Skocz do zawartości

Jezioro Złotnickie

grubyzwierz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim !

Za kilka dni wybieram się z żoną i kumplami nad Jezioro Złotnickie, dokładnie na ośrodek Złoty Potok. Napiszcie proszę na jaką rybkę drapieżną się nastawić, w której części jeziora szukać. Będę łowił z łodzi, pływanie na elektryku.  Z góry dzięki za pomoc :)

Pozdr.

Zwierz

• Like 1

Czyli ryb brak ?   :)  Czytałem kiedyś o dużej ilości sumów pływających w tym zbiorniku, o okoniach i sandaczach.   :D    W razie czego do Szklarskiej blisko, po drodze Świeradów, buki powinny mieć już żółtoczerwone liście, będzie łowił widoczki, heh :P

Jak zwykle w naszych krajowych warunkach. Jak trafisz, w czas aktywności, to połowisz.

Jak nie, powieje nudą i zniechęceniem.To ilustruje moje odczucia z ostatnich paru wizyt, sprzed 10 dni.

post-45714-0-98555400-1413872172_thumb.jpg

Sporo amatorów ryb łowi ze środków pływających. Wyniki mizerne podobnie jak tych "brzegowych".

Trochę lepiej w trollingu z ręki. Trafia się średni szczupaczek

Czasem coś się jednak trafia nielicznym wybrańcom i.......... tyle.

Nastawiałbym się na sandacza i ew. okonie. Nie zapomnij o kogutach średniej wagi 15-25g.

Czasami bywają skuteczne.

Sumy? Tak. Krążą w opowieściach przekazywanych chętnie przez bywalców ;)

Ah te legendy o wielkich rybach  :)  Tworzą je chyba właściciele domków wczasowych żeby zwabić klientele :) 

Popper,  polecasz odcinek przy zaporze, środkowy koło ośrodku Złoty Potok, czy tez płycizny przy Karłowicach?  

A i jeszcze jedna sprawa, czy po tym zbiorniku można pływać na silniku spalinowym?

Pozdr.

Waldek

skoro już napisałeś o Szklarskiej i Świeradowie to łap link http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/2070

wieści z artykułu empirycznie potwierdzone:)

edit. sorry, zapomniałem, że jesteśmy po wrześniu, w każdym razie polecam łowisko 

Edytowane przez wojt1988

Warto pamiętać, że przy samej Chatce jest rezerwat "Torfowiska Doliny Izery" i wędkować tam nie wolno.

A obecniej zmieniła się nieco polityka schroniska i żeby zjeść naleśnika, konieczne jest bycie na noclegu, co oczywiście nie jest wadą a ogromną zaletą.

Nie ma też co nastawiać się na niewiadomo jak wielkie sztuki sztuki, ale widoki, sceneria, klimat i zapach miejsca są nie do przecenienia.

Akurat tam pracowałem jak Pan z WP przyjechał z wizytą.

ps nie wolno tam wjeżdzać samochodem. Pozostaje opcja pieszo z Jakuszyc lub Świeradowa.

• 4 tygodnie później...

OK, weekend na Złotnickim dawno już za mną. Złowiłem krótkiego sandaczyka, kolega trafił niewymiarowego szczupaka. Inni koledzy dołowili po okonku. Rybnie jak wszędzie :)   Widoki za to bardzo piękne, spływaliśmy sobie cały zbiornik podziwiając krajobrazy. Woda ogólnie bardzo ciekawa i trudna ze względu na strome skaliste ściany. Wybiorę się tam jeszcze kiedyś w nieco cieplejszym okresie :)

• 4 lata później...

Witam!  Jadę na kilka dni 1-5 maja wypocząć nad rzeczone jezioro. Pomoże ktoś? mam kilka pytań:

Można wykupić pozwolenie tylko na jezioro złotnickie? ( ja jestem z wałbrzyskiego / brak porozumienia z Jelenią Górą)

W jakim okresie wolno pływać po jeziorze łodzią?

Wolno używać silnika spalinowego?

z góry dziękuję za odpowiedzi.

• 3 lata później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...