Echo87 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Witam, wiem ze byl juz ten temat rok temu na forum ale chcialbym go odnowic i moze dowiem sie czegos wiecej od Was koledzy niz z tych wszystkich artykulow internetowych. Otóz w przyszlym roku chce zalozyc sklep wedkarski w miescie liczacym 25 tys mieszkancow, w owym miescie jest juz 2 kioski wedkarsko zoologiczne ale nie ma w nich kompletnie nic a wlasciciele sa grubo po 60tce , bylem w jednym z nich to na polce bylo doslownie 3 kolowrotki , 1 rodzaj zylki, pare splawikow i blaszek, i moze z 5 wedek ( same teleskopy).... bardzo to mna wstrzasnelo i postanowilem zaczerpnac informacji na oddalonej o 4km zwirowni i oto moje obawy sie potwierdzily, ludzie jezdza do tych kioskow tylko po robaki a po inny sprzet do oddalonego o 30km miasta. Wpadlem zatem na pomysl zalozenia sklepu wedkarskiego w centrum tego miasta mam 60tys i wiem ze to troche malo ale konkurencja jest praktycznie zerowa wiec mysle ze na poczatek wystarczy, chce maly ale dobrze wyposazony lokal ( spinning, grunt, splawik) sam lowie ok 15 lat wiec znam sie na rzeczy. W poblizu jest duza zwirownia bogata w ryby, zalew w odl 40km, 2 srednie rzeki w odl 15-20km i pare glinianek. do królowy rzek jest 70km.Co myslicie? moze ktos w tym siedzi i sie wypowie ?dzieki za nfo pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OQŃ Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Z taką kasą to załóż budkę z watą cukrową albo trzeci w mieście "kiosk wedkarsko zoologiczny" ...i witamy na forum. Edytowane 20 Października 2014 przez OQŃ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawitogdy Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 kolego w dobie internetu mówisz, że konkurencji zero? dzień dobry 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Licus Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 a co to za miasto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 25 tyś mieszkańców to nie dużo, warto by było policzyć wędkarzy w okolicznych kołach wędkarskich. Choć w moim przeszło 70 tyś jest 5 sklepów dobrze zaopatrzonych i chyba sobie radzą skoro żaden nie upadł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Na początek musisz rozważyć sobie, jakie firmy chcesz mieć. Zawsze opieraj się na jednej firmie z tańszych czyli Konger / Jaxon / Mikado. Najlepiej jest wejść we współpracę z Kongerem i płacić gotówką za pierwsze duże zamówienie. Zainwestuj w grunt w kongerze, wędziska handlowe czy akcesoria typu siatki. Jak kołowrotki, to polecam bardziej współpracę z Mistrallem, chociaż niekoniecznie oni mogą chcieć Nie ukrywam, że na Jaxonach czy Kongerach sporo będzie reklamacji w kwestii kołowrotków. Z mikado słabo współpracujemy, gdyż mają nikłej jakości tani sprzęt a przedstawiciele są chyba z łapanek organizowani. Jak chcesz, to służę pomocą w wolnym czasie, gdyż działam w salonie wędkarskim który powstał jako któryś tam z kolei w mieście wojewódzkim i konkurencja jest spora ale oferujemy inny sprzęt i przez to wychodzimy na lidera Ale jak Ty nie będziesz miał konkurencji, to większe pole do popisu. Zanęty to wiadomo - traper jest podstawą. Z Dragona np. żeby mieć dobre warunki handlowe to na wiosnę bierzesz pakiet za 2 tyś zł i masz dobre ceny na zanęty. Inne marki to kwestia uznania. Podobnie ze sprzętem średnim czy wysokim. Nie warto rozdrabniać się na wielu dostawców za małą kasę tylko dwóch - trzech i wypracować sobie dobre stałe rabaty. Wywiad z wędkarzami i jakie mają oczekiwania - to też jest ważne. No i musisz pomyśleć czy jako kolejny chcesz handlować w necie czy tylko stacjonarnie. Jak w necie to mając 60,000 nie poszalejesz bo tyle to jest średni pakiet w Daiwa - Cormoran Zostaje Ci tylko stacjonarka. Lokal 30 - 40 mkw wystarczy. Można by pisać godzinami ale jak coś to zadawaj pytania na PW. Oby nie natrętnie i z sensem to podpowiem co nie co ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Na początek kup budkę z automatem do sprzedaży białych robaków czynną 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 25 tyś mieszkańców to nie dużo, warto by było policzyć wędkarzy w okolicznych kołach wędkarskich. Choć w moim przeszło 70 tyś jest 5 sklepów dobrze zaopatrzonych i chyba sobie radzą skoro żaden nie upadł.mówisz o ZAMOŚCIU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Echo87 Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Koledzy ja naprawde pytalem o odpowiedzi co o tym sadzicie bo samemu to ciezko nad tym myslec zeby nie wtopic, a nie po to zebyscie mi odpowiadali cos w stylu - kup budke z robakami czy wate cukrowa... naprawde nie wiem po co te drwiny.Kamil_Be - dzieki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 mówisz o ZAMOŚCIU?Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Widziałem kiedyś zakupiony sprzęt do nowo otwieranego sklepu za 25tys. z tym, że było to jakieś 8-9 lat temu.Powiem to tak. Jak znajomy rozłożył towar to była bieda, że hej !60 tys. ? Na tym biznesu nie zrobisz.Szkoda kasy, nerwów. Nie dasz rady. Nie wiesz, że wędkarze to marudy ? Będziesz miał żyłek i haczyków za 5tys. złotych, a będą marudzić i zawsze coś nie będzie pasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Echo87 Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 kurde a myslalem ze 60 tys na zatowarowanie wystarczy.. nie chce miec tam nic z wyzszych polek , przypuscmy ze najdrozszy kolowrotek czy wedka za 300pln, Z tego co widzialem to wiekszosc ludzi lowi tam na grunt, splawik i spinning, nie widzialem zeby ktos np lowil na tyczke wiec nie bede sie w takie zaopatrywal przynajmniej narazie. Tak jak pisal Kamil_Be chcialbym lokal na 30mkw i w miare upchane tam sprzetu. Do tego kupilbym juz za osobna kase pare lodek z echosondami i silnikami elektr i zrobil taka mala wypozyczalnie lodek wedkarskich ( na pobliskiej zwirowni mozna z lodki ladowac ale z tego co wiem to moze z 2-3 lodki plywa wiec wydaje mi sie ze przecietnemu zacharowanemu facetowi szkoda te 5tys na lodke z asortymentem a takie wypozyczenie 3 osobowej lodki przypuscmy 100pln to moze sie ktos by skusil w sezonie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Wypożyczanie sobie odpuść i łodzi też nie kupuj. Jedno tanie echo z coverem i osprzętem wystarczy na początek. Ważne, by ludzie wiedzieli co można ściągnąć u Ciebie. No i wiadomo - wszystko ściągaj za zaliczką bo polaczki nie lubią odbierać sprzętu który zamówili Łapy bym za to połamał paru fujarom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze-m Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 kwota 60 tys. to naprawdę mało na założenie jakiegokolwiek biznesu (mam firmę i wiem o czym mówię). policz na początek:wynajem lokaluzuswyposażenie sklepu (lady kasa fiskalna oświetlenie regały itp.)to na towar ile zostanie?? 15- 20 tys.??za tą kwotę twój sklep będzie właśnie wyglądał jak ten sklep zoologiczno-wędkarski Mam nadzieje że tobie trochę wyjaśniłem temat. tak swoją drogą to kwota jaką musiał byś zainwestować to 150 - 200 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 ja mieszkkam obok 20tysiecznego miasteczka i mamy 5 sklepow wedkarskich. wszystkie dobrze prosperuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek001 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Po pierwsze analiza SWOT, po drugie głęboka analiza kosztów i teoretycznych zysków a co za tym idzie wyliczenia możliwej stopy zwrotu z inwestycji. Czy 60 tys. zł to dużo to nie wiem ale sam musisz wiedzieć ile chcesz zarobić w ciągu roku.Średnia marża w branży to 20% max 35-40% przy mniej wartościowym towarze, dlatego trzeba wyliczyć ile towaru trzeba sprzedać by zarobić na bezpośrednie koszty jak ZUS(od nowego roku 1100zł), koszty wynajmu lokalu (minus 23% Vat) itp.Dlatego przepis na biznes musi być SMART tzn. Simple, Measurable, Achievable, Relevant, Timely... bez tego zaliczysz swój biznes do grupy 70% przedsiębiorstw, które upadają w pierwszych latach działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wgn@22 Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 U mnie w mieście ,gdzie Jest 15-18tys mieszkańców są 3 sklepy dosyć dobrze prosperujące...najczęściej bywa tak, że aby się przekonać to trzeba spróbować. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 To też zależy ile mają wędkarze obok siebie do łowienia. Wiadomo skupisko jezior i duzo wedkarzy to i biznes sie bedzie krecił. U mnie są 2 albo 3 i ledwo ciągną to nie te czasy biznesów co kiedyś, teraz to ludzie to ciągną bo szkoda zamykać a z dochodu to tylko tyle zeby miesiąc przeżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 To temat na dużą pracę (biznes plan) a nie na wątek na forum. Poza tym to tylko najlepiej wiesz jakie są możliwości regionu. Tak jak chłopaki pisali. Dwie miejscowości po 25tyś mieszkańców. Jedna ma 5 sklepów i każdy dobrze sobie radzi w drugiej i 2 sklepy mogą nie przetrwać. Tani lokal + inne (niskie koszty utrzymania) i można próbować. Jednak jeśli piszesz, że konkurencja to bida to uważaj, bo z Twoim budżetem salonu wędkarskiego się nie otworzy. A ludzie przyzwyczajeni do marketów (duże hale z jeszcze większym wyborem i to samoobsługa) plus znajomość katalogów i cen z internetu. Bardzo ciężko takim nowym sklepom. Stare są bo mają po latach wielu klientów przyzwyczajonych do siebie i też nie chce się zamykać bo w lato jest fajnie. A co z zimą? Lecieć na kołowrotkach i wędkach po 30zł i paczce ochotki? Sam zakup kompletu spławików (i nie mówię o dyskach gutka a podstawie czyli przelotowe, stałe + żywcowe) od nowa to 2-3tyś zł...kasa łatwo ucieknie. Jak sam masz wielu znajomych wędkarzy, i oni też mają i tak dalej.. to może wiele ułatwić. Na temat konkretnych firm to można pogadać jak już będziesz wiedział czy się zdecydujesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MALIN. Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgadzam się z kolegą Marcyś. Trzeba przeprowadzić solidne rozpoznanie bo stracić 60 tysi to nie jest wielka sztuka. Ale sam zamysł jak najbardziej trafiony. licz się jeszcze z naszym beznadziejnym poszanowaniem dla prywatnej inicjatywy ze strony rządu. Życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Musisz pogadać z firmami może dostaniesz odroczone terminy płatności. itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi