Skocz do zawartości

Sprawny laptop do obróbki zdjęć i programów graficznych

Rekomendowane odpowiedzi

Mój laptop chyba jakiś dziwny jest bo mimo 6 czy 7 lat na karku (sam nie pamiętam już dokładnie ;) ) nie ma problemów z otwieraniem RAW-ów z Nikona D300 z użyciem Lightroom 3. A mam "tylko" zintegrowaną kartę graficzną, 2GB RAMu i Vistę :)

Kup z szybkim procesorem, dużo RAM i dysk SSD co by swapowanie szybko działało. Karta graficzna nie jest tak istotna. Wszystkie standardowo dostępne w laptopach będą pod tym względem podobne. Gwarancja dobra rzecz, jednak moja praktyka pokazuje, że markowe produkty lepiej znoszą upływ czasu - lepsze materiały i montaż. Do lapka warto kupić stację dokującą, jeżeli pracujesz też w domu. Podpinasz do niej mysz, klawiaturę i normalny monitor. Nie trzeba się bawić w przepinanie kabli, można mieć rozszerzony pulpit (np. zdjęcie na moniotorze, przybornik na lapku) itp. Bardzo wygodna rzecz i niedroga.

Twoje mulenie bierze się najprawdopodobniej z małej ilości RAM. Jeżeli komputer muli, to znaczy że dane nie mieszczą się w RAM i jest żąglerka miedzy plikiem wymiany na dysku a pamięcią. To co nie mieści się w pamięci ląduje na dysku. Jako że dysk jest co najmniej o rząd wielkości wolniejszy od RAM a czas dostępu woła o pomstę do nieba, to takie operacje zabierają bardzo dużo czasu i powoduje właśnie zmułkę. Dysk SSD bardzo poprawia wydajność w takiej sytuacji, bo jest dużo szybszy nie tylko ze względu na transfer, ale przede wszystkim właśnie czas dostępu do danych.

Edytowane przez psulek
  • Like 1