pitt Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Kuba, podtrzymuję swoje wywody z Norwegii i jednak Macbook Retina. Oprócz dużej wydajności, zrywasz z Windowsem (który ma swój - mocno upośledzony - świat przestrzeni barwnych) i zyskujesz na Twoje potrzeby wystarczający ekran do obróbki. Jeśli ciągnie Cię w stronę fotografii i suwakowania - wcześniej czy później skończy się na Macu. chyba jednak nie jest calkiem tak, ja szukalem nowego notebooka kilkanascie tygodni i ogladalem takze appla ... nie wszystko zloto co sie swieci i kupilem cos innego niz oslawiona retine, jednakze czytajac powyzsze nasunelo mi sie to czy inne pytanie w sensie stricte ... tzn windows jest tak uposledzony, ze nie odzwierciedla rgb? czy mac jest tak zajebisty, ze nie trzeba go kalibrowac, bo ma rgb w genach? (o innych uposledzaniach i totalnym przewartosciowaniu appla nie bede pisal, bo wyjdzie na to, ze kazdy user maca jest w 100% kontrolowany i jeszcze sie okaze, ze to nie sa komputery dla ludzi, ktorzy w zyciu nie kupili zadnego software) ogolnie jest tak, jak pisze andrzej, najwazniejszy jest ram (co najmniej 8gb) i dedykowana karta graficzna (2 gb) plus dobry monitor (back led panel a jak ktos lubi pracowac na zewnatrz, to najlepiej matowy) cala reszta to bubanie po wizycie w swiecie reklamy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 chyba jednak nie jest calkiem tak, ja szukalem nowego notebooka kilkanascie tygodni i ogladalem takze appla ... nie wszystko zloto co sie swieci i kupilem cos innego niz oslawiona retine, jednakze czytajac powyzsze nasunelo mi sie to czy inne pytanie w sensie stricte ... tzn windows jest tak uposledzony, ze nie odzwierciedla rgb? czy mac jest tak zajebisty, ze nie trzeba go kalibrowac, bo ma rgb w genach? (o innych uposledzaniach i totalnym przewartosciowaniu appla nie bede pisal, bo wyjdzie na to, ze kazdy user maca jest w 100% kontrolowany i jeszcze sie okaze, ze to nie sa komputery dla ludzi, ktorzy w zyciu nie kupili zadnego software) ogolnie jest tak, jak pisze andrzej, najwazniejszy jest ram (co najmniej 8gb) i dedykowana karta graficzna (2 gb) plus dobry monitor (back led panel a jak ktos lubi pracowac na zewnatrz, to najlepiej matowy) cala reszta to bubanie po wizycie w swiecie reklamy I jeszcze brać z możliwie wysokiej serii nawet kosztem mniej istotnych osprzętów. Chodzi o obudowę, czyli podstawę montażową bebechów. To jednał laptop, więc dobrze, żeby przez noszenie się nie rozwalał za bardzo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Z uwagą śledzę temat i nie chciałem się wymądrzać, bo dobrych wyborów jest sporo.Pragnąłbym nadmienić tylko, że porównywanie laptopów poszczególnych firm mianowicie, że laptop jednej firmy mówią, że jest lepszy od laptopa drugiej firmy to nie do końca dobry kierunek. Wiele osób pewnie zdaje sobie sprawę może nie wszyscy, że firma wypuszczająca lapciaka defacto jest tylko podmiotem składających go z części, które to takie same produkują zakłady dla wszystkich laptopowych firm i dodającą obudowę tudzież matrycę rzadko kiedy swoją Dość teoretyczny wątek pozwolę sobie podeprzeć wymiernymi statystykami, którymi to z tej stronki często kierowałem się wybierając sprzęt dla osób, które mnie o to prosiły bądź składając stacjonarki. Tutaj statystyki dla głównych podzespołów laptopowych:http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-karty-graficzne-rozpiska-osiagow.1174.0.htmlhttp://www.notebookcheck.pl/Mobilne-procesory-rozpiska-osiagow.4344.0.htmlhttp://www.notebookcheck.pl/Ranking-dyskow-w-laptopach.31542.0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wybór padł na della zapropowanego przez Tpe. Jak zasugerował Bartek zadzwoniłem i dostałem dobry deal z dodatkowym dyskiem zewn. Ma być do poniedziałku u mnie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Kuba, podtrzymuję swoje wywody z Norwegii i jednak Macbook Retina. Oprócz dużej wydajności, zrywasz z Windowsem (który ma swój - mocno upośledzony - świat przestrzeni barwnych) i zyskujesz na Twoje potrzeby wystarczający ekran do obróbki. Jeśli ciągnie Cię w stronę fotografii i suwakowania - wcześniej czy później skończy się na Macu. Jeśli faktycznie masz mocne limity budżetowe - to bierz Della i... rozglądaj się za Maciem Amen.Też to przechodziłem i od 3 lat jestem totalną "Mackówką", łącznie z całą rodziną, którą przeprowadziłem. Windows funkcjonuje jedynie w firmie, bo oprogramowanie tego wymaga i jeden MacBook PRO ma podwieszony równolegle XP, aby mieć klona komputera formowego.No i fajne narzedzia do fotek dla amatorów na maca są w przyzwoitych cenach (Aperture). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Kuba już wybrał, więc chyba nie ma większego sensu ciągnięcie tej dyskusji. Padło jednak konkretne pytanie od Pitta, więc odpowiadam: nie, Retina nie jest aż tak dobra. Tak naprawdę to do potrzeb pro jest całkiem przeciętna, bo to nadal wąski gamut. Jest za to dobre pokrycie sRGB, które po kalibracji pozwala na spokojne publikowania zdjęć w internecie i wywoływanie w minilabach. System WIN tego nie gwarantuje, nawet po skalibrowaniu monitora. Dla zastosowań większość amatorów (pisząc "amator" mam na myśli osobę, która nie zarabia na fotografii) Mac jest więc - jak mi się wydaje - fajnym rozwiązaniem. Do tego można taką Retinę zabrać ze sobą, obrabiać zdjęcia z dala od domu, na kwaterze, na wyprawie. Bez potrzeby jeżdżenia z monitorem, co byłoby już niezłym świrem (szkoda też monitora). Co do Appla - po prostu OS X pozwala zarządzać barwą, z czym WIN sobie nie radzi i nawet miniaturki zdjęć (ikonki) z zadanymi profilami barwnymi są odbarwione i świecą tysiącem losowych kolorów (choć to jest bardziej zabawne, niż problematyczne). Co do wydajności przy obciążąniu PS-em czy LR-em, faktycznie tak jak napisał Andrzej Stanek - Apple i PC są już na równi. Jeśli więc ktoś ma zlew na barwy, ma ograniczony budżet lub po prostu lubi Windowsowe rozwiązania - okej! . Zastrzegam - to naprawdę tylko moje zdanie i nie zależy mi jakoś szczególnie, by przekonywać do niego ludzi. Piszę to, co wiem i po koleżeńsku chcę pomóc. Da się pracować na jednym i drugim. Mi odpowiada bardziej Mac. Co do zarządzania barwą i odwiecznej wojny Mac czy PC polecam poniżą lekturę. http://tomaszpluszczyk.pl/mac-vs-pc-w-fotografii-i-retuszu/http://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie-barwa-oprogramowanie-stanowisko-obrobki-zdjec/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Z tym że to wszystko ponad budżet mój, i jak mniemam - większości amatorów.Ja wymagania mam małe, jak rawa wczyta w sekund nascie i obejrze film fullhd bez czkawki, to "łojezusicku" i styknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Z tym że to wszystko ponad budżet mój, i jak mniemam - większości amatorów.Ja wymagania mam małe, jak rawa wczyta w sekund nascie i obejrze film fullhd bez czkawki, to "łojezusicku" i styknie Dokładnie...Nasz kolega Tomaszek też twierdzi, że nie ma lepszego sprzętu niż Apple, ale.... używa laptopów Della i telefonu i taba na Androidzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Kuba, ciagle mimo wszystko namawaim na dysk SDD. Dokup sobie i zobaczysz jaka jest różnica. Odczyt jak i zapis jest kilak razy szybszy niz na tradycyjnym dysku.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Krzychu daj mu się najpierw oswoić z nowym nabytkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) nie ma co sie oswajac. kupowanie nowego sprzetu z przesztarzalą technologią moim zdaniem jest bez sensu.lepiej doplacić parę zlotych i mieć dysk który jest dużo szybszy ( windows otwiera sie w pare sekund od ucrochomienia kompa, programy uruchamiaja sie natychmiast po kilknieciu), wogole nie halasuje ( brak ruchomych elementów), jest dużo lżeszy (nie do przecenienie w przenośnym sprzecie) i zre mniej pradu co wymiernie przekłada sie na dlugośc dzialnia lapka na baterii.pozdrówka Edytowane 21 Października 2014 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Z tym że to wszystko ponad budżet mój, i jak mniemam - większości amatorów.Ja wymagania mam małe, jak rawa wczyta w sekund nascie i obejrze film fullhd bez czkawki, to "łojezusicku" i styknie Wybór dobry zrobiłeś. Serwis jeden z lepszych,Choć ostatnio Sony mnie mile zaskoczyło. Oddali pieniądze, bo stwierdzi że wada jest nie do naprawy. Aż mi szkoda było że faktury nie mogłem zera dopisać. A jak już się nacieszysz i dyski SSD dorosną do należytych pojemności i cen, to wtedy wymienisz w Dellu dysk i będzie żył dalej. A Ty będziesz miał banana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 nie ma co sie oswajac. kupowanie nowego sprzetu z przesztarzalą technologią moim zdaniem jest bez sensu.lepiej doplacić parę zlotych i mieć dysk który jest dużo szybszy ( windows otiera sie w pare sekund od ucruchomienia kompa, programy uruchamiaja sie natychmiast po kilknieciu), wogole nie halasuje ( brak ruchomych elementów), jest dużo lżeszy (nie do przecenienie w przenośnym sprzecie) i zre mniej pradu co wymiernie przekłada sie na dlugośc dzialnia lapka na baterii.pozdrówkaWymieniłeś zalety.Padł Ci kiedyś taki SSD? Jak padnie to docenisz tradycyjne HDD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 nie nie padł, używam od roku, mam backup na dysku przenośnym. napisz jeszcze ze tradycyjne dyski sie nie psują? trochę powagi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Cieszy mnie że znasz pojęcie kopi zapasowej.Więcej się mądrzył nie będę i postaram się być bardziej poważy. A może jednak.Odzyskaj z SSD dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 tu jeszcze wykres wydajnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) nie wnikam w odzyskiwanie bo nie jestem tu ekspertem, chociaż wystarczy trochę zdrowego rozsadku.na ssd trzymamy system, wszystkie programy.pliki zapisujemy na dysku zewnetrznym czy tez innym. jak sie coś zepsuje nie ma potrzeby odzyskiwania....no, ale nie bede przekonywał nie przekonanych. jak to kiedys powiedzial biill gates 640kb its enough to anybody....wiec zycze powodzenia z dyskami HDD... Edytowane 21 Października 2014 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Ale mnie nie musisz przekonywać. Zwróciłem tylko uwagę na jedną z wad a Ty się podniecasz niedopracowaną do końca jeszcze technologią. W poważnym przemyśle nikt jeszcze nie używa tego typu technologi.A dla szarej masy jest to wybawienie - bo znów końcu jest szybciej.Ja też używam niejednego SSD - ale tylko tam gdzie awaria takiego nie spowoduje dużych nieprzyjemności.W końcu wszystko jest dla ludzi. EOT Edytowane 21 Października 2014 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Peresadziak - ale te SSD nie dość ze cholernie drogie to jeszcze pojemności mają póki co bez szału, a te duże sa zaporowo drogie.Na razie - nie stac mnie na wywalenie takiej kasy żeby sobie wypas zrobić Ale - nie mówię nie. Za rok czy dwa, jak bedzie jeszcze żywy - to sobie