Gość mikolaj Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Jak dobieracie wielkość główki przy typowych rozmiarach haków do złotogłówek. Przyznam, że zawsze robię to na oko, uwzględniając proporcje wizualne i wagę jaką chcę uzyskać. Efekt siłą rzeczy różny, przy zakupach z kolei zawsze zbiera mi się nadmiar, bo nie wiem co kupuję.Macie jakieś swoje typy, jakiś wzorzec doboru do poszczególnych rozmiarów haka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Nigdy nie dobieram w ten sposób.Wielkość główki dobieram do muchy, bo raz będzie to np. mucha smukla z cienkim tulowiem a raz krępa z puchatym i grubym.W obu wypadkach rozmiar będzie inny. Poza tym często wykonuje nimfy na hakach short i wtedy też główka mała choć numerek rozmiaru na to nie wskazuje Przy okazji nie lubię much ciężkich bo wolę ich bardziej naturalny spływ, a na głębokie stanowisko naprowadzić je wykorzystując układ prądów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi