Skocz do zawartości

Blanki Phenix Mirage (2-częściowe niesymetryczne)

sslonio

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, wiem, że o blankach Phenixa było i jest ciągle dużo ale jakoś o serii Mirage w 2 niesymetrycznych kawałkach za dużo info nie ma.

Leci już do mnie blank MF781-2 i poszukje opinii użytkowników oraz sugestii jak uzbroić ten blank?

Jak się sprawdza ten dopalacz (dolnik) w praktyce? Fajnie by było gdyby ktoś z posiadaczy tego kijka coś napisał.

Wszystkim.

Kolega chyba całkowicie nieprzygotowany. Nie warto najpierw prześledzić katalogi phenixa? Jest tam wszystko w miarę jasno zaznaczone.

A jak chcesz kupić samochód to wolisz czytać katalog czy się przejechać autem i poczytać opinnie innych użytkowników?

A jak chcesz kupić samochód to wolisz czytać katalog czy się przejechać autem i poczytać opinnie innych użytkowników?

Najpierw zapoznaje się z katalogiem, a potem szukam info. Wydaje mi się że po zapoznaniu się z katalogiem różnice między serią Mirage a Elixir są bardzo widoczne :)

W każdym razie masz dużo info na temat na tym forum odnośnie serii Mirage (mosquito) i serii Elixir FX

A czym się różni seria Mirage od Elixir?

Koledzy dobrze piszą, rzuć okiem w katalog i już wnioski wyciągniesz.Mirage to wolniejsze kije od elixira.Mają trochę mniej mocy.To pod jigi i małe wynalazki natomiast eliksir jest w stanie "pociągnąć" przynętę na 5g główce.

To też już widziałem. Dzięki :-) a może macie namiar na jakiś test tych blankow?

Witam, czytam wątek, czytam i ....... kolego tu na j.pl jest temat czasowy, żeby nie napisać leciwy, rozwinięty jeżeli chodzi o odczucia wielu użytkowników. Wystarczy zajrzeć, "wyciągnąć średnią" i zaufać choć trochę w to co piszą koledzy. Piszę to serio i bez choćby cienia uszczypliwości. Na Wapienną chyba w twoim przypadku nie daleko. Zapewniam, że to dobre rozwiązanie, przynajmniej ja tak uważam. Jeżeli chodzi o Mirage i Mosquito to według mojej wiedzy pokrewne blanki, ale nie te same. Różnica między nimi jest taka, że blank używany przez autora projektu "Mosquito" jest szybszy od Mirage. To wiem bo sprawdzałem "organoleptycznie" u Zbyszka Kawalca i różnica jest naprawdę duża, osobiście wybrałem ten szybki i jestem, puki co, więcej niż bardzo zadowolony. Kiedy go wybierałem, Zbyszek nawet tłumaczył mi skąd się bierze ta różnica, ale było to już jakiś czas temu, więc odsyłam, jakby co do źródła, ja mogę coś pokręcić. Jeżeli chodzi o ten konkretny blank, na którym ja mam zbudowaną wędkę to bez problemu dźwiga 5g + 1/1,5" guma, jest szybki, porównywalny lub ciut szybszy od FX601-1 który też mam. Oczywiście są to dwie różne konstrukcje, całkiem inna zbieżność i grubość ścianek, do tego całkiem inaczej zbrojone, stąd nie przesądzam kategorycznie.

Kupiłem ten blank w dobrej cenie i nie miałem kilku do wyboru. Trochę zastanawiam się nad tym jak będzie spisywał się ten dopalacz, który ma ok 50 cm. Czy blank przy dużym ugięciu pracuje również tym dolnikiem? Na dniach będę go miał u siebie wiec... zobaczymy :-)

• 3 miesiące temu...

Wlasnie dzisiaj odebralem swoj na tym blanku MF671-2,

Szczytowka to jest normalnie igielka juz przy malym ruchu lata jak galreta, zrobi sie cieplej to przetestuje nad woda :D

A tu mozliwsci tej witeczki .

Edytowane przez kokosz77
  • Like 1

• 4 miesiące temu...

Nie pisałem wcześniej, bo testowałem :) W tym roku przerzuciłem się z moska na mirage (właśnie ten niesymetryczny :) ). Połowiłem nim już troszkę i mogę stwierdzić, że dla mnie jest genialny. Bez dwóch zdań jest to konstrukcja inna od komara, którymi łowiłem od jakiegoś czasu (kilka już ich miałem). Moc jaka w nim drzemie jest naprawdę duża. Rybki do 50cm nie robią na nim najmniejszego wrażenia (większych, póki co na nim nie zapiąłem). Hamulec dokręcony, dobra żyłka i w kilka chwil rybki są nasze.

Nie będę się wiele rozpisywał i wychwalał ale jeśli "puszczę w świat" obecną, moją witkę, to następną pewnie też ukręcę na mirage (jeśli zdobędę blank) i potestuję dalej :)

Jeśli ktoś będzie potrzebował więcej informacji, to zawsze można zadzwonić/napisać i popytać.

Edytowane przez sylweczek
  • Like 1