może apgrejdzik machnę.Na razie środki zamierzam w niełamiące sie muchówki Hardyego zalokować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 niczym sie nie podniecam. wskazna przez Ciebie wada nie jest żadną wadą w domowych zastosowaniach.zalety tej technologii przewyżazja wady iteza jest to niedpracowana technologia po prostu mnie śmieszy. nie jest ona doskonała ale HDD też nie jset takową. nikt kto ma torchę rozumu nie trzyma najistotniejszych danych bez jakiegoś backupa.z resztą odzyskanie danych z SDD tez jest możliwe, ale jest to bardziej skomplikowane. wiec jak pisalem wczśniej trochę powagi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Peresadziak - ale te SSD nie dość ze cholernie drogie to jeszcze pojemności mają póki co bez szału, a te duże sa zaporowo drogie.Na razie - nie stac mnie na wywalenie takiej kasy żeby sobie wypas zrobić Ale - nie mówię nie. Za rok czy dwa, jak bedzie jeszcze żywy - to sobie może apgrejdzik machnę.Na razie środki zamierzam w niełamiące sie muchówki Hardyego zalokować Stary!128 czy 256GB w zupelności wystarczy na system i wszytkie potrzebe rzeczy do używania kompa. jestem pewniem ze masz ze 2 lub 3 dyski zewnetrzne i na nich trzymasz wiekszosć danych (filmy, fotki ect).najtańszy SDD w irlandi to ok 70e cena zaporowa?pozdrowka ps. żeby nie byc goloslownym.mam dysk SDD 120G, mam na nim system multum softu, jedną dosyć duża grę (11gb) i jescze 18GB wolnego miejsca.pozdrowka Edytowane 21 Października 2014 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Samych rawów mam 50...Japońscy turysci to przy mnie amatorzy jacyś 500 w lapku ledwie zipie, 500 backup w zasadzie te same pliki.teraz na 1tb bedzie luźniej... przez chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 O ile nie mówimy tu o stawianiu serwera tylko o multimedialnym zastosowaniu to SSD ma swoje miejsce w domowym użytkowaniu jak najbardziej. Sam zrobiłem upgrade w swoim starym lapciaku na kingstona hyperx 120gb i jestem usatysfakcjonowany a faktycznie filmy i multimedia mam na dysku zewnętrznym i partycji na stacjonarce 1 terabajta udostępnionej przez wifi jako serwer danych i większego komfortu mi już nie trzeba Jeżeli mówimy o awaryjności SSD to oczywiście przewija się ten temat jednak z biegiem ewolucji coraz rzadziej słyszę o padających SSD... HDD też padały i trzeba to było brać na poprawkę i robić kopie zapie zapasowa ważnych danych(kto utraci przez niezrobienie kopii zapasowej to b.dobrze na drugi raz może się nauczy, zawsze to powtarzam), w specjalistycznym zastosowaniu są inne interfejsy(np. fibre channel), ale nie o tym tu mowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Co do zarządzania barwą i odwiecznej wojny Mac czy PC polecam poniżą lekturę. odwieczna wojne pozostawiam dla wojownikow, swoje na applach przepracowalem, w marketingu, papierowki byly tak profesjonalne, ze wszystkie monitory mielisy od eizo, to tyle w temacie ... aha, tak przyznaje, mam uprzedzenia i watpliwosci, ktorych przed ostatnim zakupem tez nikt nie potrafil rozwiac ... ale jak to w zyciu bywa, kazdy ma swoje przekonania i upodobania, to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Samych rawów mam 50...Japońscy turysci to przy mnie amatorzy jacyś 500 w lapku ledwie zipie, 500 backup w zasadzie te same pliki.teraz na 1tb bedzie luźniej... przez chwilę Kuba, rawów mam dużo wiecej od Ciebie. W kompie mam mam 6 dysków plus 2 zewnetrzne. Ale tak jak pisalem SDD to dysk do systemu, nie do składowania danych.Tu masz małą probkę wydajnosci: a tu stary 6 letni pryk: ) Edytowane 21 Października 2014 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi