Skocz do zawartości

Jaka kurtka na okres jesienno-zimowy?

puszek7

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadły mi w oko kurtki firmy cumulus. Polska firma...

Masz na myśli łowienie aktywne czy bardziej stacjonarne?

Cumulus świetne kurtki, ale do aktywnego łowienia w wilgotnych warunkach nie będą się nadawały. Generalnie puch naturalny nie sprawdzi się w ten sposób, absorbuje wilgoć, właściwości oddachalności spadają, ugotujesz się.

Do stacjonarnego lub mniej aktywnego łowienia (kiedy jest w miarę sucho) puch będzie ok. Ja używam kurtki RAB Pulsar, wypełnienie 230g, sprężystość 800cu.

Kiedy jest wilgoć, lub wiem że ma padać zakładam coś z wypełnieniem primaloft.

• Like 1

Ma to być warstwa termiczna pod kurtkę z membraną.

Wędkowanie raczej stacjonarne jedynie poruszanie się między miejscówka A a B.

Tylko w międzyczasie sam stwierdziłem, że primalof będzie lepszy. Kumpel naopowiadal mi o puchu hydrofobowym ????

Zewnętrzna warswtwa kurtki jest zwykle mokra i najczęściej na ramionach odczuwam zimno

Primaloft będzie dla Ciebie lepszy, mokry hardshell kompresuje, jego waga zmniejsza ilość powietrza między zewnętrzna warstwą a tym co jest pod nią, szczególnie na ramionach a to powietrze izoluje. Dlatego słabsze membrany puszczają przede wszystkim na ramionach i na założonym kapturze. Puch naturalny mimo wysokiej sprężystości podda się wtedy bardziej niż primaloft.

Przerabiałem puch i syntetyk. Jeżeli masz zamiar na syntetyk nosić kurtkę z membraną to zobacz na promki np. w Diversie. Mam jedną kurtkę ocieplaną z syntetykiem kupioną tam za 300 zł na to zakładam Patagonie z membraną i ani razu nie zmarzłem.

Łowiłem tak nie raz w deszcz i nigdy nie zmarzłem.