Skocz do zawartości

kołowrotek pod suma

antilag

Rekomendowane odpowiedzi

dobry kołowrotek do sumowania wisiał na giełdzie przez prawie tygodnie , Nowa Tica Taurus 5/6000 ten młyn naprawde dużo wytrzyma , jest sporo filmików na Youtube z tym kołowrotkiem i tunczykami :D

jakiś typek kupił podobno pod kwietniowego sandacza, coś kojarysz ? :D

• Like 1

Historia forów sumowych jest dość "kolorowa", a nawet burzliwa (ludzie siedzący w temacie wiedzą "co i jak"  ;) ). Na dzień dzisiejszy działają trzy (w kolejności w jakiej powstały):

- Forum Łowców Sumów,

- Forum Sumowe,

- Sumowa Pasja,

no ale to nie dotyczy tematu wątku...

• Like 1

Kamil jesli nieznacznie przekroczysz budżet to proponuje Black Cata Spin 760 w Askari 550zł a maszynka zacna  ;)

Może i zacna, ale raz, że budżet już jest "dozbierany" ;) a dwa, że jak wspominałem, jak coś ciekawego się znajdzie niekoniecznie w kategorii wagowej 650g+, to pójdę w tą stronę.

Okuma RAW II wygląda nieźle, widziałem ją na jakiś zdjęciach p. Szymańskiego....hm..5 stówek i tak....

• 1 rok później...

Zastanawiam się nad Applause 6000 i Arctica 6000 pod ciężkiego trolla

Szczupak, Sum i pytanko czy Applause jest też model z wkręcaną rączką? Bo te składane po czasie się wylatają. W Arctica jest wkręcana rączka, ale 180gr lżejszy jest więc wydaje się być bardziej plastikowy?

Hej!

Ja, pod jeden z kijów, moim podpiętego Ryobiego Arctice 5000.

Już drugi albo trzeci sezon z nim pływam i nadal kręci bardzo dobrze.

Ma na koncie kilkanaście sumów w tym jeden dwa metry :)

Głownie trolinguję ale zdarza mi się troszkę porzucać ciężkimi gumami...

Na temat tego drugiego się nie wypowiem bo nie mam i nikt ze znajomych nie ma.

• Like 1

Nie lepiej pod ciężkiego trolla kupić taką maszynkę http://www.sklepsumowy.pl/gigantis-8350-spro-p-1324.html budżet nie wygórowany, siła sprzętu wystarczająca i co ważne znacznej mocy hamulec, minus że na zamówienie.

W tej samej kasie masz Okume Saline , która bije wyżej wymienione kołowrotki na głowe...

Wszelkiej maści Spro , Ryobi to kołowrotki na max 2 sezony ciężkiego trollingu sumowego i ''rekreacyjne'' łowienie oraz  sporadyczne rybki ...

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

Hunter nie potrzebuję 15kg hamulca za cenę prawie 2 x większą . Przy moim farcie za dużo wielkich ryb nie wyciągam więc te dwa co podałem powinny śmiało wystarczyć. Tylko pytanie który? Bo ta rączka mnie niepokoi że będzie latają i wkurzala

W tej samej kasie masz Okume Saline , która bije wyżej wymienione kołowrotki na głowe...

Wszelkiej maści Spro , Ryobi to kołowrotki na max 2 sezony ciężkiego trollingu sumowego i ''rekreacyjne'' łowienie oraz  sporadyczne rybki ...

oczywiście tylko salina 55 jakby kto pytał :) i faktycznie nie ma konkurencji w tej cenie :) no może poza taurusem używanym.

• Like 2

Szczupak, Sum i pytanko czy Applause jest też model z wkręcaną rączką? Bo te składane po czasie się wylatają. W Arctica jest wkręcana rączka, ale 180gr lżejszy jest więc wydaje się być bardziej plastikowy?

Kup sobie Penna i nie kombinuj. ..pewny sprzęt w dobrej cenie...mam spinnfishera 4500 i daje rade ale teraz kupiłbym slayera 460...do wyrywania sumowych killerow w grubym uciagu wole jednak mniejsze przelozenie...tak samo podczas holu ;-)

U mnie w salinie gdy przekladalem kablak, wylazla (chyba po tej stronie co rolka), taka bezbarwna , cienka, bardzo plastyczna plastikowa podkładka i teraz kablak lata luźno. Dla mnie to shit.

akurat ten cienki teflon chroni gniazda kabłąka przed wycieraniem :) i wiele młynków po 1.5 koła go nie ma nawet.

Kup sobie Penna i nie kombinuj. ..pewny sprzęt w dobrej cenie...mam spinnfishera 4500 i daje rade ale teraz kupiłbym slayera 460...do wyrywania sumowych killerow w grubym uciagu wole jednak mniejsze przelozenie...tak samo podczas holu ;-)

Miałem spinfishera i ssv3500 i ciężko się holowało alge 3 w nurcie, wolę plastikowe zabawki - 5lat gwarancji 250 zł co 2 lata można wymienić. Ktoś może mi tylko powiedzieć czy Applause wychodził z wkręcaną korbą? I czemu cięższy o 180gr od arctica?

• Like 1

Profil @ skoro młynki po 1,5 kafla tego nie mają , to widocznie jest to niepotrzebne, mi po tym zabiegu zbijak przestał działać , takiego gownianego rozwiązanie jeszcze nie widziałem-pewnie mało widziałem... miałem ten młynek za naprawdę dobry - do tej pory.

Profil @ skoro młynki po 1,5 kafla tego nie mają , to widocznie jest to niepotrzebne, mi po tym zabiegu zbijak przestał działać , takiego gownianego rozwiązanie jeszcze nie widziałem-pewnie mało widziałem... miałem ten młynek za naprawdę dobry - do tej pory.

większość topowych ma tę tulejki, a te które nie mają cierpią na wycieranie się gniazd ramion kabłąka lub tych od rotora, częsta przypadłość shimano :)

Wziąłbym pod uwagę Okuma Azores, mocny kołowrotek i dobrze linki układa, choć trochę droższy od wymienionych.

Ale warto dopłacić te pieniążki chociażby za faktycznie wkręcaną korbę.

Używam kołowrotków Ryobi, w tym i wymienionych do ciężkiego spinningu z brzegu morskiego, żadem mi się nie rozsypał, ale Azores przy nich robi dużo lepsze wrażenie i daje poczucie mocy. Łowiłem nim dwa dni, takie wstępne testy, które przeszedł pozytywnie, ale w między czasie ukazała się Daiwa BG SW w Stanach ma bardzo sensowną cenę do tego co oferuje i czekam na możliwość chociaż potrzymania w ręce.

Rozebranego Okuma Azores można zobaczyć tu