Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Mark 5x Pro - problem z elektroniką?

seemoore

Pytanie

Witam,

Jakiś czas temu zakupiłem tutaj na forum echo Lowrance Mark 5x Pro (około miesiąc wstecz). 

Sprzęt teoretycznie nowy, ale przetwornik wydaje się, że nosił ślady uzytkowania. Ale mniejsza o to...

Problem polega na tym, że po "zapuszczeniu" echa nad wodą, działa może z 2-3 min. i się wyłącza. Następnie wyłącza się od razu przy próbie włączenia. Wróciłem właśnie z wody i spróbowałem włączyć w domu, ale jest to samo. 

Generalnie echo włącza się i od razu wyłącza. 

Mam podejrzenie, że ładowarka, jaką kupiłem (teoretycznie do akumulatorów żelowych - ze sklepu oferującego cześci do skuterów), nie naładowuje aku jak należy... 

Ładowałem ostatnio całą noc i dzisiaj właśnie po chwili używania (2-3 min.) na wodze, wyłączyła się. 

Ewentualnie może uszkodzony aku? Też nowy, na gwarancji...

Czy ewentualnie problem może powodować to, że wadliwy jest przetwornik?

Po naładowaniu (poprzednie łądowanie), w domu tochę się echem bawiłem i testowałem różne ustawienia. Nie wyłączyła się ani razu. Na wodzie (dziś), po 2-3min. od razu problem... 

Chcę spróbować podłączyć inny aku, albo użyć innej ładowarki do niego, ale upewnijcie mnie proszę, czy to raczej nie będzie wina echa, albo przetwornika? 

Pozdrawiam,

Michał

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sprawdz stan naładowania akumlatora jakimś miernikiem - ile ma volt.

Sam przetwornik (jesli było by z nim coś nie pięć ) nie powinien powodować wyłączenia się echosondy 

Edytowane przez Karol Krause

• 0

Możliwe, że to wina ładowarki. Moja zakupiona wraz z echo zepsuła się po miesiącu. Włącz wyświetlanie napięcia na ekranie echo:

Klikasz menu wybierasz opcję "dane nakładki" dalej konfiguruj przyciskasz klawisz menu i bierzesz dodaj i konfigurujesz ustawienia wyświetlanych danych na ekranie.

• 0

Niestety przerobiłem identyczny problem z Elite 4x HDI od mojego kolegi. Problem opisany tutaj: http://jerkbait.pl/topic/41041-lowrance-elite-4x-hdi/?hl=lowrance

U mnie objawy zaczęły występować po zmianie języka na polski. Prawdopodobnie na anglojęzycznej wersji nie byłoby problemu, choć nie mogę wskazać zmiany języka jako 100% przyczyny problemu, gdyż został on zmieniony zaledwie po około 10 minutach pracy echa. Na wersji polskiej restart nastąpił natychmiast.

Objawy te same co u Ciebie: włączenie a po kilku sekundach / minutach samoczynny restart. Próbowałem różnych źródeł zasilania, odłączania przetwornika, wymiany kabli zasilających. Echo zostało zareklamowane, odesłali nowe - prawdopodobnie problem tkwił w soft'cie.

• 0

Panowie włączyłem voltomierz. Po naładowaniu aku około 1h echo się już włącza.

Może po naładowaniu echa nie powinienem zostawiać przewodów podpiętych pod echo? Mimo wyłączonego urzàdzenia prąd jest pobierany?

Rano dprawdzę czy napięcie jest takie samo. Obecnie wynosi 12,5-12,6V.

Dodatkowo włożyłem przetwornik do szklanki. Włączyłem i kilka minut bez problemu chodziła. Czyli raczej problem jw. mnie nie dotyczy chyba co?

Poniżej fotki.

• 0

https://www.dropbox.com/s/ngt3apmi9nhtj8h/20141019_211537.jpg?dl=0

Sorry, że w odrębnych postach ale na telefonie coś mi nie śmiga.

Fotka ta to obraz po włożeniu do szklanki widelca :-)

PS. Czy jest szansa, że ewentualnie zmiana języka na angielski może rozwiązać problem? 

