz będzie wystąpował nadal to zapewe wyrobione jest już mocowanie łożyska w obudowie ale i tu można skasować powstały luz poprzez wklejenie łożyska w obudowę przy pomocy niebieskiego kleju do gwintów dodatkowo wkładając pomiędzy łożysko a obudowę cienki kawałek papieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) ewentualnie poszukać korby od wszelkich zauberopodobnych - będą pasować. Jesteś pewny na 100%??? Nie wprowadzaj człowieka w błąd. Bo korpus w TD jest wąski, a w zauberach szeroki. Poza tym to szybciej luz się zrobił nie na trzpieniu korby, tylko w kole głównym w otworze do którego wkłada się korbkę. Edytowane 20 Października 2014 przez Majo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) edit. Edytowane 20 Października 2014 przez Majo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) To jest chyba jednak przekładnia, wyjąłem dzisiaj korbkę i kręciłem samym koszem to jest wyczuwalny ten luz. Nie wiem czy czasem go nie oddam na gwarancję o ile mi go przyjmą .Ah jeszcze dodam że próbowałem z całkiem inną nową korbką i jest to samo. Edytowane 20 Października 2014 przez M4TYY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerwc Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Jak nic nie kombinowałeś to ślij na gwarancję, tylko opisz im w czym tkwi problem, bo odeślą Ci i napiszą, że kołowrotek jest sprawny.Skasowanie tego luzu to chwila, tylko jak nie masz podkładek i nie chcesz tego sam robić to innego wyjścia nie masz niż wysłać na gwarę, ewentualnie wyślij do któregoś z fachowców z forum, tylko parę groszy będziesz musiał zapłacić. Edytowane 20 Października 2014 przez Czerwc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Jesteś pewny na 100%??? Nie wprowadzaj człowieka w błąd. Bo korpus w TD jest wąski, a w zauberach szeroki. Poza tym to szybciej luz się zrobił nie na trzpieniu korby, tylko w kole głównym w otworze do którego wkłada się korbkę.Korby do tej samej wielkości w TD serii 700, Red Arcach i Zauberach są te same, wiem bo mam wszystki w rozmiarze 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 TD serii 700 a 900 to dwa zupełnie inne kołowrotki. W tych co wymieniłeś to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 A to nie wiedziałem. będe musiał obaczić to w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Byłem przed chwilą w sklepie wędkarskim i miałem w łapie tego samego dragona tylko że nówkę sztukę...Co się okazało... Nowy kołowrotek a ma identyczny luz jak mój, jak nie wiekszy... żałuję tylko że tego nie nagrałem ... Porażka po prostu, wiadomo luz musi być niewielki ale nie taki duży i to w nowym młynku. Na razie połowię jeszcze na niego do końca sezonu, a później się zobaczy.. Ale pewnie dla spokoju ,,ducha,, podeśle młynek pewnej osobie z tego forum . Edytowane 20 Października 2014 przez M4TYY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Byłem przed chwilą w sklepie wędkarskim i miałem w łapie tego samego dragona tylko że nówkę sztukę...Co się okazało... Nowy kołowrotek a ma identyczny luz jak mój, jak nie wiekszy... żałuję tylko że tego nie nagrałem ... Porażka po prostu, wiadomo luz musi być niewielki ale nie taki duży i to w nowym młynku. Na razie połowię jeszcze na niego do końca sezonu, a później się zobaczy.. Ale pewnie dla spokoju ,,ducha,, podeśle młynek pewnej osobie z tego forum .To bardzo prosty młynek, nie trzeba zbyt wielkiego doświadczenia w usuwaniu takiego luzu:) No chyba że ktoś się boi pobrudzić, no to ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 22 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Tak dokładnie wiem o tym , niedługo i tak go będe musiał przesmarować, także będzie okazja wyeliminowania luzu, tylko tą podkładkę musze skombinować . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fugazi Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Skoro luz w nowym kołowrotku jest większy niż w Twoim używanym, zadaj sobie pytanie na ile ten luz Ci przeszkadza i czy uniemożliwia łowienie? Bo może nie trzeba nic z tym robić. Miałem w życiu jeden czy dwa kołowrotki, mocno wypracowane i z luzami, na które dało się z powodzeniem łowić i to przez kilka następnych sezonów. Na luzy przestałem zwracać uwagę. Tylko na smarowaniu nie należy oszczędzać. Tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Tak dokładnie wiem o tym , niedługo i tak go będe musiał przesmarować, także będzie okazja wyeliminowania luzu, tylko tą podkładkę musze skombinować .Podkładki fajnie się przycina np. ze szczelinomierza, najcieńszą możesz w razie czego spiłować pilnikiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 A tak se obejrzałem "film" i cóś mi się widzi, że Pan Pawgas ma absolutną rację...Luz między zębami przekładni może i jest (bo pewnie jest) ale korba nie powinna kiwać się na boki, a widać, że się giba jak trzcina na wietrze... Czyli albo "lata w dziurce", albo w gniazdach są łożyska "o dwa numery za małe", albo zamiast łożysk jest wsadzona gąbka, albo wszystko do kupy... A znając mistrzostwo "chińskiej inżynierii" i reżim technologiczny, to może być, że dziura jest na 5mm, a korba na np. 4,5...Bo tak z grubsza, to nawet największy "luz przekładniowy", to jest ruch na końcu korby (zależy jak długa) rzędu 1-2mm. A przeważnie, to samego ruchu korby nawet nie widać, jeno da się wyczuć "tyk-tyk" przy ruchach przód-tył... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Najprościej będzie jesli złapiesz za ramię korby przy samym korpusie i spróbuj ją docisnąć i odciągnać od koła przekładni. Jesli podczas tych ruchów wyczuwasz spory luz to na przekładni też on będzie ,jesli jest minimalny to nie dodawaj żadnych podkładek tylko tak jak koledzy piszą skasuj luzy na trzpieniu korby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas107 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 witamodkopie może trochę ten temat, a mianowicie w moim team dragonie 935i którego już nie używałem chyba z 5lat czuć pracę przekładni przy kręceniu na sucho w domu i nad wodą z przynętą w wodzie(ząbkowanie), do tego dochodzi jeszcze przy ściąganiu przynęty jakby kołowrotek stawiał lekki opór.czy to da się naprawić?czy lepiej go sprzedać na części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi