Skocz do zawartości

Sprawny laptop do obróbki zdjęć i programów graficznych

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Po przesiadce na nowy aparat mój netbook odmówił posłuszeństwa i muli niemiłosiernie, często samego "myślenia" przy zdjeciu na szybko jest więcej niż suwakowania. Nie wbijam się w jakies ochy i achy, jednak wczytywanie rawa prawie 2 minuty - nosz kurtyzana, bez jaj.

Stąd idea zakupienie laptopa który będzie dawał rade trochę lepiej.

Coś takiego w irolskim sklepie wylookawszy:

http://www.elara.ie/productdetail.aspx?productcode=RO10PSKRQE00T00WEN

Po za zdjeciami chciałbym moc czasem obejrzeć film w lepszej jakosci (graniczne dla mojego obecnego to 720, jak wyłącze wszystko łacznie ze skypem i chromem :P).

Da to radę?

Dla mnie te cyferki to jakieś czary mary - w sensie nie wiem na ile się to przeloży na realny performance. 

Netbook tez niby ma 4gb i do 16MP matrycy zdjecia mielił... znośnie. Jednak przesiadka na 24MP i LR 5.x.. i umarł.

Dell z tego co wiem to lekko cysia ośe ballsy? :D

Mój brat miał, zdychal mu na gwarancji 2 razy, 3 raz zdechł tuż po i... kupa. Przegrewał się praktycznie non stop.

Ale - to było ze 3 lata temu.

Nie wiem jak jest teraz.

Jakiego Della byście polecili?

Jeśli mogę coś doradzić , to myślę że dużo racji ma Andrzej Stanek w końcu to profi.Ze swojej strony mogę powiedzieć że po tym jak ostatnio mi poszedł 3 letni Asus znajomy prowadzący serwis komputerowy na moje pytanie co kupić powiedział,w miarę najtaniej z jak NAJDŁUŻSZĄ gwarancją.

Jeśli chcesz osadzić się  na platformie Windows, poszukaj jednak DELL-a z serii PRO, z Windows 7 PRO. Może jeszcze ta "siódemka" jest w sprzedaży. Wymieniając komputery w firmie przechodzimy właśnie na DELL, pracują z Auto_CAD i ciężkimi rastrami, CADNĄ z numerycznymi modelami terenu i bazami obiektów topograficznych i dają radę. Serie PRO w Polsce mają gwarancję dwuletnią, w opcji "kurier odbiera, kurier dostarcza". Jak do tej pory żaden się nie popsuł, a jeden biega ponad 3 lata, drugi prawie dwa.

Dzięki Panowie.

Wiele wskazuje na della z linku TPE - własnie ze względu na dobrą gwarancję w IE.

niestety wersje "robocze" to póltora tysiaka...

JA nie potrzebuję jakiegoś mega wypasu, ot, żeby nie osiwieć przy zdjęciach i filmach.

Kuba chłopaki co radzą della mają w cholerę racji :). Zwłaszcza jeżeli kupujesz nowego lapka bo gwarancja i ich serwis Next Business Day to super sprawa, popsuć się ma prawo każdej marki więc takie usługi są ważne. Niestety  tutaj się płaci za markę :(. Ten co michcio podał pewnie grafice podoła ale ma 15" (chyba o ile pamiętam też masz 15tkę aktualnie?) a do fotek przydałby Ci się większy nieprawdaż :)?

Powiem tak, nie patrz na cennik della ze stronki tylko do nich dzwoń i się targuj, dużo można ugrać.

Edit:

Tak tylko patrząc pod kątem cenowym to popatrz np na tego: http://www.dell.com/ie/p/inspiron-17-7737/pd?oc=cn77317&model_id=inspiron-17-7737 i powalcz o 800 stówek bo można.

Ale wcześniej może niech się chłopaki wypowiedzą czy tym Twoim rawom podoła bo ja się znam na jpeg, bmp i formatach video.

Edytowane przez vBartek
  • Like 1

Kuba, podtrzymuję swoje wywody z Norwegii i jednak Macbook Retina. Oprócz dużej wydajności, zrywasz z Windowsem (który ma swój - mocno upośledzony - świat przestrzeni barwnych) i zyskujesz na Twoje potrzeby wystarczający ekran do obróbki. Jeśli ciągnie Cię w stronę fotografii i suwakowania - wcześniej czy później skończy się na Macu. Jeśli faktycznie masz mocne limity budżetowe - to bierz Della i... rozglądaj się za Maciem :)

• Like 1

Każdy laptop z średniej półki podoła obróbce fotek nawet dla celów profesjonalnych. Dobrze kiedy jest sprzężony z dużym monitorem i system w obróbce jest wydajny (karta + ram). Jeśli ma być dobrze, potrzebny będzie Lightroom, Photoshop + znajomość tego co się chce robić. Przebijanie się markami sprzętu jest istotne z punktu widzenia: trwałości, niezawodności, gwarancji, prestiżu... Mac jest dobrym rozwiązaniem jednak drogi i tutaj decyduje zasobność portfela. Demonizowanie mac-a i jego osiągnięć w świecie grafiki “przeminęło z wiatrem”... Podobnie pracują PC odpowiednio skonfigurowane. Kupując ostatniego lapka jakieś 4 lata temu zaglądałem na sprzęt SONY z przeznaczeniem pod poligrafię. Cena na poziomie 7-8 tysięcy i więcej ostudziła moje zapędy. Padło na średniaka (wybrany z około 10 sztuk tyle mieli na sklepie, jeden model, priorytetem była matryca) którym obrabiam foty + grafika. Rzecz najważniejsza – lapek musi być trwały fizycznie, mieć dobry pakiet gwarancyjny. Ten, że amatorski sprzęt jest podłączony pod duży profesjonalny monitor EIZO (kosztował krocie, jest wiekowy i dalej trudno mu dorównać) i o dziwo całość się wyrabia. Ostatnia informacja, na mac-ach pracuję od 1997 roku, pierwsza stacja graficzna kosztowała mnie wartość nowego samochodu (28 koła)... Drugi kupowałem w 2001 roku (G4), był już tańszy, pracuje do tej pory mocno się pocąc. Montuję na nim pod wydawnictwo, zaleta to stabilny system. Za chwilę stanę przed wyborem następnego kompa z uchylnym ekranem, aż strach pomyśleć co kupić. Pod ręką mam zawsze 2-3 lapki w różnych miejscach (dwa różne logo), wszystkie z średniej półki, każdy idealny do obróbki fotek nawet w formacie B1. Pozdrawiam.

• Like 1