Edytowane przez seemoore

• 0

Spróbuj zrobić reset do ustawień fabrycznych. Język nie powinien mieć wpłwy na działanie echa. Moje działa z PL i się nie wyłącza. Nowy przetwornik zazwyczaj mają jakieś rysy, bo nie są w żaden sposób zabezpieczone w pudle, leżą luźno i po prostu rysują się w transporcie o pozostałe elementy montażowe. Aku samochodowe nie uszkodzi echosondy, pojemność wydłuża tylko czas działania. U mnie echo współpracuje z aku 70Ah ładowanego jeszcze z silnika. Czy blokujesz wtyczkę przetwornika/zasilania w gniazdku echa nakrętką która na niej jest?

• 0

Spróbuj zrobić reset do ustawień fabrycznych. Język nie powinien mieć wpłwy na działanie echa. Moje działa z PL i się nie wyłącza. Nowy przetwornik zazwyczaj mają jakieś rysy, bo nie są w żaden sposób zabezpieczone w pudle, leżą luźno i po prostu rysują się w transporcie o pozostałe elementy montażowe. Aku samochodowe nie uszkodzi echosondy, pojemność wydłuża tylko czas działania. U mnie echo współpracuje z aku 70Ah ładowanego jeszcze z silnika. Czy blokujesz wtyczkę przetwornika/zasilania w gniazdku echa nakrętką która na niej jest?

Witam,

Tak, wtyczkę przetwornika/zasilania blokuję nakrętką dołącozną w zestawie. 

Spróbuję zrobić reset, ale trochę się stresuję. 

Pojadę jeszcze po pracy nad wodę i przetestuję echo na pomoście. 

Po wczorajszym łądowaniu około 1h, echo działało, pomimo włożenia przetwornika do szklanki z wodą. 

Tak się zastanawiam, czy przypadkiem praca w realnym środowisku i odwzorowywanie układu dna nie powoduje jakichś błedów w echo :(... 

Jeszcze sprawdzę dziśi dam znać. W razie koniecznosci, zrobię reset... Czy radzicie od razu? A właśnie, mówicie o resecie wybieranym z menu w echosondzie, czy jakaś specjalna kombinacja klawiszy? 

Pozdrawiam. 

• 0

Jeżeli sprawdzasz napięcie na aku to musisz to robić gdy jest aku obciążone ( może być mała np. 5W żaróweczka samochodowa). Wiele padniętych akumulatorów pokazuje napięcie 12V (chwilowe bez obciążenia) i ładowarki automatyczne pokazują że jest w pełni naładowane a aku jest w rzeczywistości "trupem". Chcesz rzeczywiście sprawdzić stan akumulatora to podepnij żarówkę 100 W ( halogenowa) i wtedy sprawdź napięcie. Jeżeli nie spadnie poniżej 10.5 V to wszystko jest cacy.....z aku. :good:

Pozdro.

• 0

Jeżeli sprawdzasz napięcie na aku to musisz to robić gdy jest aku obciążone ( może być mała np. 5W żaróweczka samochodowa). Wiele padniętych akumulatorów pokazuje napięcie 12V (chwilowe bez obciążenia) i ładowarki automatyczne pokazują że jest w pełni naładowane a aku jest w rzeczywistości "trupem". Chcesz rzeczywiście sprawdzić stan akumulatora to podepnij żarówkę 100 W ( halogenowa) i wtedy sprawdź napięcie. Jeżeli nie spadnie poniżej 10.5 V to wszystko jest cacy.....z aku. :good:

Pozdro.

Przecież sprawdzał na podłączonym echu które bierze 1A = 12W.

• 0

NIe wytrzymałem i jeszcze wrzuciłem przetwornik do wanny :)

Echo się nie wyłączyło, ale dopiero testy w jeziorze pokażą, czy wszystko jest ok. 

Poniżej jeszcze załączam zdjęcie z zapisu echo. Fragmenty jaśniejsze z ciemną górą to momenty wyciągnięcia przetwronika z wody.

Tak się jeszcze zastanawiam. U Was też przetwornik tak głośno "pstryka" podczas pracy? Nakręciłem nawet krótki filmik, któy wstawię. Link do filmu: https://www.dropbox.com/s/ht4w4wbkezl5kij/20141021_215822.mp4?dl=0

To głośniejsze pstrykanie jest po włożeniu do wanny z wodą :). Może echo dźwięku w wannie potęguje ten efekt...

Możecie się wypowiedzieć. Będę zobowiązany :)

post-50322-0-55561800-1413924797_thumb.jpg

Edytowane przez seemoore