lvlaldi Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 Witam. Czy blanki muchowe moga byc zbrojone i stosowane z powodzeniem jako finezyjne kije spiningowe ??Chcialbym cos takiego sobie zbudowac tylko nie wiem czy to sie nie mija z celem.Prosze o komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 @Lvaldi temat ten był kilkukrotnie poruszany na forum, równiez w cyklu artykulów rodbuilderzy prezentuja. Generalnie opinie są podzielone - jedni rodbuilderzy budują taki wędki, argumentując to ciekawymi właściwościami produktów (blanki muchowe maja parametry które trudno uzyskac w blankach spinningowych - np. wystepuja w 3- oraz 4-skladach). Niektorzy rodbuilderzy nie są entuzjastami takich konstrukcji, bo uwazaja ze takie blanki, bardziej niz spinnigowe, narazone sa na uszkodzenia mechaniczne, i ze spinningowa eksploatacja szybciej takie blanki wykancza. Jeszcze inni sa zdania ze nie kazdy blank muchowy po prostu dobrze nadaje sie na material do kija spinningowego, i zeby nie bylo problemu trzeba wybrac odpowiedni model. Reasumujac, mysle ze budowa spinningu na blanku muchowym nie musi mijac sie z celem i moze byc sensownym dzialaniem, ale nie waro tego robic na hura tylko znalezc rodbuildera z doswiadczeniem w tego typu konstrukcjach, ktory pomoze wybrac odpowiedni blank itp Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Genralnie lekkie konstrukcje muchowe np? w klasach 4-5 są raczej kiepskim pomysłem do spina (pracują prawie po dolnik), ale już modele od 8 wzwyż mogą być ciekawą propozycją jeśli szukamy np? wędki potrzebnej w podróże, tu zaleta wielo-składowości będzie olbrzymim atutem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 Witam, Nie wiem, czy będziesz skłonny zaklasyfikować posiadany przeze mnie kijek jako finezyjny kij spinningowy, ale opiszę go mimo wszystko - może podpowie to Tobie lub innym forumowiczom, jakie są zalety oraz ograniczenia takiego kija. Parę lat temu kupiłem od Guzu kij spinningowy zrobiony u p.Irka Matuszewskiego. Jest to 3-metrowy kij 3-częściowy na mocnym łososiowym blanku muchowym Batson F1308/9-4. Oryginalnie kij był 4-częściowy, ostatnia część od strony dolnika została wyrzucona i z 3-ch górnych powstał kij - na Alconite'ach (pierwsza przelotka 30-ka ). Guzu, gdy mi go opisywał, oceniał go chyba na 12 lbs. Jest to mój podstawowy kij na dużą nizinną rzekę - poza jesiennym oraniem gumami za szczupłym i sandaczem oraz oczywiście sumowe polowania, obsługuje mi wszystkie przynęty od 3-centymetrowych jaziokleniowych wobków spuszczanych z prądem, poprzez sandaczowe woblery typu minnow 7 i 9 cm, gumy do 20g, ołowianki i kilkunastogramowe woblery boleniowe do Slidera 7.Wędka ma akcję moderate - tak więc do łowienia gumami oraz do zacinania sandaczy nie jest stworzony. Poza tym przy cięższych przynętach oraz dynamicznych wyrzutach mógłby mieć szybsze gaszenie drgań. Najlepiej współpracuje z żyłką - jednak z praktycznych względów stosuję plecionkę 10-12 lbs. Napiszę tak - gdybym miał jeszcze raz budować sobie uniwersalny kijek na rzekę - wybrałbym ten sam blank (jestem z niego BARDZO zadowolony) lub zbudowałbym sobie kijek 10lb 10ft typowo na jazioklenie, a drugiego, mocniejszego, szukałbym wśród HotShotów. Inna sprawa, że ja generalnie lubię kije akcję moderate. Ale niech się bardziej doświadczeni w rodbuildingu wypowiedzą - tylko musisz chyba bardziej określić, jakiego kija szukasz - bo być może niekoniecznie trzeba to zbudować na blanku muchowym . Może coś Guzu jeszcze doda od siebie o tym kijku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Posiadam coś takowego na blanku pacific bay. 2,7m 3-14g robiony jeszcze przez ANOSA.Świetna konstrukcja na pstrąga i okonia.Pod okonia stosuję plećkę i okonek się odbija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Należy tylko dodać, że część producentów wyklucza jakiekolwiek roszczenia gwarancyjne w przypadku zbrojenia spiningu na muchówce. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi