Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Mark 5x Pro - problem z elektroniką?

seemoore

Pytanie

Witam,

Jakiś czas temu zakupiłem tutaj na forum echo Lowrance Mark 5x Pro (około miesiąc wstecz). 

Sprzęt teoretycznie nowy, ale przetwornik wydaje się, że nosił ślady uzytkowania. Ale mniejsza o to...

Problem polega na tym, że po "zapuszczeniu" echa nad wodą, działa może z 2-3 min. i się wyłącza. Następnie wyłącza się od razu przy próbie włączenia. Wróciłem właśnie z wody i spróbowałem włączyć w domu, ale jest to samo. 

Generalnie echo włącza się i od razu wyłącza. 

Mam podejrzenie, że ładowarka, jaką kupiłem (teoretycznie do akumulatorów żelowych - ze sklepu oferującego cześci do skuterów), nie naładowuje aku jak należy... 

Ładowałem ostatnio całą noc i dzisiaj właśnie po chwili używania (2-3 min.) na wodze, wyłączyła się. 

Ewentualnie może uszkodzony aku? Też nowy, na gwarancji...

Czy ewentualnie problem może powodować to, że wadliwy jest przetwornik?

Po naładowaniu (poprzednie łądowanie), w domu tochę się echem bawiłem i testowałem różne ustawienia. Nie wyłączyła się ani razu. Na wodzie (dziś), po 2-3min. od razu problem... 

Chcę spróbować podłączyć inny aku, albo użyć innej ładowarki do niego, ale upewnijcie mnie proszę, czy to raczej nie będzie wina echa, albo przetwornika? 

Pozdrawiam,

Michał

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Niedawno stałem się posiadaczem takiej samej echosondy i słychać jak pika, a w szczególności na 83 khz że na łódce aż słychać. Również zastanawiałem czy to normalne, ale chyba ten typ tak ma

A powiedz, zdarzały Ci się objawy, jak w moim przypadku? 

Z przyczyn niezależnych, test zrobię dopiero w sobotę. A trochę się tym stresuję, bo lubię posiadać urządzenia sprawne...

• 0

A powiedz, zdarzały Ci się objawy, jak w moim przypadku? 

Z przyczyn niezależnych, test zrobię dopiero w sobotę. A trochę się tym stresuję, bo lubię posiadać urządzenia sprawne...

Nic takiego się nie działo. Doładowałem aku do maxa przed pierwszym użyciem,bawiłem się w domu kilka razy po 2-3 godziny na symulatorze, później pojechałem nad wodę echo pracowało ok. 8 h i nic się nie wyłączało, nie zawieszało ani żadne inne irytujące rzeczy się nie działy. Tylko operator narazie niedouczony :-) . Od załadowania aku na maxa i pracy razem do kupu ok. 15 h z aku ubyło tylko coś ze 0,3 V

• 0

Nic takiego się nie działo. Doładowałem aku do maxa przed pierwszym użyciem,bawiłem się w domu kilka razy po 2-3 godziny na symulatorze, później pojechałem nad wodę echo pracowało ok. 8 h i nic się nie wyłączało, nie zawieszało ani żadne inne irytujące rzeczy się nie działy. Tylko operator narazie niedouczony :-) . Od załadowania aku na maxa i pracy razem do kupu ok. 15 h z aku ubyło tylko coś ze 0,3 V

No ok. W sobotę ostatnie testy. Albo będzie działać, albo oddaję...

• 0

Witam,

Obiecałem, że dam znać, co wyszło finalnie z echosondą, więc informuję, że najpewniej wszystko jest ok. 

Podładowałem aku nową ładowarką i podczas dzisiejszego testu (na pomoście, nad jeziorem) echo się nie wyłączyło. Na pomoście a nie na łódce, ponieważ temperatura powietrza wynosi u mnie -3 stopnie :)... Mam wiec nadzieję, że będzie ok...

Teraz pozostaje nauczyć się konkretnie obsługi tego cuda :)

Zainteresowałem się też tematem modelu elite 5 HDI. Jest to już kolorowy wyświetlacz. Sądzicie, że warto by było zamienić ten mój model na ten z kolorowym wyświetlaczem? 

Konkretnie myślałem o tym modelu: Lowrance 000-11143-001 Elite-5X HDI z przetwornikiem 83/200-455/800 KHz.

Co sądzicie? Warto zaczynac przygodę z echo od tego wyższego modelu? 

I czy pomiędzy modelem Elite-5 HDI różnica dotyczy wyłącznie i funkcjonalności GPS?

Ktoś z Was testuje? Łatwiej to ogarnąc i czy odczyty są bardziej czytelne? 

Pozdrawiam :)

Edytowane przez seemoore

• 0

To tylko część prawdy. Po pierwsze tamte modele nie znalazły tylu nabywców co Mark 5xPro a po drugie najczęściej są to błędy użytkowników ( tak jak w tym przypadku). Nie da się więc powiedzieć, że tamte modele były mniej awaryjne.

• 0

Zainteresowałem się też tematem modelu elite 5 HDI. Jest to już kolorowy wyświetlacz. Sądzicie, że warto by było zamienić ten mój model na ten z kolorowym wyświetlaczem? 

Konkretnie myślałem o tym modelu: Lowrance 000-11143-001 Elite-5X HDI z przetwornikiem 83/200-455/800 KHz.

Co sądzicie? Warto zaczynac przygodę z echo od tego wyższego modelu? 

I czy pomiędzy modelem Elite-5 HDI różnica dotyczy wyłącznie i funkcjonalności GPS?

Ktoś z Was testuje? Łatwiej to ogarnąc i czy odczyty są bardziej czytelne? 

Pozdrawiam :)

Przygodę z echo to już chyba zacząłeś :D

Kolorowy wyświetlacz jest czytelniejszy, szczególnie w słońcu.

Czytelność odczytów jako takich to w dużej mierze kwestia biegłości operatora urządzenia.

Elite 5x HDI od Elite 5 HDI różni się o funkcjonalność GPS.

• 0

Gdybym miał brać echo kolorowe brałbym to Elite 5 HDI z GP-sem , GPS się przydaje.Mam Eitke 5 HDI i jestem zadowolony.Przyszłość echosond to kolorowe ekrany , tak jak to poszło w telefonach komórkowych i tv.

Edytowane przez Kajtelek2

• 0

Kwestia gdzie kto łowi. Na Wiśle GPS jest powiedzmy średnio przydatny, natomiast gdybym łowił na jeziorze/zalewie to tylko z GPS. Jedyne uzasadnie na posiadanie GPS na rzece to we mgle i ciemności można drzeć dosyć szybko po trackbacku. Chociaż ja i tak wolę po zmroku pływać wolno, bo o niespodzianki nietrudno.

Edytowane przez psulek

• 0

Ok. Dzięki za doradztwo.

Gps mam w telefonie. Myßlicieże nie wystarczy? :)

Admina proszę o usunięcie wątku. Pozdrawiam.

I co? Będziesz wyciągał go z kieszeni żeby zaznaczyć miejscówkę i jednocześnie sterował? Niewygodnie trochę :P . Poza tym GPS w telefonie jest dosyć marnej jakości w porównaniu do tego w echu. 

Edytowane przez psulek

• 0

Tak jak piszesz. Możesz ewentualnie możesz kombinować jak tu:

http://jerkbait.pl/topic/12344-jak-zaimportowa%C4%87-map%C4%99-satelitarn%C4%85-do-echosondy-lowrance/page-11

W przypadku łowienia na rzece typu Wisła jest to praktycznie bez sensu.