Skocz do zawartości

Haki ofsetowe

Kozi

Rekomendowane odpowiedzi

To ja łowiłem do tej pory te nienormalne ;)

Jeśli poławiałeś szczupaczki 50cm to raczej niezbyt ,,normalne" ryby. Jeśli spotkanie okazu lub ryby średniej-średnio ladnej(około 80cm) graniczy z cudem to można zejść nieco z rozmiarem haka. Poprzez swoją geometrię, duży hak nie zawsze dobrze się układa w pysku małej ryby. Czyli zwykle spada realizacja zacięć.

Jeśli poławiałeś szczupaczki 50cm to raczej niezbyt ,,normalne" ryby. Jeśli spotkanie okazu lub ryby średniej-średnio ladnej(około 80cm) graniczy z cudem to można zejść nieco z rozmiarem haka. Poprzez swoją geometrię, duży hak nie zawsze dobrze się układa w pysku małej ryby. Czyli zwykle spada realizacja zacięć.

No tak... w sumie jeśli moim szczytem ambicji są ryby 50cm to po co duży hak...

Do tej pory nie myślałem w ten sposób i hak dobierałem możliwie duży tak aby nie zakłócić pracy przynęty, ale widocznie to był błąd. No cóż całe życie się człowiek uczy ;)

No tak... w sumie jeśli moim szczytem ambicji są ryby 50cm to po co duży hak...

Do tej pory nie myślałem w ten sposób i hak dobierałem możliwie duży tak aby nie zakłócić pracy przynęty, ale widocznie to był błąd. No cóż całe życie się człowiek uczy ;)

Wędkarstwo to rzecz indywidualna, jeśli lubisz i masz ochotę-załóż nawet hak 10/0. :) Ja wolę być elastyczny i dostosować się do sytuacji i do tego co w tej wodzie siedzi. 

• 2 miesiące temu...

Witam

Panowie ktoś z was stosuje jakieś dociążenie haczyków ofsetowych? Raz udało mi się nabyć haki gamakatsu ale spore 6.0 z dociążenie 5.2g. Fajnie przynęty na tym pracują . Jednak nigdzie nie mogę znaleźć mniejszych rozmiarów. W katalogach owszem są ale z dostępnością padaka. Może jakieś sruciny czy coś w tym stylu stosujecie? 

Edytowane przez siarq