Skocz do zawartości

Stella - oznaczenie modelu a rocznik

Żbiku

Rekomendowane odpowiedzi

Każda jest dobra i służy lata nawet przy minimalnej dbałości o sprzęt, warunkiem jest żeby wcześniej jakis cudak w niej nie grzebał ;)

Dokładnie. Pojęcie konserwacji przybiera niekiedy dziwne formy https://www.youtube.com/watch?v=4gL-H3peqpY#t=176

• Like 3

To ja sie moze podepne z pytaniem o gwarancje.

http://www.shimanofish.com.au/products/fishing-reels/spinning/stella-fi.html

" Warranty 10 Year "

10lat? Rozumiem, ze przez tyle firma planuje produkowac elementy do tego modelu? Czy tez rynek australijski rzadzi sie innymi prawami?

Edytowane przez Night_Walker

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

Kurcze szukam opini na temat Selki 92/95 ale tyle tematow ze Stelka jest na forum ze do wieczora sie nie doszukam.

Krotko mowiac przymierzam sie do zakupu straszej Stelki i zastanawiam sie czy modele z 92/95 warte sa swej ceny. Inaczej mowiac czy te starsze Stella to tez Stella? haha

Ps Mowa tu o modelu 3000 jesli to robi jakas roznice.

Edytowane przez Luckyguliver

Kurcze szukam opini na temat Selki 92/95 ale tyle tematow ze Stelka jest na forum ze do wieczora sie nie doszukam.

Krotko mowiac przymierzam sie do zakupu straszej Stelki i zastanawiam sie czy modele z 92/95 warte sa swej ceny. Inaczej mowiac czy te starsze Stella to tez Stella? haha

Nie wiem w jakim stanie i w jakiej cenie kupisz ten kołowrotek

Takze to trochę wróżenie z fusow

Warto jednak pamiętać, że jakakolwiek "uzywka" bedzie miala 20 sezonów za sobą.

Zalecana byłaby ostrożność

• Like 2

Wiem o tym. Do tej pory gustowalem w Daiwie np TDX 2500iA czy Turkach i bylo wszystko w porzadku. Mozna powiedziec ze mialem troche szczescia. Mam jednak pelna swiadomosc ze to loteria z takim zakupem. Niemniej jednak pytanie dotyczy konstrukcji samej w sobie.

Sztuka dla sztuki.

Upolowac taka nowke to zadanie dla cierpliwego kolekcjonera.

Uzywka to loteria

Do łowienia ryb wziąłbym coś łatwiej dostępnego z pelna oferta części zamiennych.

• Like 2

`95 to praktycznie zbliżona konstrukcyjnie taka `98.  gwiazdka `95 w odróżnieniu od pózniejszych stelli nie ma jeszcze łożyska w rotorze, co tak bardzo będzie min. konktrukcyjnie odróżniało każdą stelle od TP.

Natomiast `92 nie ma jeszcze nawet łożyska oporowego, a sam rotor jest średnio wyważony, na sucho delikatnie czuć bicia, choć pod obciążeniem jest wszystko ok.

Każda z tych trzech  opisywanych generacji ma bardzo lekkie "bebechy" główne koło (jakiś stop ultra lekkiego duraluminium powlekanego czarną warstwą ochronną) do tego bardzo lekka oś główna i prowadnice. Jak pamiętam dodatkowo generacja `92 nawet pinion nie ma mosiężny, a z takiego samego materiału co same główne koło - tutaj taka analogia użycia materiału jest w "kanciakach" daiwy.

Mając na myśli generację super ship mam na myśli dwie wersje jdm. bo nasza F-ka to już jednak nie te materiały min. ma cięższe główne koło i jak kojarzę oś ma stalową.

Każda z tych 3 generacji stelli ma zatem lżejsze bebechy od analogicznych TP z ów generacji. Przekładać je za bardzo nie można, bo raz w stelli jest nieco inna geometria nacięć i do tego pinion jest krótszy i np: sama oś ma inne wycięcie na wodzik.

W kontekście kompatybilności szpul to szpula `95 w rozmiarze 3000 pasuje na rozmiary stelli `98 3000/4000. Natomiast szpula ze stelli ship 4000 już chyba na super ship nie wejdzie ( jest nieco za szeroka) - ale pewności 100% już nie mam.

stella `92  to w moim odczuciu wyjątkowo piękny kołowrotek i gabarytowo bardzo kompaktowa maszynka, ale technicznie zwłaszcza przez brak oporówki trochę odstaje.

Ale jak napisał wyżej Guzu z powodu braku dostępnych części nie są kołowrotki dla przeciętnego kowalskiego, a raczej dla pasjonata.

Linki właściwie każda z tych trzech stelli układa doskonale, ale jednak turki daiwy szczególnie generacji iA i C nawijają lepiej - zwłaszcza te cienkie.

Żywotność myślę, że jest bardzo podobna do turków, choć opisywane stelle np: mają mniejsze łożyska na podparciu korby z lewej, ale z kolei stella `95 i `98 ma chyba mimo wszystko lepsze łożysko oporowe.

Najlepiej będzie jak kupisz taką "3000" w idealnym stanie i sam podzielisz się wrażeniami, bo każdy z nas zawsze ma je trochę inne.

• Like 3