Kuba Standera Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Hej.Po przesiadce na nowy aparat mój netbook odmówił posłuszeństwa i muli niemiłosiernie, często samego "myślenia" przy zdjeciu na szybko jest więcej niż suwakowania. Nie wbijam się w jakies ochy i achy, jednak wczytywanie rawa prawie 2 minuty - nosz kurtyzana, bez jaj.Stąd idea zakupienie laptopa który będzie dawał rade trochę lepiej.Coś takiego w irolskim sklepie wylookawszy:http://www.elara.ie/productdetail.aspx?productcode=RO10PSKRQE00T00WENPo za zdjeciami chciałbym moc czasem obejrzeć film w lepszej jakosci (graniczne dla mojego obecnego to 720, jak wyłącze wszystko łacznie ze skypem i chromem ).Da to radę?Dla mnie te cyferki to jakieś czary mary - w sensie nie wiem na ile się to przeloży na realny performance. Netbook tez niby ma 4gb i do 16MP matrycy zdjecia mielił... znośnie. Jednak przesiadka na 24MP i LR 5.x.. i umarł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Na tym z linku możesz B1 robić. Spoko sprzęt. Praktycznie to na każdym współczesnym w średnich uwarunkowaniach da radę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Da radę, a gwarancji dłuższej nie dają tam?Przy tym rozmiarze (17.3 cala )to bym poszukał jednak matrycy FullHD (1920x1080) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Kuba...Weź kup Dell'a 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Specyfikacja daje radę, tylko procesor przydałby się lepszy i7 i dysk SSD. Ewentualnie laptop z dwoma dyskami SSD na system, a Sata na pliki. Dyski 1TB i większe laptopowe lubią się grillować . Kup Dell'a 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Dell z tego co wiem to lekko cysia ośe ballsy? Mój brat miał, zdychal mu na gwarancji 2 razy, 3 raz zdechł tuż po i... kupa. Przegrewał się praktycznie non stop.Ale - to było ze 3 lata temu.Nie wiem jak jest teraz.Jakiego Della byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Kuba!Nie startuj nawet do niczego bez dysku SSD. Zupełnie inna jakosc. Zdecydowanie.Ja co prawda nie uzywam laptopów ( starej daty ze mnie czlek i wole desktopy), ale wsadzielm ostation ssdi szczena mi opadałapozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Kurde...mam 7 stów i koniec pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 http://www.dell.com/ie/p/inspiron-17-5748-laptop/pd?oc=cn74820&model_id=inspiron-17-5748-laptop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Kup Della, najtańszego. Dell to jak Feniks w tytanach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Price nawet dobry, ale oceny userów... Khem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Krzychun - ale czy w spirali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Wreszcie na forum temat, o którym mam więcej niż zielone pojęcie i nie zostanę zgaszony Za dużo pisania, jakby co odezwij się na priv, możemy pogadać przez tel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 wiesz, zawsze mozesz sobie wsadzic sdd w starego lapka. jak tak zrobilem z lapkiem mojej starej. naprawdę poprawa kosmiczna.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Jest to opcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Dell Precision M6600 Workstation i możesz iść pod prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Jeśli mogę coś doradzić , to myślę że dużo racji ma Andrzej Stanek w końcu to profi.Ze swojej strony mogę powiedzieć że po tym jak ostatnio mi poszedł 3 letni Asus znajomy prowadzący serwis komputerowy na moje pytanie co kupić powiedział,w miarę najtaniej z jak NAJDŁUŻSZĄ gwarancją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Jeśli chcesz osadzić się na platformie Windows, poszukaj jednak DELL-a z serii PRO, z Windows 7 PRO. Może jeszcze ta "siódemka" jest w sprzedaży. Wymieniając komputery w firmie przechodzimy właśnie na DELL, pracują z Auto_CAD i ciężkimi rastrami, CADNĄ z numerycznymi modelami terenu i bazami obiektów