Skocz do zawartości
  • 0

Kwadratura koła - czyli Spinnerbait vs. Inlinespinner - nowy artykuł

admin

Pytanie

Witam,

W erze woblerów, jerkbaitów, crankbaitów, softbaitów i drop shota zapominamy często o przynętach tak klasycznych, że wręcz staromodnych. Zapominamy nie tylko o wahadłach ale także o obrotówkach. Niewątpliwie dzieje się tak z dwóch powodów. Jednym z nich jest moda – jak w każdej innej dziedzinie życia, a drugim postęp techniczny. Wielu wędkarzy idzie z trendem, ulega hype i kupuje jerkbaity lub łowi na woblery zapominając o skuteczności wędkarskich klasyków. Ci sami wędkarze zapominają lub nie chcą wiedzieć, że także obrotówki ulegają przemianom, że także obrotówki ida z duchem czasu, ulegają poprawkom, ulepszeniom i udoskonaleniom.

Zapraszam do lektury artykułu Kwadratura koła - czyli Spinnerbait vs. Inlinespinner.

Pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.To mój pierwszy wpis.Obrotówka nie jest przeżytkiem.W tym sezonie właśnie dużo łowie na obrotówki. jEST WSPANIAŁĄ PRZYNĘNTĄ NA LETNIE PSTRĄGI.UŻYWAM OBROTÓWEK MARKI GLAN-GILWA.NIECENTRYCZNY KORPUS POWODUJE ŻE NIESKRĘCAJĄ ŻYŁKI.NIE UŻYWAM WIĘC KRĘTLIKÓW TYLKO AGRAFKĘ.NA BLASZKĘ NR.1 ZŁOWIŁEM W TYM SEZONIE KILKANAŚCIE PSTRĄGÓW OD40-50 CM.WARTO SPRÓBOWAĆ.

• 0

Wygladają bardzo ciekawie. Ja mam duży problem z obrotówkami bo po każdym żucie skręcają mi żyłkę. Po kilku rzutach to już sie nie da łowić bo żyłka okręca sie wokół szczytówki. Obrotówki które posiadam to jakieś nieduże i tanie modele ze sklepu. I nie wiem dlaczego tak się dzieje i co jest tego przyczyną ? Czy to zależy od samej obrotówki ? Od tego jak jest zbudowana ? Czy może też od akcji wędki, grubości linki ? Proszę żeby ktoś mi to wytłumaczył. Co zrobić zeby obrotówka nie skręcała żyłki?

Pozdrawiam.

Każda obrotówka skręca żyłkę. Od jej jakości, precyzji wykonania zależy jego stopień (skręcania).

Mimo wszystko warto zainwestować w te lepsze. No i agrafkę z niezłym krętlikiem.

Marnej jakości obrotówki czasami wirują jako całość -samo skrzydełko prawie nie obraca się w osi obrotu, co jest dobrze widoczne gdy spojrzysz na kotwicę, która kręci się niemal w tym samym tempie co skrzydełko.

Osobiście czasem stosuję taki zabieg że co kilka rzutów zmieniam obrotówkę. Bywa, że jedna częściej skręca w jednym kierunku a druga odkręca w przeciwnym.

• 0

Każda obrotówka skręca linkę ? to mnie pocieszyliście :( Już myślałem ze napiszecie mi złoty środek na to a tu dupa. A jakie obrotówki polecacie, które najmniej skręcaja żyłkę ? Jakie krętliki są dobre do obrotówek? Mnie ten temat ciekawi bo lubie łowić szczupaki i okonie na obrotówki to sa swietne przynęty na te ryby ale utrudiają łowienie przez skręcanie żyłki.

• 0

Każda obrotówka skręca linkę ? to mnie pocieszyliście :( Już myślałem ze napiszecie mi złoty środek na to a tu dupa.

moze nie tak calkiem dupa, skrecanie linki mozna bardzo ograniczyc lub praktycznie wyeliminowac dobrym kretlikiem i systemem, ktory ja nazywam anti twist, 'montowanym' w oczko obrotowki ... jezeli chodzi o male wirowki, to moze nim byc mala, nawet 2-3 gramowa, srucina ... czyli ociazenie niekoncetryczne ... przy duzych obrotwokach szczupakowaych mozna pojechac po calosci i zamontowac przypony z plytkami antysplataniowymi lub ciezarkami z olowiu

post-24-1348914430,2615_thumb.jpg

post-24-1348914430,3079_thumb.jpg

post-24-1348914430,3725_thumb.jpg

post-24-1348914430,4254_thumb.jpg

• Like 2

• 0

Dzięki pitt ! Tak myślalem że ty coś mi podpowiesz na ten temat. Ja kombinowałem z obciązeniem na kotwicy, trochę to ograniczało skręcanie ale i tak linka mocno się skręcała.Mi chodzi własnie o łowienie dość sporymi obrotówkami szczupaków. Możesz napisać gdzie mogę dostać taki przypon z płytką ? A może taką płytke montuje sie samodzielnie? Może można ja zrobić samemu z jakiegoś kawałka plastiku? Dobre to by było? Przybliż troche ten temat jak możesz. A gdybym na zwykłym przyponie z wolframu dajmy na to zamontował jakieś duże obciązenie to by zdało egzamin ? A może te obciązenie musi mieć jakiś specjalny kształt czy coś w tym rodzaju ?

• 0

obciazenie z tylu jest OK, ale tylo pod warunkiem, ze tez nie jest koncentryczne, takie bucktaile nazywaja sie keel weighted i oprocz tendencji do ograniczonego skrecania linki maja znakomita lotnosc

aby zapobiec skrecaniu linki mozna na 1(!) grot kotwicy zalozyc twister o odpowiedniej wielkosci, to ze trzyma obrotowke i chroni (po czesci) przed skrecaniem linki

wracajac do pytania o te przypony z paletkami to sprawa jest prosta, nigdy czegos takiego nie widzialem w zadnym sklepie, moje systemy konstruuje i wykonuje sam ... na kawalek nierdzewnego drutu nawlekam przycieta plytke z lexanu (polycarbonat) i po wyprofilowaniu zapiecia mam przypon z anti twistem do bucktaili, kazdy taki przypon moze miec indywidualna dlugosc ... uzywam drutu o srednicy 0.6-0.8 mm i bardzo dobrych kretlikow (ball bearing)

post-24-1348914430,8449_thumb.jpg

post-24-1348914430,924_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Witam,łowie dużo na duże i bardzo duże obrotówki i nigdy nie miałem problemów ze skręcaniem linki,nie używam żadnych antysplątaniowych systemów i wszystko jest ok.

Dużo częsciej skręca mi się linka łowiąc bolenie na woblery,więc myśle że nie trzeba kombinować z jakimiś systemikami.

Pozdrawiam