topograficznych i dają radę. Serie PRO w Polsce mają gwarancję dwuletnią, w opcji "kurier odbiera, kurier dostarcza". Jak do tej pory żaden się nie popsuł, a jeden biega ponad 3 lata, drugi prawie dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Dzięki Panowie.Wiele wskazuje na della z linku TPE - własnie ze względu na dobrą gwarancję w IE.niestety wersje "robocze" to póltora tysiaka...JA nie potrzebuję jakiegoś mega wypasu, ot, żeby nie osiwieć przy zdjęciach i filmach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Looknij sobie Kuba tutaj http://www.dell.com/ie/p/inspiron-15-5547-laptop/pd?oc=cn54718&model_id=inspiron-15-5547-laptopmam poprzednią generację - już 3 sezon i baaardzo sobie chwalę ! Jedyne co, lubi się grzać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Kuba chłopaki co radzą della mają w cholerę racji . Zwłaszcza jeżeli kupujesz nowego lapka bo gwarancja i ich serwis Next Business Day to super sprawa, popsuć się ma prawo każdej marki więc takie usługi są ważne. Niestety tutaj się płaci za markę . Ten co michcio podał pewnie grafice podoła ale ma 15" (chyba o ile pamiętam też masz 15tkę aktualnie?) a do fotek przydałby Ci się większy nieprawdaż ?Powiem tak, nie patrz na cennik della ze stronki tylko do nich dzwoń i się targuj, dużo można ugrać. Edit:Tak tylko patrząc pod kątem cenowym to popatrz np na tego: http://www.dell.com/ie/p/inspiron-17-7737/pd?oc=cn77317&model_id=inspiron-17-7737 i powalcz o 800 stówek bo można. Ale wcześniej może niech się chłopaki wypowiedzą czy tym Twoim rawom podoła bo ja się znam na jpeg, bmp i formatach video. Edytowane 20 Października 2014 przez vBartek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Kuba, podtrzymuję swoje wywody z Norwegii i jednak Macbook Retina. Oprócz dużej wydajności, zrywasz z Windowsem (który ma swój - mocno upośledzony - świat przestrzeni barwnych) i zyskujesz na Twoje potrzeby wystarczający ekran do obróbki. Jeśli ciągnie Cię w stronę fotografii i suwakowania - wcześniej czy później skończy się na Macu. Jeśli faktycznie masz mocne limity budżetowe - to bierz Della i... rozglądaj się za Maciem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Każdy laptop z średniej półki podoła obróbce fotek nawet dla celów profesjonalnych. Dobrze kiedy jest sprzężony z dużym monitorem i system w obróbce jest wydajny (karta + ram). Jeśli ma być dobrze, potrzebny będzie Lightroom, Photoshop + znajomość tego co się chce robić. Przebijanie się markami sprzętu jest istotne z punktu widzenia: trwałości, niezawodności, gwarancji, prestiżu... Mac jest dobrym rozwiązaniem jednak drogi i tutaj decyduje zasobność portfela. Demonizowanie mac-a i jego osiągnięć w świecie grafiki “przeminęło z wiatrem”... Podobnie pracują PC odpowiednio skonfigurowane. Kupując ostatniego lapka jakieś 4 lata temu zaglądałem na sprzęt SONY z przeznaczeniem pod poligrafię. Cena na poziomie 7-8 tysięcy i więcej ostudziła moje zapędy. Padło na średniaka (wybrany z około 10 sztuk tyle mieli na sklepie, jeden model, priorytetem była matryca) którym obrabiam foty + grafika. Rzecz najważniejsza – lapek musi być trwały fizycznie, mieć dobry pakiet gwarancyjny. Ten, że amatorski sprzęt jest podłączony pod duży profesjonalny monitor EIZO (kosztował krocie, jest wiekowy i dalej trudno mu dorównać) i o dziwo całość się wyrabia. Ostatnia informacja, na mac-ach pracuję od 1997 roku, pierwsza stacja graficzna kosztowała mnie wartość nowego samochodu (28 koła)... Drugi kupowałem w 2001 roku (G4), był już tańszy, pracuje do tej pory mocno się pocąc. Montuję na nim pod wydawnictwo, zaleta to stabilny system. Za chwilę stanę przed wyborem następnego kompa z uchylnym ekranem, aż strach pomyśleć co kupić. Pod ręką mam zawsze 2-3 lapki w różnych miejscach (dwa różne logo), wszystkie z średniej półki, każdy idealny do obróbki fotek nawet w formacie B1. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi